Ekran kartları pahalıysa bunun bir sebebi de iki tane kart üreticisi olması Nvidia Ve AMD. Üçüncü bir firma yok. Bu durumda fiyatlar düşmeyecek.
ROİ süresi de ortalam 11 ay demiş bir arkadaş, ben ilk kartları aldığımda o zaman da pahalıydı görece 10-12 aydı ROİ süresi. Şimdi de öyleyse mantıken düşmesi için bir sebep yok.
Kart fiyatlarında düşüş olması lazım. Ama şu anda ne üretim de yani arzda bir artış var, ne de talepte bir azalış var. Bu durumda az çok ekonomi okuyanlar arz-talep dengesi sebebiyle fiyatların düşmeyeceğini rahatlıkla öngörebilirler. Eğer Bitcoin 9-11 arası Ether de 1 civarında gezinmeye devam ederse talep de azalmayacak ve kısa vadede kart fiyatlarında bir düşüş yaşanmayacaktır.
Bir şeyin olmasını istemek farklı, olanı okumak farklıdır. Ve buradakilere bakıyorum olması istedikleri şey olmuyor diye "güncel" durumu kabullenmek istemiyorlar. Maalesef ülkemiz "bu tip" insanlarla dolu.
Şubat sonuna kadar fiyatlar üç aşağı beş yukarı bu seviyelerde seyredecek gibi geliyor bana
Bazı konularda size katılmıyorum.
ROİ süresi de ortalam 11 ay demiş bir arkadaş, ben ilk kartları aldığımda o zaman da pahalıydı görece 10-12 aydı ROİ süresi. Şimdi de öyleyse mantıken düşmesi için bir sebep yok.
Bu sizin ROI anlayışınızın dar olduğunu gösteriyor. ROI süresindeki değişkenlerin en önemlisi Zorluk dur. Bu işe giren herkez zorluğu yükseltiyor. sizin 10 - 12 ay dediğiniz ROI bugünün zorluğu ile hesaplanmış. Bakın aşağıda 1 ay da zorluğun ne kadar arttığı görünüyor. Grafiğe göre zorluk 1 ay da %40 artmış. Sizin 10 - 12 ay dediğiniz ROI 1 ay önce 8 - 9 ay dı. yani gelecek ay 15 - 16 ay olma ihtimali çok yüksek. İlk başladığım günlerde 2 adet GPU ile 2 günde 1 tane kazarken, şimdi 30 adet ekran kartı ile 14 günde 1 adet kazıyorum.
Kart fiyatlarında düşüş olması lazım. Ama şu anda ne üretim de yani arzda bir artış var, ne de talepte bir azalış var. Bu durumda az çok ekonomi okuyanlar arz-talep dengesi sebebiyle fiyatların düşmeyeceğini rahatlıkla öngörebilirler. Eğer Bitcoin 9-11 arası Ether de 1 civarında gezinmeye devam ederse talep de azalmayacak ve kısa vadede kart fiyatlarında bir düşüş yaşanmayacaktır.
Talepde azalış elbetteki var. Bakınız pazaralanı ilanlarının çoğalmasına. Bakınız az çok ekran kartlarının piyasada daha çok bulunuyor olmasına . Bu fiyatlardan ekran kartını sizin gibi düşünen insanlar alıyor ki , bu da en büyük yanlıştır. Tecrübeli madencilerin hiçbiri bu fiyatlardan ekran kartı almaz. Hatta bu fiyatlardan satar ki fiyatlar düştüğü zaman tekrar alır hem GPU ları sıfırlar hem kâr eder. Diğer değişkenleri saymıyorum bile ( Ether in POS a geçmesi , Fiyatının düşük seyretmesi v.s. ). Ekonomi okumadım ama belki de iktisat okumamın bütün değişkenleri hesaba katıyor olmam da etkisi vardır.
Bir şeyin olmasını istemek farklı, olanı okumak farklıdır. Ve buradakilere bakıyorum olması istedikleri şey olmuyor diye "güncel" durumu kabullenmek istemiyorlar. Maalesef ülkemiz "bu tip" insanlarla dolu.
Olmasını istediğimiz şey sizlerin zarar ederek GPU ları elden çıkartmamanız için alınması gereken zaman da almanızdır. Bu durumu daha önce yaşadım. 2000tl ye alınan GPU lar 800tl ye satıldı. Kredi çekenler , zorluk arttığı için getiriden memnun olmayanlar bu iş den vazgeçti veya zararına sattı. Bu bir döngü dür aynı şey yine olacak.
Maalesefki ülkemiz de güncel durumu olağan durum sanan karaborsa fiyatları ürünlerin gerçek değeri sanan "bu tip" insanlarla dolu ki fiyatlar bu seviyeye geliyor.
Sizin gibi düşünenlere sadece üzülüyorum.