Aranızda Masatoshi Gündüz Ikeda hakkında bilgisi olan var mı?
Masatoshi Gündüz İkeda (池田 正敏 ギュンドゥズ Ikeda Masatoshi Gyunduzu, d. 25 Şubat 1926, Tokyo. ö. 9 Şubat 2003, Ankara), cebirsel sayılara katkılarıyla tanınan Japon asıllı Türk matematik bilginidir
1948'de Osaka Üniversitesi Matematik Bölümü'nü bitirdi. 1953'te doktor, 1955'te de doçent unvanlarını aldı. 1957-59 arasında Almanya'da Hamburg Üniversitesi'nde Helmuth Hasse'nin yanında araştırmalar yaptı. Hasse'nin önerisi üzerine 1960'ta Türkiye'ye gelerek Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde İstatistik dersleri vermeye başladı. 1961'de aynı üniversitenin fen fakültesinde yabancı uzmanlığa atandı.
1964'te Türk uyruğuna geçerek, 1965'te doçent, 1966'da profesör oldu. 1968'de Ege Üniversitesi'nin izniyle bir yıl süreyle çalışmak üzere Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne gitti. İzninin bitiminde Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin sürekli kadrosuna girdi. Çeşitli tarihlerde Hamburg, ABD'deki California ve Ürdün'deki Yermuk üniversitelerinde konuk öğretim üyesi,1976'da Princeton'daki Yüksek Araştırma Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalıştı. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) Temel Bilimler Araştırma Kurumunda yer aldı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Pür Matematik Araştırma Ünitesi başkanlığı yaptı. Cebir ve sayılar kuramına katkılarından dolayı 1979'da TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazandı.
Japonya'da bulunduğu dönemde halkalar kuramı ve grupların matrisle gösterimi üzerine araştırmalar yapan İkeda, 1970'lerde cebirsel sayılar kuramına yönelerek, rasyonel sayılar cisminin salt Galois grubunun otomorfizimleri ve tümelliği konularında önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Ünlü matematik dergisi Crelle's Journal'da yayımlanan bir çalışmasında Galois grubunun çok özel bir yapıda olduğunu gösterdi.
Gündüz hoca ve öğrencilerinin bitcoin ile bağı da şu şekilde olmuş;
1998 yılında digital para kavramı ortaya atılıp news grup larda tartışılmaya başlayınca konu Gündüz konu hocanın ilgisini çekmiş hatta bu yüzden gerekli alt yapı çalışmalarının yapılmasına ön ayak olarak ODTÜ de Uygulamalı Matematik enstitüsünün oluşturulmasına da ciddi katkı vermiştir. Metu iam bu gün itibariyle Türkiye de ciddi şekilde kriptoloji üzerine arge yapan ve akademik düzeyde eğitim veren en ehil kurumdur. bkz :
https://iam.metu.edu.tr/system/files/iamData/dataFiles/iamDocs/flyer_cryp_tr.pdfGündüz hoca 2003 yılında vefat ettikten sonra yetiştirdiği öğrencilerinden oluşan bir ekip onun başlattığı kuramsal çalışmalara devam edip bitcoin / blockhain fikrini makale olgunluğuna kadar getirerek 2009 yılında onun hatırasını yaşatmak için satoshi nakamoto takma adı yayınlamışlar. 1 yıl gibi kısa bir sürede açık kaynağın gücü ile geliştirici ekip kalabalıklaşınca bitcoin gelişiminin artık onların geliştirici desteğine ihtiyacı olmadığına kanaat getirdiklerinde sessizce ortamdan çekilmişlerdir.
Üretilen ilk bitcoinler neden harcanmamış neden olduğu gibi duruyor sorusunun cevabı ise olay tamamen akademik bir çalışma olduğu için üzerinde pek durulmamış yıllar içinde private key ler kaybolup gitmiştir.