Banka Bitcoin'e nasıl yatırım yapacak? Bitcoin mi satın alacak?
Evet. Bitcoin alacak, bitcoin bazlı fonlar, sepetler sunacak müşterisine, al-sat ortamı hazırlayacak vs vs.
Ben pek mümkün görmüyorum çünkü bitcoin stabil bir ürün değil[1]. Fiyat olarak vs. Ayrıca güvenlik olarak bile zaafları[2] var, bunlar bir banka için hep risk faktörü
Güvenlik zaafı ne var mesela?
Şu ana kadar sadece 1 kez açığı exploitlendi ama onda da anında müdahale edilip sistem rayına oturtuldu.
Bitcoin bankası vardı mesela faiz ödeyen bir tane, 850 btc çaldırdı
Birilerinin bitcoin kullanarak diğerlerini dolandırması bitcoin'in bir zaafı değildir. Diğerlerinin cahilliğidir.
TL, Mark vb para birimleri ile para toplayıp kaçan Jet Fadıl örneğini düşün, bu durumda suçlu alman markı mı?
Burda bahsettiğim şey şu, [3]banka anapara üzerinden faiz dağıtır ama altın üzerinden pek de olası değil
[4]bitcoin paradan ziyade altındır benim için arzı ve talebi bellidir. [5]Bankalar olmayan parayı da işletir güvenlik zaafı burda ortadan kalkıyor, bitcoin öyle değil, [6]1 btc elinizdeyken 10 btclik işlem, kredi, yatırım yapamazsınız
söylediklerin tamamen saçmalık.
bkz: vadeli altın hesabı;
https://www.google.com.tr/search?q=vadeli+altın+hesabıbitcoin'in güvenlik zaafı var diyorsun, sonra gidip apayrı başka bir konudan bahsediyorsun.
bence ne dediğini sen de bilmiyorsun.
[7]Verdiğin faiz brüt faizin onda biri. [8]Ben bitcoinin güvenlik zaafı var demiyorum, [9]bitcoin saklamanın güvenlik zaafı var. Bankalar dağıttıkları, kredi verdikleri paranın veya [10]aktifleri saklamak zorunda değiller bilfiil, [11]devlet güvencesidir bankaların çalışmasını sağlayan, [12]bitcoinin böyle bir güvencesi yok. Bahsettiğim konular vadeli hesapların gelir kaynağı zaten ayrı konular değil yani.
[13]Böyle hitap da edilmez insanlara. [14]Sen benim bahsettiğimi anlamamışsın hala gelip bitcoin güzellemesi yapıyorsun.
Bilal'e anlatır gibi baştan anlatayım. Madde madde hem de.
[1] Bitcoin stabil değil, diğer dövizler, yatırım araçları vs stabil yanılgısı.
1 Kasım 2014, 1 btc = 755.97 TL (Btctürk ortalama kuru)
1 Kasım 2015, 1 btc = 924.56 TL (Btctürk ortalama kuru)
1 yılda yaşanan fiyat artışı: %22.3
31 Ekim 2014, 1 usd = 2.2027 TL (Merkez bankası alış kuru)
http://www.tcmb.gov.tr/kurlar/201410/31102014.xml31 Ekim 2015, 1 usd= 2.9149 TL (merkez bankası alış kuru)
http://www.tcmb.gov.tr/kurlar/201510/30102015.xml1 yılda yaşanan fiyat artışı: %32.33
Bunu euro, altın vs için de karşılaştırabilirsin. Bir çok döviz kuru bitcoin'den daha stabil değildir.
Örneğin; 2.95 TL olan dolarda bir günde gerçekleşen 3 kuruşluk bir artış %1.017'ye denk gelirken
300$ olan bitcoinde bir günde gerçekleşen 3$'lık bir artış %1'e denk gelir.
Yanılgı şurada: 3 kuruş "önemsenmeyecek kadar küçük bir miktarmış gibi görünürken 3$ çok büyük görünür".
[2] Bitcoin'de ciddi bir güvenlik açığı sebebiyle problemin şu ana kadar sadece 1 kez yaşandığını ve bunun da çok kısa bir sürede düzeltildiğini söylemiştim. (Hiçbir kullanıcı etkilenmeden). Ama koskoca HSBC bankasının Türkiye şubesi milyonlarca müşterisinin bilgisini çaldırdı. Milyon dolarlar harcanan güvenlik sistemleri aşıldı bir bankanın.
[3] Bankaların altın için faiz vermediğini söylemişsin, bir çok bankanın vadeli altın hesabı hizmeti olduğunu göstermişim:
https://www.google.com.tr/search?q=vadeli+altın+hesabı[4] bitcoinin arzı belli, talebi belli değil. arzı ve talebi belli olmayan bankalar tarafından basılan karşılıksız paralardır. FED amerika'da fazla döviz basar diğer ülkelerde dolar değer kaybeder, 2-3 yıl sonra FED bu fazlalık dövizleri geri toplamaya başlar dolar değer kazanır. Sadece FED'in yaptığı bu dalavere ile bir çok ülkenin ekonomisi çökme tehlikesiyle karşı karşıya gelir. (canlı örneği ülkemiz, dolar neden 3 TL'ye vurdu? 2-3 sene önce hani ekonomimiz iyiye gidiyordu?)
[5] BDDK diye bir kurum var bilmem işittin mi? Bir banka elinde olmayan ya da teminat olarak gösteremeyeceği malları olmadan işlem yaparsa başına neler gelir haberin var mı? olmayan parayı işletip nasıl bir güvence sağlıyor banka size?
[6] yapma zaten. olmayan parayı harcaman demek geleceğini (gelecekte çalışıp üreteceklerini) birilerine peşinen vermek demek. yarın niye başkasının kölesi olmayı istiyorsunuz?
[7] Bankanın verdiği faiz oranı beni ilgilendirmez bunu bankaya sorman lazım.
[8] Madde 2'de yazdığına tekrar bak, yazdığın cümle "bitcoin'in güvenlik açığı var" anlamına geliyor ama burada kendini yalanlıyorsun. tutarsızsın.
[9] bitcoinleri güvenli salkamak kullanıcıların sorunudur bitcoin'in değil.
[10] bundan emin misin? bankalar (türü ne olursa olsun) mal varlıklarını nasıl saklamak zorunda değil?
[11] Devlet güvencesi sadece 100.000 TL'dir. Bunu da banka battıktan sonra el koyar, tmsf'ye aktarır, yeniden işler hale getirir veya satar ancak öyle öder müşterinin kısmi güvencesini.
http://www.tmsf.org.tr/sss.tr [12] bitcoin'in hiçbir zaman güvence vermek gibi bir kaygısı olmadı. bitcoin'in güvencesi "sınır tanımaksızın bireyler"dir. ve bu bireylerin sağladığı güç devletlerin sağlayabileceğinden daha fazla güvencedir.
[13] Eğer hala bitcoin felsefesini anlayamadıysanız ve bu şekilde bir cümle kuruyorsanız bu forumdaki amacınız trollükten başka bir şey değil demektir.
[14] Ben senin yazdıklarını gayet iyi anlıyorum ama sen benim yazdıklarımı okuyup sindiriyor musun orasını bilemem.