31 Ekim 2008 Cuma günü saat 14:10'da yayınlanan bir manifesto ile seyahate başlayan Bitcoin’i ve kripto paraları 1 yıl önce duydum. 6–7 ay önce araştırmaya başladım. 4 ay önce tezimi ”Blockchain Ekosistemi İçerisindeki Kripto Paralardan Elde Edilen Kazançların Vergilendirme Sorunsalı” üzerine yazmaya karar verip, enstitüye sundum (ilk olmanın heyecanıyla
. 3 aydır da kripto para teknolojisine ve gelecek vaat eden fikirleri anlayabilmek için ufak ufak yatırımlar yapıyorum. Hem yatırım hem de tezime veri oluşturabilmek için doğal olarak her kaynağı okumaya çalışıyorum. Çok dinamik bir gelecek olduğu için de yetişmek mümkün değil. Her geçen gün blockchain platformuyla çalışacak birçok fikir görücüye çıkıyor. Hatta o kadar dinamik ki blockchain platformuna rakip olabilecek platformlar da projelerini açıklamaya başladı. Biz daha blockchain platformlarını kripto paralar haricinde uygulamalı olarak yaşayamazken, alternatif teknolojilerin projelerini takip etmek zorunda kaldık. Ama bu hızlı yolculuğun içinde bazı yanlış tanımları, inanışları, düşünceleri temizlemek gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu doğru olmayan tanımlamalar, kripto para teknolojisini veya bu teknolojinin çalışmasını sağlayan sistemlere karşı bakış açımızı olumsuz yönde etkilemesine neden oluyor. Blockchain ekosistemi hakkında çok fazla olumsuz görüş yok gibi görünse de kripto parayı eleştirmek isteyenler paradoksal bir şekilde “blockchain iyi çevresi kötü” gibi bir düşünceye sarılıyor. Fakat blockchain ekosistemine hayat veren kripto paralar, blockchaini anlamak ve o blockchaine değer vermek için olmazsa olmaz bir teknoloji ürünü. Kripto para teknolojisinin üzerindeki kirliliği temizlemeden blockchaini anlama çabasının eksik kalacağını düşünüyorum. Ayrıca “Kripto para nedir?”le ilgili birçok yazı okudunuz ama belki “ne değildir”i tespit edersek teknolojiye alışmamız daha kolay olabilir.
Yazının devamı
https://medium.com/@28sec/kripto-para-ne-de%C4%9Fildir-18fefab6d983Peki sizin kripto paralar hakkında görüşleriniz nerlerdir?