Pozdrav svima!
Neko vrijeme se bavim majningom i kriptovalutama. Poceo sam ostvarivati ok zaradu i vidim jos dosta potencijala, ne mislim stati. Medutim zanima me sljedece, da li je u HR moguce otvoriti nekako firmu za trgovinu istim? Rudarenje/mešetarenje itd. bilo kakva firma preko koje bi mogao knjižiti uplate na svoj bankovni račun kad bi dolare/eura od prodaje BTC-a povukao na bankovni.
Bez firme bi me ubrzo sigurno pitali, od kud mi taj novac i kako sam ga dobio, ali mislio sam da otvorim neki obrt ili firmu i da to nekako knjizim te da izbjegnem sulude poreze kao fizicka osoba. Mislim da je skoro 50% poreza ako ispunjavam one obrasce i čuda kojekakva dok sam fizicka osoba.
Lijepi pozdrav!
Ako se dobro sjećam, negdje na ovo forumu sam vidio, čini mi se pod temom porez, informaciju o jednoj firmi koja legalno kupuje i prodaje bitcoine, izdaje račune, čak su i oslobođeni PDV-a...
Čini mi se, koliko se sjećam, da su pronašli jednu ''rupu'' u zakonu da se na kupnju i prodaju stare valute, novca koji više nije u upotrebi (znači koji ima samo numizmatičku vrijednost, npr. filatelisti) ne plaća PDV-a i na tu foru sada trguju bitcoinom bez PDV-a ali naravno plaćaju porez na dobit.
Druga opcija ti je osnovati firmu u UK, što napraviš u par sati preko Interneta, i puno je jeftinije, i brže, te jednostanije nego u RH (znam iz osobnog iskustva ) gdje traje par tjedana a birokracija i porezi su prestrašni, i onda kao nerezident ovdje otvoriš podružnicu i normalno posluješ.