Gözden kaçan şu, çoğu insan ripple büyük firmalarla anlaşma yaptı gibi haberler çıktığında bunu coinle ile ilgili zannediyor.
Ancak ripple esas olarak kendi blockchain teknolojisini satıyor/anlaşmalarını yapıyor ve bunun da piyasada satılan mevcut coin ile alakası yok. Yani Akbank ile anlaştı denildiğinde elimizdeki coinleri bağlayan bir durum yok.
yanlış bankaların kullandığı ripple da aynı zincir üzerinde bizim kullandığımızda.
tek fark piyasaya pompalanan ripple enflasyon olmaması için belli aralıklarla sürülüyor.
riplle da amaç bankalar arası varlık transferini farklı kurlar üzerinden değilde belli bir değer atanmış riplle üzerinden yapılması.
mesela türk bankalarının avrupa merkez bankası veya benzeri bir konsorsiyum havuzunda parası var aynı şekilde merkez bankasının da bütün rezervi sadece merkez bankası kasasında değil.
bu tür para transferlerinde mesela ziraat almanyada türkiyedeki hesabınızdan para çekerseniz o avrupadaki havuzdan para ödeniyor.
ripple sistemi de bankaları ortak bir havuza toplayıp aralarındaki çapraz transferlerde riplle kullandırmak.her banka aylık hacmi kadar riplle bulunduracak ve sadece blockchain üzerinden transferini yapabilecek.
işte riplle coine verilen değerin belli bir sabitte olması gerekiyor ki transfer yapılırken paranın değeri de oynamasın.
bütün ripple da piyasaya sürülemiyor.ara ara pum oldukça piyasaya sürülerek fiyat istenilen seviyeye çekiliyor.pumpların arkasından hızlı düşüşlerin gelme sebebi de firma politikası.
dediğiniz gibi riplle bize oynamamız için verilmiş bir token olsaydı 100 trilyon adet olması gerekmezdi.
100 milyar yapsa btc değerinde coin sahibi olur piyasada sükse yapardı.