Anladığım kadarıyla tema yüklüyormuş gibi bir durum var. İşte bu çok iyi oldu. Teşekkür Ederim.
Tavsiyem ubuntu 15.10 u indirin akabinde sıradan deneyin masa üstü ortamlarını çok keyifli oluyor
ben sıradan denedim.
http://beebom.com/2015/03/best-linux-desktop-environments listede pek hoş şeyler var.
Kısaca izlenimlerimi yazayım:
1. KDE : windows XP den gelenlere hitap eden Türkçesi çok başarılı bir masa üstü ortamı. Kendi yazılımları var, baya kendi başına bir sistem aslında Konqueror çok başarılı, kmail bende outloook express den daha iyi çalışıyor. Plasma diye bir şey çıkardılar ultra görsel.
2. GNOME : buda kendi başına her şeyi olan çok başarılı tam kapsamlı bir masa üstü ortamı. kendi yazılım geliştirme ortamı var GTK+ diye bir olay windows daki visual basic de nasıl götünle aplikasyon yapıyorsan bununla da yapılabiliyormuş.
3. MATE : linux mint ile birlikte duyurdu adını çok üstünde durmadım. bir KDE bir GNOME değil sonuçta. kendi özgü çok az programı var. mate yi GNOME'un sadeleştirilmiş hali gibi düşünebiliriz aslında.
4. TRINITY : buda KDE nin sadeleştirilmiş hali denebilir bence bir numarası yok.
5. XFCE : 1996 dan beri geliştirilen bir masa üstü ortamı çok seviyorum. sade, hızlı, güzel yani. kendi file manager'ı var thunar diye bişey çok başarılı.kendi yazılımlarından xfburn var cd yazmak için en az kaynak tüketen masa üstü ortamlarından biri.
6. LXDE: en az kaynak tüketen masa üstü ortamı ve tüm iddiası da bundan ibaret. bir bok yok içinde bu yüzden ultra light ve çok hızlı
sevmedim. ama özellikle eski 1 veya 2Gb ramli netbook lara kurmak için birebir. gayet kullanılır bir ürün.
7. Enlightenment : aslında en eskilerden biri ama adamların çıkış olayı masa üstü ortamı olmak değil. window manager olarak başlamışlar çok kullanmaya fırsatım olmadı ama beni linux ile tanıştıran kişi fvwm ve Enlightenment ile görürdük biz tüm işimizi bu gnome KDE felan sonradan çıktı, yeri ayrıdır dedi ama benim ilgimi çekmedi.
8. Cinnamon : linux mint ile birlikte adını duyduğum gayet başarılı bir masa üstü ortamı, baya bir özelleştirme yapıla bilyor, tema özellikleri gelişkin. ben baya bir oyalandım bunla
güzel hakikaten.
9. Unity : ubuntu nun gereksiz ön tanımlı masa üstü ortamı. bir türlü sevemedim
10. Pantheon : abi bu manyak bir şey, mac os x gibi
güzel bence hatta ben bunu ubuntu üzerine apt-get yapmak yerine elementary.io dan ayrı bir os olarak indirip kurdum süper hoş.
tüm bu denemelerin tamamını vmware player ile windows un içinde sanal pc oluşturarak yaptım. oyun merakım yüzünden ana işletim sistemimi windows dan kıpırdatamıyorum ama sanal olarak bunları hep kurdum denedim.
bir tane ubuntum sanal pc olarak duruyor xubuntu kurdum kullanıyorum.