Kampanya yöneticilerinin hiçbiri iyi değil, Türklerden Mirallas ve Needmoney'in diğerlerine oranla daha düzgün olduğunu düşünüyorum. Bounty menajeri kim olursa olsun bence ufakta olsa kenarından bir şeyler araklayacaktır, araklayacak kişi bizden olsun bari. Pakistan'lı iki arkadaş yıllarca ödül programlarını dehşete çevirdiler, kimsenin yazdığı kabul olmadı, high ile derecelendirilen ödül programının bitişinden önce low'a düşürüldü. Kendi yan hesaplarından yazdıkları kopya bloglara ise tam puan verdiler ve tüm parayı yediler. Bu işin böyle olmaması için piyasadaki bounty menajerlerinin devamlı değişmesi ve yerine daha istekli/adil menajerlerin aranması gerekiyor.
Bu konuda yanlış düşünüyorsunuz. Hali hazırda 6 aktif kampanyamız var, yenileri de yolda. Biz zaten, tıpkı bir reklam ajansı gibi, yaptığımız iş karşılığında hatırı sayılır bir miktar kazanıyoruz. Etik ve ahlak anlayışımız izin vermeyeceği gibi, işimizin ciddiyeti ve sürdürülebilirliği için de bizim için şeffaflık ve dürüstlük çok önemli.
Yabancı kısımda söylediğinizi hemen hemen tüm gördüğüm yöneticiler yapıyor. Sylon'un ta Primalbase çeviri programında nasıl tokenleri kendine aldığını konusunda yazmıştım.
Bunun böyle olmasının çok basit: Kaliteyi aşırı düşürmüşler. Birkaç kez görüştüğümüz projelerle saatlerce video call ile programımızı, artılarımızı, eksilerimizi izah ettiğim görüşmelerden sonra hep diğer kampanya yöneticilerinin video call bile yapmadığını, token karşılığı çalıştığını vs. öğrendim. Bu muhtemelen, bu işi yapan kişilerin genel olarak eğitimsiz ve kalitesiz insanlardan olmasından kaynaklanıyor olabilir. Benim ve arkadaşlarımın da bu işe girmesi, açıkçası kripto paraların değerinin çok artmasıyla bizi tatmin edecek paraları kazanabilmemize imkan doğmasından kaynaklanıyor.
Prensip olarak doğrudan BTC ve Ethereum haricinde ödemeyi sadece proje gerçekten çok sağlam bir projeyse yarı token yarı Etheruem şeklinde kabul ediyoruz. Yaptığımız işin ve takımla, kişilerle kurduğumuz iletişimin kalitesinin arkasındayız. Dolayısıyla da aldığımız projeler dünyanın daha ziyade batı kısmından çıkan projeler oluyor. Ancak yine de aşırı şekilde kalite ve fiyat düşüren yöneticiler yüzünden haliyle istediğimiz projelere tam anlamıyla ulaşamıyoruz.
Dipnot olarak, forumda eskiden beri Bitcoin karşılığı imza kampanyaları yapan bir çete var. Onlar kendilerinden başka kimseye tahammül edemiyorlar. Kalkıp bizzat projelere bile PM atıyorlar, özelden iletişim kuruyorlar. Bu ödülleri kendine almanın, kendilerinden olmayanı kötülemenin, piyasaya girişinin engellemenin ağa babası bu şerefsizlerdir.
Arkadaşlar, özelden de hep sorulduğu ve merak edildiği için burada bize özel forumda samimi bir şekilde durumu anlatmaya çalıştım.