Din de şahsi fikirlerin yeri yoktur. Faiz'in haram olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama bitcoin'i şöyle düşün. Sen tüccarsın diyelim. Çıktın köylüden 30-40 kuruşa patatesleri alıp stok yaptın yazın ve kışın fiyatlar 2-3 tl ye fırlayınca piyasaya sürdün karını realize ettin. Biri canlı canlı emeğini kullandı sen ise bilgi birikimin ve teknoloji kullanarak bunu bitcoin ile yaptın.
Margin ile borç alıp trade yapmak konusunu bende hala düşünmekteyim orası tartışmalı bir konu. Onu da şuna benzetiyorum. Bir fabrika kurmak için bankadan faizli kredi alıp işini kurmak... Dediğim gibi faiz işine girildiğinde ister alan olun ister veren o iş biraz sıkıntılı iyice bir araştırmak lazım. Bu arada gerçekten bazı arkadaşların hoş görülü olmasını istiyorum. Aramızda dini duyguları kuvvetli olan yada ateist yada başka bir dine mensup arkadaşlarımız olabilir. Lütfen saygılı olalım. Peygamber efendimiz bir güne işaret etmektedir bizim dinimizde. "Günün birinde öyle bir zaman gelecek kimse kazancının haram mı helal mi olduğunu sorgulamayacaklar." Inanclı birinin bu sorgulamayı yapması kadar doğal bir şey olamaz.
Ben margin i kredi olarak görmüyorum.
Sen bana 100 $ in varsa 150$ da ben vereyim, al işlet, karindan paylaşalım diyorsun. Zarar edersen de paylaşıyoruz diye düşününce makul geliyor, bilemiyorum. "lending fees" işi bozuyor ama. sanırım. i dont know.