Arkadaşlar merhaba,
Mart ayı ortalarında başladığım Bitcoin madenciliği sayesinde şu ana kadar 5 Bitcoin kazandım.
2.5 Bitcoini bu forumdan bir arkadaşımıza sattım. Şu anda elimde 2.5 bitcoin daha var.
4 adet Ati 5870 Gpu ile değişik pool'lar üzerinden yaptığım üretim ile ilgili yazımı bu forumda
sizlerle paylaşmıştım.
Ancak şu anda difficulty 21.335.329 ve neredeyse 48 saate 0.05 Bitcoin üretebiliyorum. Üzerine bir de Bitcoin fiyatları 70 Dolar seviyelerine geriledi.
ASIC cihazlar da kullanıcılara teslim edilmeye başlandı artık. Bunun anlamı GPU ile yapılan Bitcoin madenciliğinin bu şartlarda harcanan elektriği bile karşılamayacağıdır sanırım.
Peki bundan sonra ne olacak?
1- ASIC cihazlar yaygınlaşmaya başladıkça difficulty yükselecek.
2- Çok sayıda GPU madencisi Bitcoin yerine alternatif para birimlerinde üretim yapmaya başlayacaklar.
3- Hangi tarihte piyasada kaç tane Bitcoin olacağı önceden belirlendiği için, piyasaya giren ASIC cihazların Bitcoin
üretimine hacim (volum) olarak bir etkileri olmayacak. Sadece eskiden GPU sahiplerine giden Bitcoinler şimdi ASIC
sahiplerine gidecek. Piyasaya ilk giren ASIC'lerin sahipleri bu işten en çok kazanç sağlayan olacaklar.
4-
http://www.coinwarz.com/cryptocurrency adresindeki dijital para bölümünü görünce çok şaşırdım doğrusu. Sayfada 23
farklı dijital paraya ait grafik var. (Bu sayfayı görene kadar 4-5 tane dijital para çeşidi olduğunu düşünüyordum)
Diğer para birimleri ile ilgili bilgim yok ama GPU ile Bitcoin üreten madencilerin üretimlerini sonlandırıp Litecoin
veya diğer para birimlerini üretmeye başladıklarını öğreniyoruz forumda.
Burada önemli bir konu var.
Bitcoin ve buna benzer dijital paralar herhangi bir düzenlemeye (regülasyon) tabi değiller. Yani devletlerin bastığı paranın altın olarak karşılığı vardır ve piyasada dolaşan kağıt paranın değerini bu durum belirler. Tabiki başka faktörler de vardır ama sistem kabaca bu şekilde çalışır.
Ama dijital paralarda bu durum sözkonusu değil. Değerini tamamen arz-talep koşulları belirliyor.
Eğer kullanılan tek dijital para Bitcoin olsaydı, değerinin sürekli olarak artacağını (Deflasyon) öngörebilirdik.
Ancak şu anda 23 tane dijital para çeşidi olduğunu görüyoruz.
5- Ortalıkta bu kadar dijital para olunca haliyle hangisinin geçer akçe olacağı konusu da karşımıza çıkıyor. Bu kadar
para çeşidi bir şekilde talep görecek mi?
Yoksa Bitcon, dijital paraların Doları gibi olacak ve diğer paraların değerleri Bitcoine göre mi belirlenecek.
6- Bitcoin madenciliğini yapan yüzlerce veya binlerce GPU madencisi Litecoin veya başka bir para birimi üretiminde
anlaşıp, o para biriminin pazarını oluşturup (En azından o para birimi için bir ASIC cihaz üretilmeden) kendi yollarına
o şekilde mi devam edecek. Tabi bu durumda Litecoin ASIC cihaz yapıldığında, o grup toplu olarak başka bir Coin üzerinde
anlaşıp yoluna devam edebilir.
Bu sorular uzun süredir aklımı kurcalıyor.
Sizler neler düşünüyorsunuz bu konularda, paylaşırsanız sevinirim.