U startu male 'ograde'..
Projekt koji vam predstavljam više nema Bounty, međutim, ubrzo započinje novo u nizu gaming natjecanja u kojem dijele tokene za testiranje njihove gaming platforme. Dijele na način da se kladite tokenima koje vam oni daju i koji su za sad potpuno virtualni ali najbolji s leaderboardsa osvajaju prave tokene kojima se već trguje na nekoliko mjenjačnica.
Također, community menadžer sam tog projekta i mislim da je pošteno da vam to kažem prije nego krenete čitati analizu - možda nekog zasmeta, pomisli da je zahtjev za kampanju ili nešto slično.
Zašto pišem ovdje? Nekako mi je ovo najprikladnija tema za analizu obećavajućih projekata. Zašto odabirem ovaj projekt? Zbog zaista puno prednosti koje mislim da ima i zato što mislim da barem trebate istražiti o čemu se radi - iskreno vjerujem da će ovo uspjeti.
Pošto sam na neki način dio šireg tima suzdržati ću se od ocjenjivanja projekta – reći ću vam samo da sam ih praktički molio da mi otvore
Bethereum Balkan grupu (uđite, ne budite sramežljivi – grupa je za opće razgovore o sportu 😊) i da me uzmu za CM-a – ne zato da dobijem tokene jer ih se niti ne dobiva previše a ionako sam već nakupovao hrpu, već zato da mogu pratiti projekt 'iznutra' i biti dio ovoga od početka.
Pa, krenimo.
| | IME PROJEKTA | | | SOFT CAP | | | HARD CAP | | | PRIKUPLJENO | | | AUTOR | | | OCJENA | | |
| | | | | | | | | | |
| | BETHEREUM | | | Nema | | | 25.000 ETH | | | ~6.000 ETH | | | cryptofrka | | | N/A | | |
Mjenjačnice: CoinTiger, IDEX, CoinBene
Platforma: Aerum (Ethereum sidechain)
IDEJA: Ukratko, postati popularna betting platforma. Naravno, potpuno decentralizirana. Za sada su razvili sportsko i eSports klađenje, kasnije slijedi proširenje na sve sfere klađenja i igara. Imati će mogućnost stavljanja vlastitih oklada, sve bazirano na 'pool (social) betting' načinu - znači, varijabilne kvote i fond iz kojeg se pobjednicima isplaćuje 'stake-based' udio. Social (pool) betting je nama malo stran, ali osobno mi odgovara pošto su kvote često bolje nego na tradicionalnim kladionicama. Također – zabavno je
.
Implementirati će i 1v1 skill-based igre poput recimo connect 4, stolnog tenisa i sličnih i moći ćete igrati protiv drugog igrača za novac.
Velik dio cijele ideje je i pokušaj 'spajanja' kladioničara – znači, pokušati će implementirati što više društvenih elemenata (bedževi, značke, chat, natjecanja, savezi, leaderboardsi) kako bi klađenje približili što većoj populaciji i pokušali s njega skinuti stigmu 'poroka'.
EKONOMIJA TOKENA: Tokeni će se koristiti za klađenje na platformi, naravno. Platforma će uzimati 3.75% oklade kao 'fee' koji će se koristiti za održavanje platforme i iz kojeg će se dio dodjeljivati za raznorazne conteste, achievemente i slično. Supply je 1 milijarda tokena i neće biti token burna - kažu da su svjesno odabrali toliki broj i da će se 'višak' ili podijeliti kroz nagrade ili iskoristiti na druge načine. Za prodaju je namijenjeno 60% tokena, za tim i savjetnike 20% (zaključano na 72 tjedna). Imali su pre-ICO, prikupili su HardCap od 6000 ETH-a nakon čega su stopirali ICO. Rekli su da su sakupili dovoljno da razviju sve što planiraju i da uvjeti na tržištu nisu pogodni za nastavak ICO-a, upitno je hoće li se vraćati u ICO. Pregovaraju s nizom venture i privatnih ulagača - vjerojatno će na taj način prodavati preostale tokene.
TIM: Daleko najvažniji dio projekta. Još nikad u kriptu nisam vidio toliko otvoren i iskren tim, to je najveći razlog zašto toliko vjerujem u Bethereum. Bio sam u grupi zbog nekog glupog bountyja i kad sam vidio na koji način razgovaraju, kako argumentiraju i koliko se trude sve pojasniti i približiti ljudima, počeo sam malo detaljnije pratiti i sve više su mi se uvukli pod kožu. Uglavnom su mladi i nemaju neko posebno iskustvo, ali na čelu projekta je nekoliko starijih i iskusnijih individualaca koji za sada i po mom mišljenju rade sve ispravne korake. Meni je tim ogroman dio prilikom odlučivanja hoću li u nešto uložiti novac ili ne, u kriptu su dobri timovi posebno rijetka stvar. Kada ih pitaju o konkurenciji, uvijek pričaju s poštovanjem. Odgovaraju na sva pitanja – koliko god bila banalna. Do sad su na vrijeme ispunili sva dana obećanja – što je veoma bitno za daljnji razvoj i poprilično rijetko u kripto prostoru. Jednostavno - imam potpuno povjerenje u svakog od njih.
PROIZVOD: Platforma super izgleda i super radi. Trenutno je i dalje u Beta verziji, biti će još neko vrijeme i stalno se razvija. Ja ju pratim od svjetskog prvenstva kada sam sudjelovao u prvom natjecanju, svaka nova verzija je bila osjetno bolja od prethodne. Nova verzija izlazi ubrzo, s njom će biti pokrenuto i to natjecanje o kojem sam pričao na početku posta. Registrirati se i isprobati ju možete
ovdje.
DOJAM: Moj je izuzetno dobar. Ovo mi je jedini projekt koji je tek izašao iz ICO faze a u kojeg sam uložio ozbiljan novac. Glavni razlog? Povjerenje koje sam stekao u ljude vezane uz projekt i način na koji rade i odnose se prema investitorima i zajednici. Mišljenja sam da je tim zaista najveća snaga startupova – dobar tim će uvijek zasukati rukave i naći rješenje a Bethereum uz odličan tim ima i odličan proizvod (iako u Beta fazi).
ZAKLJUČAK: Po mojem mišljenju, budućnost nije upitna. Na pre-beta platformi u nekoliko tjedana odigrano je
430 tisuća oklada (da, nije tipfeler) a nisu se previše oglašavali (ciljano). Imali su preko 14 tisuća individualnih registracija. Tijekom svjetskog prvenstva kada je kripto bio jači nego nedavno i koji je puno veći event imali su 115 tisuća oklada, tada su još bili u početnoj fazi projekta. Podatak o 430 tisuća oklada i 14 tisuća korisnika znači da baza igrača već postoji, ljudi se nastavljaju kladiti na stranici i sada kada su nagrade već podijeljene. Vjerujem da će platforma doživjeti 'boom' kada krene s ozbiljnim oglašavanjem, a to sigurno neće biti još jedno vrijeme pošto su u procesu dobivanja svih potrebnih dozvola za klađenje. Public launch je planiran tek za prvi kvartal 2020., kada uzmem u obzir koliko se platforma razvila od svjetskog prvenstva do sada i dodam tome još godinu dana razvoja koji predstoji, vjerujem da će proizvod koji će izbaciti biti u samom vrhu kladioničarske industrije – ne samo ako uzmemo u obzir blockchain rješenja.
Spomenuti ću i potencijalan problem – tokenima se već trguje ispod ICO cijene, tim ima još tokena za prodaju (pošto je ICO stopiran zbog situacije na tržištu), a i tih 20% tokena tima i savjetnika neće biti zaključano zauvijek. Ne savjetujem vam da bez razmišljanja kupite tokene i da ćete sigurno zaraditi, svjestan sam činjenice da se kripto situacija generalno mora promijeniti nabolje da se ti preostali tokeni prodaju po normalnoj cijeni. Ali – ponovno ponavljam – jednostavno vjerujem ljudima i uvjeren sam da će i taj dio odraditi kao i sve do sada - transparentno, odgovorno prema ulagačima i u najboljem interesu samog projekta.
Za kraj, prilažem vam 2 videa koji najbolje objašnjavaju kako će platforma zapravo funkcionirati. Naravno, poput svakog projekta koji iole drži do sebe, u subtitlesima možete pronaći i hrvatski jezik
Prilog s američkog CNBC-a: https://www.youtube.com/watch?v=F3Jnz4kp-CQKratak informativan video: https://www.youtube.com/watch?v=U3M443Zt_EQ