Sebebi büyük ihtimal büyük para giriş çıkışları olabilir, sonuçta bildiğim kadarıyla bir vergi kesilmesi olmuyor. Paranın kaynağını sorduğunda da banka ne kadar açıklamasını yaparsan yap, bilse de bilmese de bitcoini problem yaratacağını düşünüp bankayla ilişiğini kesebiliyor o kişinin. Bi dönem internet üzerinden kumarda da böyleydi. Hesaba aşırı giriş çıkışlarda sebebini arıyıp soruyolardı. Adamlarda haklı aslında ama bunu legalleştirip vergi kesme şansı sadece devlete bağlı sandığım kadarıyla. Şuanlık bir problem olmaz. Zaten yüzlerce btc sahibi olmadanda aşırı dikkat çekmez kişisel hesaplar.
Vergi olayı herkesin kendi yükümlülüğündedir. Şahsın kazancının vergiye tabi olup olmadığıyla banka ilgilenmez (banka aracılığıyla elde edilen mevduat vs. gelirleri hariç tabii). Her ne olursa olsun, düzenli bir gelir oluşuyorsa, yasal mevzuatın kapsadığı şekilde onun vergisinin verilmesi gerekir. Atıyorum, düzenli olarak Bitcoin alım-satımı yapan ve ayda 10,000 TL kâr eden birisinin zaten vergi vermesi gerekir. Rakam sadece örnek, önemli olan faaliyetin ve gelirin sürekliliği. İster bu işlemleri kayıtlı bir şekilde yapsın, ister elden yapsın. Ha, tespit edilir edilmez, vergi beyanında bulunur bulunmaz orası şahsa kalmıştır. Siz bugün düzenli olarak borsada işlem yapsanız, veya düzenli olarak döviz-altın vs. alım-satımı yapsanız ve bundan sürekli bir gelir elde etseniz, aynı şekilde bu gelirin vergisini beyan ve ödemekle mükellefsinizdir. Ödeyen vardır, ödemeyen vardır, o da ayrı konu.
Büyük miktarda para giriş çıkışının sorun yaratma ihtimali zaten sorun olan. Coin borsasında ciddi olarak alım-satım yapacak birisi zaten birkaç bin liralık rakamlarla işlem yapmaz. Siz sadece 10,000 TL bile döndürseniz ve günlük banka hesabınıza çekim ve geri aktarım yapsanız zaten bir ayda olur 200-300 bin liralık işlem hacmi. Bir de 50-100 bin TL döndürmeyi düşünün.
Karamsar olmamak isterdim ama, devlet tarafından tanınan ve regüle edilen bir coin borsası çıkana kadar (çıkarsa tabii) her şey olabilir.