Ön Edit 1:Ben bu başlığı açarken pool hash değeri 10 milyon th falandı. Şu an 60 milyon th lerde. Yani kaliteli bir mining cihazı 15th kazı yapsa. Havuzdaki hash değeri
4 milyon tane kaliteli mining cihazıyla yapılabiliyor. %50 si için 2 milyon tane asic cihazını parayla alamazsın. Şu aşamada teorik olarak %51 mümkün olsa da pratikte her geçen gün zorlaşıyor. Benim görüşüm btc zenginleri ve borsalar falan btc nin güvenliği için kar amacı gütmeyen madencilik yapıyor. Çünkü o zincir zarar görürse en fazla kayıbı kendileri yaşayacak.
Ön Edit2:
(Böyle bir şey mümkün değil diyenler için)
Sen ihtimal vermiyosun ama bitcoinin kurucusu Satoshi Nakamoto veriyor.
Bitcoin protokol pdf inde 6. maddenin son parafında
"The incentive may help encourage nodes to stay honest. If a greedy attacker is able to assemble more CPU power than all the honest nodes, he would have to choose between using it to defraud people by stealing back his payments, or using it to generate new coins."
Translakşın
"Teşvik, düğümlerin dürüst olmaya teşvik edilmesine yardımcı olabilir. Açgözlü bir saldırgan tüm dürüst düğümlerden daha fazla işlemci gücü toplayabilirse, ödemelerini geri çalarak insanları dolandırabilir veya yeni paralar üretmek için onu kullanabilir."
%51 saldırı nedir?Şifreleme ağında hesaplama gücünün %51 veya üzerinin bir güçte toplanması sonucunda. Orjinal zinciri o gücün onaylaması (bozabilmesi ). Bi nevi mahalle maçında "top benim" diyecek kişi/güç olmasıdır.
Kolay mı?Şöyle söylemek lazım bunun maliyeti 5 ila 10 milyar dolar arası olduğu tahmin ediliyor. Yani tamamen duygusal ($)
Kim yapabilir?Normal bir bireyin bunu yapabilmesi için dünyanın sayılı zenginlerinden olup, aynı zamanda aklını mustafa topaloğluyla yemesi lazım. Çünkü parası çöp olacak.
Sorun yok o zaman?Dev sorun var. Ülkelerin geneli kripto piyasasından rahatsızlar, Şu anki mevcut düzende ellerindeki paraların kripto karşısında zamanla pula dönüştüğünü nefretle izliyorlar
Ellerinden gelse tüm dünyada yasaklayacaklar (ama gelmiyor). Şu ana kadar kripto piyasası hakkında olumlu konuşan aklı başında bir ülke yetkilisi görmedim.
Kimse yapmasa bile abd bunu yapabilir. 5-10 kağıt abd için aynen bildiğin kağıttan ibarettir. Dünya bankasının çatısı su damlatıyo eller cebe cemaat dese fazlasını bile toplar.
Peki orjinal zincir bozulursa sonuçları ne olur? Bununla ilgili bence iki seçenek var;
1-Kötümser olursak btc yi imha etmek için zincire orphan bloklar ekleyecek, orjinalini bozacak, üstünü binecek vuracak kırbacı. Oyuncak edecek değeri 1 (yazıyla bir) dolar olacak. Altcoinler de bu teknolojiyi kullansın kullanmasın hepsi aynı şekilde çökecek. Hatta borsaların %99 değil %100 ü kapanacak uzun süre neyin ne olduğunu anlayıncaya kadar işlem yapılamayacak. Kimi coinler daha sonra ayağa kalkabilir ama aynı seviyeye gelme süresi çok uzun olacak
2-iyimser olursak, dünyanın dijitalleştiğini görecek olan bu güç (muhtemelen abd) bunu bitirmek yerine kendine göre yontabilir.
Protokolleri değiştirebilir mi o konuda tam bilgim yok. Eğer değiştirebilirse bir fork çıkarır. Yarılanma süresini uzatır, btc adresleri pasaportla abd den online onaylanır. (hızımı aldım iyi sallıyorum tutma beni) Yapılan işlemlerde % vergi sistemi getirilir. orjinal zinciri bozup herkesin yeni zinciri kullanmasını bekler. Lightning networku de yaptı mı gerçekten usd v2.0 gelir. Dolar da dahil kağıt parayı tarihe karıştırır. (einstein detected)
Satoshi dayımızın bu konuda ne dediğini de not edelim şuraya"Eğer açgözlü bir saldırgan bütün dürüst düğümlerden daha fazla işlem gücünü toplamayı başarabilirse bu gücü ödemelerini çalarak insanları dolandırmak için mi yoksa yeni para üretmek için mi kullanacağına karar vermelidir. Oyunu kurallarına uygun oynamayı daha karlı bulmalıdır. Sistemi kandırıp kendi zenginliğinin geçerliğini zedelemektense kurallara uymak ona herkesin toplamından daha fazla yeni para kazandıracaktır."
Edit:Hocalar ben olacak demiyor. Aksine olması zor diyorum. Ama devletler isterse bu saldırıyı çok rahat yapabilir diyorum
Satoshi emmi bile böyle bir açık olduğunu belirtmiş ve uyarmış bazı arkadaşlar hala böyle bir şey mümkün değil diyor.
Ve bazı haklı arkadaşların dediği gibi direk %51 yapmasına gerek yok. Başladığı zaman zorluk seviyesi yükseleceği için kazançları çok azalan hatta eksiye düşen madenciler makineleri kapatacak yada alt coinlere çil yavrusu gibi dağılacaktır.
Hatta bugün bir hesaplama yaptım madencilik değeri tahminimden çok daha düşük görünüyor. 2-3 kağıda bu işi bitirebilirler.
Bknz:
https://bitcointalk.org/index.php?topic=2960513.0Edit 2:Bir çok aklı başında yorumcu yıl sonuna doğru btc nin 50k ları göreceğini ön görüyor. Aklı başında olmayıp 2020 de 1 milyon dolar olmazsa çükünü kesecek olanlar da var
(mcafee)
Biz aklı selim düşünelim yıl sonuna doğru 50k oldu diyelim. Lightning networku de yaptılar. (lightning network node sayısı son 1 ayda 600 lerden 2000 lere geldi)
Bunun sonuçlarını yazalım;
-Btc nin market değeri 1 trilyon dolar olacak. Doğal olarak volatilitesi nisbeten azalacak.
-Lightning network ile kredi kartından daha hızlı ödeme yapılabilecek
-Lightnin network ile fee ler çok düşeceği için günlük alışverişlerde telefondan direk kullanılabilecek
-insanların veya firmaların btc adreslerini devlet verecek bunun dışında adres kullanılması yasaklanacak. Borsalarda da bu yasal adrsesler kullanılacak. Tam olmasa da nispeten harcamalar kayıt altında olacak.
-Btc tüm eksikliklerini kapattığı için, gereksinimi kalmayan altcoinlerin çoğu çöpcoin olacak
Sonuç olarak btc tüm dünyada kullanılan tek para birimi olacak. Tek dedim bakın usd yi saymadım. abd nin en büyük silahı olan dolar çöp bir token olacak, kağıttan bir farkı kalmayacak. Dünyadaki tüm dolarlar abd ye dönecek. abd de para çoğalınca faizler enflasyon fırlayacak. parasına 3 tane sıfır gelecek. küçük abdestini yapınca 1 değil 1000 dolar ücret ödenecek. Ekonomide istikrarı itibarı doğal olarak gücü kalmayacak.
Sizce abd bunu öngörüp 3-5 milyar dolar yatırımla bu blok zincirini bozarak btc yi çöp edemez mi?