Merit bence foruma düzen getirdi. Yani artık herkes para için yüzlerce hesap açamıyor. Bu en büyük artısı, bu kenarda dursun.
Büyük bilgi birikime sahip kişiler, merit alamıyorlar. Bu konuya biraz eğilelim, bu kişilerin oturup konu açmaya vakti olmayabilir ve yazdıkları tek cümle ile büyük yardım sağlıyor olabilirler. İşte burası merit sisteminin eksisi, bu da kenarda dursun.
Türkçe foruma dönelim, şöyle hızlıca bir konulara göz gezdirelim. Ayıp olmasın diye ismi kopyalamayacağım ama özet olarak konu başlıkları;
- Eth 5000 $ olur mu? İçerik: Arkadaşlar 5000 $ olur mu?- XXX coin kaçıran üzülür İçerik: Sağda solda duyuyorum bu coini almayan üzülür mü?Yani demek istediğim o kadar kötü konular açıyoruz ki, bunladan merit bekleme lüksümüz yok. Tabi bu konuların içine haftalık mesaj sayısını tamamlamak için atılan, birbirinin aynısı onlarca mesaj da gelince orası çöplük oluyor.
Tabi her şey kötü değil.
avalonn'un açtığı
INS konusu,
PHI'nin açtığı
Pundix konusu ya da
Kalemder'in açtığı konular güzel ya da portfolio paylaşarak deney yapan arkadaşların konuları, bunlar herkese bir şeyler katabilecek konular iken, maalesef çoğu konumuz bomboş. Bazı arkadaşlar da gidip bir coin haber sitesinden alıp copy/paste yapıyorlar, bunlar da yine gereksiz konular.
EFS forumun merit kaynaklarından biri ve global olarak da forumda en fazla merit dağıtanlardan biri olarak göze çarpıyor. Bu aslında bizim forum için büyük nimet, sonuçta yazdığınız dilden anlayan bir kaynak var ve gördüğüm kadarıyla, bol bol dağıtmaya çalışıyor. Ancak tabi ki onun da tüm konuları okuyup, yüzlerce saat harcamasını beklememiz lazım. O yüzden çok kaliteli olduğunu düşündüğünüz konuları
by raillier'in açtığı
https://bitcointalk.org/index.php?topic=2820637.0 şu konuya ekleyebilirsiniz, EFS burayı sık sık kontrol ediyor.
Meritler zaman içerisinde insanların ellerinde daha fazla olmaya başlayacak. Gerçekten hoşuna gittiyse de vermemesi için bir neden yok gibi gözüküyor. Sadece kolay rütbe atlamak artık mümkün değil. Aslında bence hepimizi sinirlendiren kısım bu gibi, eskiden herkes rütbe atlıyordu da, ben niye şimdi atlayamıyorum. Bu trend olan bir ürünü ben neden pahalıya alıyorum demek gibi oluyor. Cevabı basit; arz-talep.
Sistemin ilk kobayları olduğumuz için biraz sancı çekeceğiz ama sonunda daha okunabilir bir form elde edebiliriz. Bundan 3-4 sene sonra herkesin elinde daha fazla merit olur. Hak edenlere umarım herkes adil şekilde dağıtır. Bu arada merit daha fazla dağıtılsının da bir ayarı var, yani çok fazla herkese gelirse zaten o zaman merit sistemi kalmaz, başa döneriz.
Şimdi isterseniz önümüzdeki problemin çözümüne dönük şeyler düşünelim. Merit sistemi var ve değişmesi gibi bir durum halihazırda yok. Sisteme uygun neler yapabiliriz onları konuşmamız lazım. Örn: Bir coini anlatırken, acaba bir Youtube videosu çekip desteklemeli ya da bir coin/token önerirken mantıklı argümanlar mı sunmalıyız? Bu örnekler çoğaltılabilir ve zamanın akışına bırakarak, rütbe atlayabiliriz.