Μπηκε οταν ειδαν οτι χρειαζεται spam protection. Και η ερωτηση μου ειναι απλη. Ποτε το χρειαζεται περισσοτερο το spam protection? Τοτε ή τωρα?
Τότε γιατί οι αλλαγές που γίνονταν κυρίως στο mining ήταν πολύ βίαιες και απρόβλεπτες
και η οικονομία του bitcoin σε όλα τα επίπεδα ήταν φτερό στον άνεμο. Αλλά αυτό που λέω
είναι κάπως γενικό και δεν έχει αξία. Γι αυτό επιμένω στα επιχειρήματα με νούμερα.
Δε μιλαω για node, μιλαω για bitcoin-qt wallet. Οσους φιλους εχω που εχουν bitcoins, εχουν το bitcoin-qt και ολο το blockchain στο δισκο τους. Αυτο θελει bandwidth για να κατεβει / ανανεωθει και προφανως θελει χωρο για να αποθηκευτει.
Οκ αν κάποιος θέλει να έχει το bitcoin-qt ως wallet στο pc της προγιαγιάς του μπορεί
να τον χαλάσει η αύξηση του limit. Όπως και να το κάνεις όμως αυτό είναι overkill και
ρεαλιστικά στο 99.9% των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος. Ειδικά μετά την υποστήριξη
multisig τα use cases για να έχεις το bitcoin-qt ως πορτοφόλι είναι ελάχιστα. Και ποτέ
δεν ήταν ο στόχος οι απλοί χρήστες να χρησιμοποιούν nodes (full ή μη) ως wallets.
Ακόμα και από το white paper του bitcoin γίνεται ξεκάθαρο αυτό.
Εδωσα το παραδειγμα του attack στο monero το οποιο παροτι ειχε dynamic limit στο block size, εντουτοις αναγκαστηκε να βαλει υψηλα fees για να αποτρεψει το bloat / spam attack:
https://bitcointalk.org/index.php?topic=583449.msg8519146#msg8519146Καλως ή κακως τα cryptocurrencies ειναι ευαλωτα στο συγκεκριμενο attack vector μεχρι να βρεθει καποια λυση. Το να παμε σε 8x block χωρις λυση, σημαινει 8x ευκολοτερη η ζωη των spammers. Μπορει να σπαμαρουν μεχρι και ανευ κοστους (!) αν πχ τα blocks γεμιζουν μεχρι τα 5-6-7mb και τα transactions τους καταληγουν να μπαινουν χωρις fees.
Πάλι μου λες για τα γεμάτα blocks που συμφώνησα μαζί σου πως είναι ένα θέμα και μου λες
ότι θα είναι πιο εύκολη η ζωή των spammers.
Δεν ισχύει αυτό. Δεν γίνεται να φουλάρεις τα blocks χωρίς fees. Ξαναλέω οι miners διαλέγουν
τι θα μπεί και τί όχι.
Παράδειγμα: Eίσαι miner και έχεις στο memory pool 1mb transactions με fees και 7mb transactions χωρίς fees...
Θα φτιάξεις ένα block των 8mb? Όχι βέβαια. Θα φτιάξεις ένα block του 1mb και ίσως άντε λίγο
μεγαλύτερο με μερικά free transactions με άλλα κριτήρια όπως το coin age γιατί δεν θα θες να ρισκάρεις
ένα
orphan block. Και τα free transactions απλά θα περιμένουν μέχρι να φιλοτιμιθεί κάποιος ή μέχρι να γίνουν drop.
Και με limit 1mb και με limit 8mb και με limit 800mb τα free transactions θα περιμένουν.
Δεν ξέρω τι γίνεται στο κάθε altcoin που μου λες και γιατί φουλάρουν τα blocks τους ακόμα και
με dynamic block sizes. Δεν μπορούν να διαλέξουν transactions? Υπάρχουν individual
miners μόνο δεν υπάρχουν pools και δεν ξέρουν πως να σετάρουν το client? Δεν πονάνε τόσο τα
orphan blocks οπότε δεν μπαίνουν στον κόπo? Τι να σου πω αν θες εξήγησέ το μου και το συζητάμε.
Ένα orphan με τη σημερινή ισοτιμία του bitcoin είναι ζημιά 6000$. Δεν το ρισκάρεις ευτυχώς ή δυστυχώς.
Και αυτό που λέω δεν είναι θεωρητικό. Όπως λες εσύ για το παράδειγμα των altcoins υπάρχει το
παράδειγμα του bitcoin που το έχουμε δει με τα pools που είχαν soft cap στα 700 κάτι kb ακόμα και με το
σημερινό limit. Να μην πω για κάτι pools που το είχαν ξεφτιλίσει και είχαν soft cap στα 300 κάτι kb.
Τώρα όπως είπαμε αν κάποιος θέλει να σπαμάρει κανονικά με fees ok. Working as intended, σίγουρα
θα επηρεάσει τα fees, σίγουρα είναι unsustainable, η επιβάρυνση στα κόστη αποθήκευσης, bandwidth,
verification times μικρή. Όλα μια χαρά. Εκτός αν με νούμερα, υπολογισμούς, εκτιμήσεις, προσομοιώσεις,
συγκεκριμένα κόστη μου δείξεις το αντίθετο. Αν μου το δείξεις μαζί σου.
Ας κάνουμε hard fork να το πάμε
το limit στα 100kb....
Μέχρι στιγμής όλοι οι υπολογισμοί όμως δείχνουν το αντίθετο.