Kripto paraların gelecekte nakit para birimi olarak kullanılmasını savunmak gerekirse;
1- Para nedir kavramını biraz detaylıca işlemeye çalışırdım. Herkes mevcut sistem ve para hakkında farkındalığa sahip, ancak bilinçli olarak farkındalığın söz konusu tartışmaya açık bir durum.
Para, öyle ya da böyle hepimizin üzerinde anlaşma kurduğumuz piyasadaki tüm metaların karşılığı olan varlıktır. Aslında tıpkı renklerin üzerinde yaptığımız toplu mutabakat gibi, tek farkı renkler RGB varyantlarına tekabul sabitler üzerinde iken, para farklı değişkenlere bağlı olan insanlar arası bir iletişim.
Bu tanım biraz zorlama olsa da söylemek istediğim anlaşılmıştır diye düşünüyorum.
2- İletişimin anlamını güçlendirmek için Mikronezya'daki Yap adasında bulunan koca delikli taş paralardan bahsederdim.
3- Tarihi olarak fiat para birimi gelişiminden bahsederdim, linkte daha önce yazdığım bir örnek var.
https://bitcointalk.org/index.php?topic=5067635.04- Sınırsız paranın ekonomiye olan olumsuz etkilerini dünya üzerinde yaşanan tarihi örnekler ile anlatırdım.
5- Kripto varlıkların (bitcoin) tüm bu problemleri aşabilecek yeterliliğe sahip olduğundan bahsederdim.
Konuya hayır demek çok zor, Allah kurtarsın diyerek geçiyorum.
Öncelikle güzel mesajınız için çok teşekkür ederim. Benim de içimde şöyle bir his var ki sunumda bana evet kısmı denk gelecek diye düşünüyorum. Bu konu hakkında hayır demek ve hayır tezlerini, cevaplarını savunmak benim için her ne kadar zor olacak olsa da böyle bir ihtimal de bulunuyor olması biraz endişe duymama da sebep olmuyor değil aslında. Bir diğer yandan özellikle ilk 3 madde ile konu hakkında güzel bir genelleme yapmanın da iyi bir seçenek olduğunu düşünüyorum çünkü dediğim gibi yaklaşık olarak 1 saat sürecek bir sunum olacak.
Ben konuya psikososyal açıdan yaklaşacağım...
Başlığın
"evet" (Gelecekte Nakit Paranın Yerine Geçecek) kısmını tercih ettiğinizde, savunması daha kolay olacaktır diye düşünüyorum. Zaman ve koşulların gitgide değişmesi; insanları hızlı, güvenli ve kolay ticaret yapmaya doğru götürüyor. Ticaret evrimleşiyor... Buradan yol alabilirsiniz.
Paranın evriminden mutlaka bahsetmelisiniz. Açmış olduğum şu başlıktan faydalanabilirsiniz:
https://bitcointalk.org/index.php?topic=5132525.0Eğer
"hayır" olarak seçerseniz, konuyu şuradan ele alabilirsiniz: Devletlerin, insanlar ve piyasalar üzerindeki kontrol kabiliyetlerini kaybetmemek için kripto paralara savaş açacağı ve yok edebileceği. Burada bir distopya kurgusu öne çıkartılabilir. Devlet yönetimleri otokrat hale gelmiş, kaotik bir ortam yaratmış; kontrol edemedikleri her şeyi yasaklamışlar. Fakat insanlar yine de karaborsada kripto para ticareti yapıyorlar.
Her şeyin bağlanacağı nokta (evet ve hayır için); yasaklar ve baskılar mutlaka kendilerine yeni yollar bulur. Özgür ve zengin bir gelecek mi yoksa fakir ve prangalı bir gelecek mi!
Dinleyenlere şunu düşündürtmeniz iyi olur: Halkın istediği şey mi önemlidir, devletin istediği şey mi?
Kolay gelsin, başarılar diliyorum...
Öncelikle değerli yorumunuz için çok teşekkür ederek başlamak istiyorum. Kendi düşüncelerimi de belirtmek gerekirse bende evet cevabını savunmanın daha doğru olacağını düşünüyorum çünkü uzun zamandır bu alana ilgi gösteriyorum ve bu alanın tüm pozitif yönleri hakkında her zaman kendimi geliştirmeye özen gösterdim. Tabii ki şans eseri hayır tarafını da savunmam gerekebilir fakat şöyle de bir gerçek var ki hayır kısmındaki cevaplar için muhakkak ters köşe yaptıracak karşı bir cevap gelebilecektir. Örneğin fiyat kontrolü ve spekülasyonlar hakkında olumsuz bir sebep belirtilmesi durumunda devlet destekli kripto paralar cevap olarak sunulabilir. Bir diğer yandan günümüz kripto paraları ilerleyen yıllarda tamamen yok olabilir ve devlet kontrolünde yeni kripto para birimleri de hayatımıza girebilir. Bu tarz cevaplar ile de hayır tezlerini ve nedenlerini çürütmenin oldukça kolay olduğunu düşünüyorum çünkü asıl olay Bitcoin, Ethereum veya NEO gibi kripto paralarda değil, bu paraların teknolojilerinde.