Budite oprezni ako imate
USDT tether, čitam da se mnogi fondovi i institucionalni investitori uveliko klade protiv tethera i imaju short pozicije!
Možda oni znaju nešto mi ne znamo, ali lako se može desiti da bude neka frka sa USDT ili da se izgubi peg (1:1) u odnosu na dolar u ovoj 2023 godini.
Svi stable coini sada mogu biti jako rizični, a ako Tether pukne možemo očekivati da Bitcoin ide još nizbrdo.
https://beincrypto.com/the-big-short-institutional-investors-are-betting-against-tether-usdt/Problem je što ako Tether pukne ništa nije nije sigurno. Di da sklonimo lovu? BTC ide dole sigurno u tom slučaju a altovi idu još niže. Šta još uopće vrijedi od stable coina? Možda USDC, budući da u BUSD vjerujem još manje. Binance ipak ima hrpu para u BNB i isto se može naći u problemu.
Mislim da bi pad Tethera tek bio udarac od koga se kripto stvarno dugo ne bi oporavio. Možda je u tom slučaju najbolje izaći u fiat s većinom i pustiti dio u BTC baš na duge staze.
Da li si ikada razmišljao da uložiš lovu u nešto drugo osim kripta?
OK, znam da smo već svi puno profititirali na kriptu (koji smo duže u ovoj priči), a mora se priznati da su povrati na ulaganja zaista bili sjajni, recimo čak i običnim držanjem btc se moglo zaraditi od 10x do 100x i više ali čini se da je to vrijeme prošlo.
Sada je jako teško pogoditi projekt koji može donijeti velike povrate a postoje rizici (Tether) koji ako se dogode mogli bi vidjeti još veće i dugoročnije padove naših kripto investicija.
Ja sam svoju lekciju naučio nakon velikog pada 2018 i nakon toga sam postepeno diversificirao svoja ulaganja na različite klase imovine, od nekretnine, start upa do dionica.
Za sada mi se ulaganje u start up prošle godine najviše isplatilo jer sam prodao dio btc kada je bio na vrhuncu vrijednosti, i uložio u start up kada su prodavali inicijalne udjele sa popustom za male ulagače, a sada već ti udjeli vrijede gotovo 300 % više dok je btc sada jedva na četvrtini vrijednosti.
Mislim da je kod nas na forumu problem što je kripto jedino ulaganje koje je relativno jednostavno i svi znamo kako to ide. Kod drugih ulaganja ipak ne možeš napraviti sve sam s računala. Ili sam u krivu? Recimo to ulaganje u start up... Kako si došao do toga? Pretpostavljam da ti je netko od poznanika rekao za to pa si proučio i uložio. Ljudi oko kojih se ja krećem nemaju takvih informacija pa i da hoću, ne znam kako i gdje bi počeo.
Zapravo sam nekada davno preko jedne brokerske kuće kupovao dionice pa sam ostao na njihovoj mailing listi.
Oni su već prije, vrlo uspješno, surađivali sa vlasnikom tog start upa, pa im je ponudio da postanu partneri u njegovom novom start up projektu.
Nakon vrlo detaljne dubinske analize projekta, ovi brokeri su ga odlučili preporučiti svim svojim poslovnim kontaktima.
Pozvani smo na zoom prezentaciju projekta, i kada sam vidio sve detalje projekta i dugoročne perspektive i analize tržišta, odlučio sam kupiti udjel i ući u projekt.
Naravno, kod svakog projekta uvijek postoji određeni poslovni rizik ali zapravo radi se o vrlo poznatom hrvatskom manageru, koji stoji iza ovog start upa, a iza sebe ima jako puno uspješnih projekata, a radi se o projektu sa područja energetike, koji nudi konkretnu uslugu koju će mnogi trebati i koristiti, a za poslovni uspjeh dovoljno im je da pokriju oko 25 % hrvatskog tržišta, što je sasvim realno.
Zapravo me je taj manager ''kupio'' kada je rekao da se ovakvi projekti obično nude samo institucionalnim ulagačima i investicijskim fondovima, domaćim i stranim ali on je odlučio prije te glavne faze ulaganja krenuti sa tzv. nultim krugom ulaganja sa relativno malim iznosima koje će ponuditi isključivo malim ulagačima, fizičkim osobama i tako im omogućiti da postanu dio ovog start up projekta i da zarade neki ozbiljni novac, uz očekivani povrat investicije 20x kada, plan je do 2027, dođe do strateškog preuzimanja ili IPO i izlaska na burzu.
Također je svima daon svoj osobni broj mobitela i ponudio da sa svima osobno razgovara.
Gledam to kao dugoročno ulaganje sa realnim i očekivanim velikim povratom na uloženo.
Osobno mi nije bilo ništa komplicirano oko ovog ulaganja.
Vidio sam email, pogledao zoom prezentaciju, iskoristio priliku da zakažem i obavim osobni razgovor sa vlasnikom start up preko mobitela, donio odluku, prodao dio btc, kupio udjel, ovjerio sve papire kod javnog bilježnika i to je bilo to, sve riješeno u tjedan dana.
Jednostavno sam nakon kripto potopa 2018. želio imati još neke druge opcije ulaganja i zarađivanja, ne ovisiti isključivo o kripto ulaganju (imati sva jaja u istoj košari) i vjerujem da sam donio dobru ulagačku odluku.
Za sada projekt ide jako dobro, i širi se, uskoro i na zemlje regije
Nadam se najboljemu