Bitcoin Forum
July 31, 2021, 12:42:30 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 0.21.1 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: « 1 2 3 [4] 5 »  All
  Print  
Author Topic: is it safe to set core frequency to 300Mhz (Extreme) for avalon?  (Read 6385 times)
cypherdoc
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1764
Merit: 1002



View Profile
April 08, 2013, 05:27:16 PM
 #61

I got an Avalon that initially appeared to be a lemon. cgminer would not start through the web interface. It could only be started from an SSH term using a start - ctrl-C - start - ctrl-C ... sequence until the units were coaxed into hashing properly. Otherwise I'd get "FPGA contoller mess up" "Avalon initialized" messages looping over and over. Once started, hashing at 282 MHz was a little unstable with the hash rate bouncing around a little.

After reading some of the comments in the other thread, I replaced the supplied Corsair GS700 PSU with a Fortress 750W Platinum I had lying around. This solved the cgminer  starting problem and the unsteady hash rate. In fact, when I switched the clock to 300 MHz it now hashes perfectly at a steady 71.5 Gh/s with the somewhat upgraded PSU.

You might want to have look at your power supply if you are having these problems.



Very nice. I just finally pulled the trigger on a AX860 (80 Plus Platinum rated) so hopefully that will work out ok. Just a word of caution to those of you who are thinking of replacing the PSU, watch out and make sure the length of the PSU is not over 7 inches. A decent 800+ watt unit should be around 6 to 6.3".

however someone who posted pics, i think libertybuck, is running his psu's outside the avalon just fine and has measured temps actually lower with this configuration.
1627692150
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1627692150

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1627692150
Reply with quote  #2

1627692150
Report to moderator
Advertised sites are not endorsed by the Bitcoin Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction. Advertise here.
1627692150
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1627692150

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1627692150
Reply with quote  #2

1627692150
Report to moderator
Aseras
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 658
Merit: 500


View Profile
April 08, 2013, 06:00:28 PM
 #62

xiangu updated the wiki today. there's now a list of power supplies

https://en.bitcoin.it/wiki/Avalon#Comfirmed_working_PSU_list


Also a public test firmware is available here. included cgminer 2.11.4 ( there is still a bug with this one where sometimes 0 mhash happens. Is/Will be fixed soon. )

http://downloads.qi-hardware.com/people/xiangfu/avalon/next-testing/openwrt-ar71xx-generic-tl-wr703n-v1-squashfs-factory-20130408.bin
ewibit
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 2736
Merit: 1015


View Profile
April 08, 2013, 06:34:17 PM
 #63

Also a public test firmware is available here. included cgminer 2.11.4 ( there is still a bug with this one where sometimes 0 mhash happens. Is/Will be fixed soon. )

http://downloads.qi-hardware.com/people/xiangfu/avalon/next-testing/openwrt-ar71xx-generic-tl-wr703n-v1-squashfs-factory-20130408.bin
is this the same as it was PM?
Aseras
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 658
Merit: 500


View Profile
April 08, 2013, 06:59:41 PM
 #64

no.

one in PM is based off of 2.10.5a. PM one has working restart.

Newest testing firmware 20130408 has an issue when you first start or when you change pools, cgminer doesn't restart. It hangs and sits for several minutes until watchdog kills process. Then it works ok.

20130408 is very nice when running though, and is based off of 2.11.4 and a new avalon driver. It greatly reduces rejects and HW errors.
ewibit
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 2736
Merit: 1015


View Profile
April 08, 2013, 07:49:29 PM
 #65

Newest testing firmware 20130408 has an issue when you first start or when you change pools, cgminer doesn't restart. It hangs and sits for several minutes until watchdog kills process. Then it works ok.
ok thx then I will wait Wink
libertybuck
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 137
Merit: 100


View Profile
April 09, 2013, 12:13:20 AM
 #66

however someone who posted pics, i think libertybuck, is running his psu's outside the avalon just fine and has measured temps actually lower with this configuration.

No. I did not posted it. Should be someone else.

PuertoLibre
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1820
Merit: 1003



View Profile
April 09, 2013, 10:02:25 PM
 #67

xiangu updated the wiki today. there's now a list of power supplies

https://en.bitcoin.it/wiki/Avalon#Comfirmed_working_PSU_list


Also a public test firmware is available here. included cgminer 2.11.4 ( there is still a bug with this one where sometimes 0 mhash happens. Is/Will be fixed soon. )
http://downloads.qi-hardware.com/people/xiangfu/avalon/next-testing/openwrt-ar71xx-generic-tl-wr703n-v1-squashfs-factory-20130408.bin
Aseras, Please let us know when this issue is fixed.

         ▀██████▄▄
           ▀▀▀██
████▄
                ▀▀███
                  ▀
███
              ▄▄▄███████
     ▄████████████████
   ███████████████████▀

 ███████████████████▀  ▄██▄
███████
█████▀▀▀▀▀▀ ▄▄██████
        ▄▄▄▄██████████████
     █████████████████████
   ████████████████████▀▀
  ███████████████▀▀▀▀
.Betnomi.❱❱             █▀▄▄
             ██▄▄▀▄▄
           ▄█████████▄
         ▄████████████
      ▄▄██████████▀
   ▄▄███████████▀
 ▄▀▄█████████████▄
▄██████████▀▀█▀▀██▄
██████████▀▄ █ ▄▀███
▀█
███████▄▄▄███▄▄▄█
 ▀███
███  ▄▀█▀▄  █
   ▀▀███
████▄▄█▄▄███▀
          ▀▀█████▀▀



          ▄▀▀█▀▄
         █ ██████
       ▄ ████████
      ██▄ ▀████▀
    ▄██▀██ ▄▄
   ▄█▀ █▀ █▀
  ▄█▀▄█▀ ▄▀
 ▄█ ▄█  ▄▀
█▀ ▄▀  ▄▀
..B E T   N O W..











Aseras
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 658
Merit: 500


View Profile
April 10, 2013, 12:28:34 AM
 #68

xiangu updated the wiki today. there's now a list of power supplies

https://en.bitcoin.it/wiki/Avalon#Comfirmed_working_PSU_list


Also a public test firmware is available here. included cgminer 2.11.4 ( there is still a bug with this one where sometimes 0 mhash happens. Is/Will be fixed soon. )
http://downloads.qi-hardware.com/people/xiangfu/avalon/next-testing/openwrt-ar71xx-generic-tl-wr703n-v1-squashfs-factory-20130408.bin
Aseras, Please let us know when this issue is fixed.

Will do. Ckolivas is working on it with xiangfu. My avs are limping now, my Internet is out, running on 3G until they fix it. Sucks. Probably have to drag my avalons back to work.
PuertoLibre
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1820
Merit: 1003



View Profile
April 10, 2013, 07:10:38 AM
 #69

A new [Next] firmware has been released. Anyone brave enough to give it a test and see if all the issues have been ironed out?

http://downloads.qi-hardware.com/people/xiangfu/avalon/next-testing/openwrt-ar71xx-generic-tl-wr703n-v1-squashfs-factory-20130410.bin

         ▀██████▄▄
           ▀▀▀██
████▄
                ▀▀███
                  ▀
███
              ▄▄▄███████
     ▄████████████████
   ███████████████████▀

 ███████████████████▀  ▄██▄
███████
█████▀▀▀▀▀▀ ▄▄██████
        ▄▄▄▄██████████████
     █████████████████████
   ████████████████████▀▀
  ███████████████▀▀▀▀
.Betnomi.❱❱             █▀▄▄
             ██▄▄▀▄▄
           ▄█████████▄
         ▄████████████
      ▄▄██████████▀
   ▄▄███████████▀
 ▄▀▄█████████████▄
▄██████████▀▀█▀▀██▄
██████████▀▄ █ ▄▀███
▀█
███████▄▄▄███▄▄▄█
 ▀███
███  ▄▀█▀▄  █
   ▀▀███
████▄▄█▄▄███▀
          ▀▀█████▀▀



          ▄▀▀█▀▄
         █ ██████
       ▄ ████████
      ██▄ ▀████▀
    ▄██▀██ ▄▄
   ▄█▀ █▀ █▀
  ▄█▀▄█▀ ▄▀
 ▄█ ▄█  ▄▀
█▀ ▄▀  ▄▀
..B E T   N O W..











allinvain
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 3080
Merit: 1068



View Profile WWW
April 10, 2013, 09:43:47 AM
 #70

I was going to say the same thing. I'm curious to know what has been changed/fixed/updated in this latest firmware. A "CHANGELOG" file in the testing folder would be really nice.


zero-asic
Member
**
Offline Offline

Activity: 79
Merit: 10


View Profile
April 10, 2013, 10:10:25 AM
 #71

A new [Next] firmware has been released. Anyone brave enough to give it a test and see if all the issues have been ironed out?

http://downloads.qi-hardware.com/people/xiangfu/avalon/next-testing/openwrt-ar71xx-generic-tl-wr703n-v1-squashfs-factory-20130410.bin

I'm testing it on two units right now.  So far it doesn't hang after I update the cgminer config in the gui and it updates faster.

Eloipool + bitcoind Ubuntu 12.04 install scripts: https://bitcointalk.org/index.php?topic=171782.0
ewibit
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 2736
Merit: 1015


View Profile
April 10, 2013, 11:17:16 AM
 #72

I'm testing it on two units right now.  So far it doesn't hang after I update the cgminer config in the gui and it updates faster.
is it save Keep settings?
Aseras
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 658
Merit: 500


View Profile
April 10, 2013, 01:45:50 PM
 #73

new build fixes the delay when starting. It is also cgminer up to 2.11.4 code. It fixes many bugs. It greatly reduces rejects and HW errors.

safe to keep settings.


If you want to know what was changed, simply look at the git

https://github.com/BitSyncom/cgminer/tree/avalon

https://github.com/BitSyncom/cgminer-openwrt-packages
caoxg
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 159
Merit: 100


Winter is coming


View Profile WWW
April 10, 2013, 03:19:54 PM
 #74

flashed to 0410 firmware just now.

the process is smooth, and the cgminer got upgrade. worked ok at 300Mhz for 10 minutes.

Still have some HW ( maybe cause I'm working at 300Mhz).
Still many rejects with slush's pool ( but all other pool is ok. ozco, btcguild)

Before flash, the hashrate average is 70-71 G each. now one is 67G and one is 71G.

Will keep monitoring and report later.

I'm running a Chinese crowdfunding website: dreamchina.com.
Aseras
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 658
Merit: 500


View Profile
April 10, 2013, 03:24:31 PM
 #75

flashed to 0410 firmware just now.

the process is smooth, and the cgminer got upgrade. worked ok at 300Mhz for 10 minutes.

Still have some HW ( maybe cause I'm working at 300Mhz).
Still many rejects with slush's pool ( but all other pool is ok. ozco, btcguild)

Before flash, the hashrate average is 70-71 G each. now one is 67G and one is 71G.

Will keep monitoring and report later.


the new flash and cgminer reimplement the miner worker threads.

https://github.com/BitSyncom/cgminer/commit/6c5c6e99a32315af9ee345830a10fd770fa615b8

it makes the work numbers different. It is much more consistent now. Before work would return kinda at random, you you'd see swings between high values and lower ones.
allinvain
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 3080
Merit: 1068



View Profile WWW
April 10, 2013, 04:02:42 PM
 #76

Aseras, question for you. What percentage of HW errors would you consider to be "OK" while running at 300 MHz. I get close to 8% at the moment. With 03-25 I got pretty much the same. Admittedly it has been only 1hr and 20 min since I flashed to 04-10 so maybe I need a longer sampling period?


caoxg
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 159
Merit: 100


Winter is coming


View Profile WWW
April 10, 2013, 04:24:10 PM
 #77

Aseras, question for you. What percentage of HW errors would you consider to be "OK" while running at 300 MHz. I get close to 8% at the moment. With 03-25 I got pretty much the same. Admittedly it has been only 1hr and 20 min since I flashed to 04-10 so maybe I need a longer sampling period?




I got 1045 accept, 48 HW for 1 hour 14 min for one.
and 557 accept, 35 HW for 32 min for another.





I'm running a Chinese crowdfunding website: dreamchina.com.
Aseras
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 658
Merit: 500


View Profile
April 10, 2013, 10:10:47 PM
 #78

Aseras, question for you. What percentage of HW errors would you consider to be "OK" while running at 300 MHz. I get close to 8% at the moment. With 03-25 I got pretty much the same. Admittedly it has been only 1hr and 20 min since I flashed to 04-10 so maybe I need a longer sampling period?



A handful per hour, not more than few hundred per day. 1 hw error for several thousand diff1 shares.

The reason for the hw errors is there is a bug in Fpga controller, it cannot be fixed in software ( according to xiangfu ) but trying to find a work around. The controller won't reset on end of work and stalls apparently no matter what you do.

Ckolivas is going to rewrite the USB driver and code next week.  if all goes well well have much better control soon.
Sitarow
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1792
Merit: 1047



View Profile
April 10, 2013, 11:28:40 PM
 #79

Aseras, question for you. What percentage of HW errors would you consider to be "OK" while running at 300 MHz. I get close to 8% at the moment. With 03-25 I got pretty much the same. Admittedly it has been only 1hr and 20 min since I flashed to 04-10 so maybe I need a longer sampling period?



A handful per hour, not more than few hundred per day. 1 hw error for several thousand diff1 shares.

The reason for the hw errors is there is a bug in Fpga controller, it cannot be fixed in software ( according to xiangfu ) but trying to find a work around. The controller won't reset on end of work and stalls apparently no matter what you do.

Ckolivas is going to rewrite the USB driver and code next week.  if all goes well well have much better control soon.

Looking forward to having the HW issue resolved..
johnyj
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1904
Merit: 1006


Beyond Imagination


View Profile
April 11, 2013, 03:15:57 AM
 #80

Interesting, there is a FPGA chip on that data controller  Smiley

Pages: « 1 2 3 [4] 5 »  All
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!