henüz kripto dünyası 2017'deki deli yükselişini göstermeden çok kısa bir süre önce forumda
"UZUN VADEDE ZENGİN EDECEK COİNLER" diye bir başlık açılmış. (
https://bitcointalk.org/index.php?topic=2135038.0;all) 25 sayfa yazı girilen başlıktaki koinler ve tokenlerle ilgili ufak bir görsel hazırladım. bunu yaparken başlığın açıldığı tarih olan 30 ağustos 2017 ile ekimin ortası ön planda tuttum çünkü sonrası bayağı bir karışıyor. hem de ufaktan çılgın atma zamanı geldiği için liste çok uzardı.
sonuca bakacak olursak en fazla ismi bahsedilen 119 oyun 20'sini alarak birinciliğe oturan türk forumunun qralı
waves. Bu sonuç o dönemler için şaşırtıcı olmasa gerek çünkü inanılmaz bir potansiyeli var olarak görülüyordu, ki bence biraz sağını solunu toparlasa yine hareketlenir. ikinci sırada 12 kez ismi anılan
ethereum bulunuyor. ardından ise büyük abimiz olan
bitcoin üçüncü sırada. bitcoin'in o sıralarda 4300 dolar civarında olduğunu da belirtmek gerekiyor.
listede
oax adlı tokeni ilk defa duydum. zaman zaman 2,2 dolar seviyelerine gelmiş olsa da şu an 0,3 dolar seviyesinde. bitcoin'in düştüğü yerde bizi yaşatmazlar aga. bizim bölümde yine çokça adı geçen/sevilen tezos da listede güzel bir sıralamada yer alıyor. umarım herkes yaptığı yatırımın karşılığını çok güzel bir şekilde alır. bunun dışında listede ismi son sıralarda olan neo ve iota beni şaşırttı. hatta yanlış hatırlamıyorsam iota'ya o sıralarda büyük bir ilgi vardı. demek ki forumda fazla iplenmemiş. "neden iota ile ilgili başlık yok." gibisinden bir başlık vardı mesela forumda. ve gelelim kripto dünyasının sergen yalçın'ına: ltc, 4 kez adından söz ettirerek yatırıcımlarını at yarışına yönlendirmiş.
şimdi de geçtiğimiz günlerde alyatteslydia tarafından anket olarak açılan
"Sizi gelecekte zengin etme potansiyeline sahip altcoinleri seçiyoruz" başlığına bakalım:
https://bitcointalk.org/index.php?topic=5044662.0 henüz 66 kişi tarafından oy kullanılmış ve devam etmekte olan bir anket çalışması. bu dönemde "ak koyun, kara koyun" olayı gerçekleştiği için listede yeni isimleri görüyoruz.
mesela birinci sırada geçen sene adından söz ettirmeyen
neo bulunuyor. ikinci sırada ise kimsenin şaşırmayacağı
ethereum var. üçüncü sırayı yeni çocuk
pundi x ve
icon beraber paylaşıyor. mesela 2017'de esamesi okunmayan iota burada 8 oyla güzel bir yer edinmiş kendisine. büyük ihtimalle geçen sene yatırım yapan çoğu kişi elinde hala bu koini bulunduruyor. geçen senenin yıldızı
waves ise toplam 4 oyla herkesi hayal kırıklığına uğratmış. şayet ileride çok yükselirse tam bir "eski sevgili" hüznü yaşatacak. not olarak liste çok kalabalık olduğu için 3 ve daha aşağıda oy alanları tabloya eklemedim. sadece 2 oy almış olan sergen yalçın altılı kuponda yer alıyor. allah belanı versin. kim bilir belki 2019'da bu liste birkaç isim dışında tamamen değişecek.