Bu konu oldukça uzun zamandır kafamı kurcalamakta, şimdi olayın teknolojik altyapısı hakkında bir çoğumuzun bilgisi var;
ancak burada satılan teknolojiden daha çok hype, spekülasyonlar ve hatta manipülasyonlarla bazı ürünlerin olduğunun üstünde gösterilip kitleleri aldatmak üzerinde kurulmuş olması.
Vitalik Buterin bu konu hakkında önemli söylemleri var:
”Açıkçası bu merkezi kripto para borsalarının bir an önce cehenneme gidip yok olmalarını istiyorum. Temele bakarsak, özellikle de kripto para – itibari para hizmeti alırken merkeziyetsizleşmek çok zor çünkü bir şekilde itinari para dünyasına giriyorsunuz ve o dünyada sadece merkezileşmiş kapılar var. O yüzden bunu merkeziyetsizleştirmek çok zor, bunun da farkındayım.”
”Merkezi borsaların istedikleri koini ‘kral’ yapma özelliklerini onların elinden merkeziyetsiz borsalarla alabiliriz. Bir koini öylesine listeleyip inanılmaz fiyat artışları elde ediyorlar. Bunu yok edebilirsek hem şeffaflık, hem esas prensipler hem de Blockchain ruhuna daha uygun bir ortam yaratmış oluruz.”
https://koinbulteni.com/vitalik-buterin-merkezi-borsalar-umarim-cehenneme-gider-22260.htmlŞimdi ayı piyasası, boğa piyasası gibi bazı konulara aşina olan en azından 2 yıllık bir süreç içinde bunu görmüş kişilerin, bu konu hakkında şöyle söylediklerini biliyoruz; bugün siz etherium, stellar ve ripple ile tanıştınız ve bunun yükselmesini bekleyerek satın aldınız halbuki bu zaten onu satış rakamı.
Yani ortada win-win durumu yok win-lost benzeri büyük bir kumarhane sistemine benziyor, eskiden bu işin içine girmiş kişiler yeni girenlere bu ürünleri satıyorlar, bu şekilde bir döngü oluşmuş durumda, bunu 10 kişilik bir kapalı ortamda yapsanız bir biri ile hayat boyu konuşmayacak kişiler global bir pazarda çok büyük oranlara dönüştüğü için umursamaz şekilde bunun iyi bir sistem olduğunu savunuyorlar.
Ben olayın kar zarar ve realizasyon kısmı için bir şey demiyorum burada benim temel tartışma alanı bu işlemin ne kadar ahlaki ve etik olması konusunu tartışmak olacaktır, benden çok eski üyelerin bu konuda fikirlerini merak ediyorum nedenleriyle açıklanabilirse güzel bir forum olacağını düşünüyorum.
Ekşi sözlükte okuduğum ve beğendiğim, çok güzel dostoyevski'nin sözüyle bitiriyorum:
"bu devir, sıradan insanın en parlak zamanı; duygusuzluğun, bilgisizliğin, tembelliğin, yeteneksizliğin, hazıra konmak isteyen bir kuşağın devridir. kimse bir şeyin üzerinde durup düşünmüyor. kendisine bir ülkü edinen çok az. umutlu birisi çıkıp iki ağaç dikse herkes gülüyor: 'yahu bu ağaç büyüyünceye kadar yaşayacak mısın sen?' öte yanda iyilik isteyenler, insanlığın bin yıl sonraki geleceğini kendilerine dert ediniyorlar. insanları birbirine bağlayan ülkü tümden yitti, kayıplara karıştı. herkes, yarın sabah çekip gidecekleri bir handaymış gibi yaşıyor. herkes kendini düşünüyor. kendisi kapabileceği kadar kapsın, geride kalanlar isterse açlıktan, soğuktan ölsün, vız geliyor."
Saygılarımla.