Bitcoin Forum
November 20, 2019, 08:15:23 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 0.18.1 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: PhoenixMiner & MEW - pomocy  (Read 188 times)
Variat
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 2
Merit: 0


View Profile
June 11, 2019, 06:23:50 PM
 #1

Witam,

Na początku wspomnę iż w temacie kopania jestem zieloniutki - wczoraj postanowiłem spróbować.

Mam następującą sytuację:
OS: Win10
4x Sapphire RX570 8GB
Założyłem portfel na portalu MyEtherWallet,
zainstalowałem oprogramowanie PhoenixMiner_4.2c_Windows

Zmodyfikowałem plik start.bat, konkretnie parametr ETH wallet address,
i próbuję coś liczyć.

Niestety, pomimo iż wszystko wygląda poprawnie, karty się wkręcają na obroty, nie otrzymuję żadnych błędów i ostrzeżeń a stan na koncie MEW się nie zmienia od kilku godzin. Embarrassed

Pytanie: co robię nie tak?

(PrivateKey nigdzie w pliku konfiguracyjnym nie podawałem - wg dokumentacji nie potrzeba tego robić)

P.S. Proszę o wyrozumiałość.
1574280923
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1574280923

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1574280923
Reply with quote  #2

1574280923
Report to moderator
1574280923
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1574280923

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1574280923
Reply with quote  #2

1574280923
Report to moderator
1574280923
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1574280923

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1574280923
Reply with quote  #2

1574280923
Report to moderator
The Bitcoin Forum is turning 10 years old! Join the community in sharing and exploring the notable posts made over the years.
adamvp
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 938
Merit: 628


View Profile
June 11, 2019, 07:23:54 PM
 #2

przede wszystkim aktualnie "SOLO" niczego nie ukopiesz.. Ja już od dłuższego czasu nie zajmuje się kopaniem, ale z dużym prawdopodobieństwem mogę stwierdzić, że gdzieś tu tkwi problem)
Więc pierwsza rzecz to sprawdź czy kopiesz w Poolu.
Variat
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 2
Merit: 0


View Profile
June 11, 2019, 07:46:39 PM
 #3

Nie wiem o czym mowa, po jak napisałem jestem na razie mocno zielony.

Zakładam że chodzi o ów parametr pool, ewentualnie pool2 - a więc nie kopię SOLO.

PhoenixMiner.exe -pool ssl://eu1.ethermine.org:5555 -pool2 ssl://us1.ethermine.org:5555 -wal "MEW.%COMPUTERNAME%"

Mnie bardziej interesuje gdzie 'rejestrowany' jest 'urobek', i ew. z jaką częstotliwością?
Czy gdzieś to można sprawdzić?

BTW: gdzie mogę coś z sensem poczytać na temat general mining?
adamvp
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 938
Merit: 628


View Profile
June 11, 2019, 09:20:50 PM
Merited by Tytanowy Janusz (1)
 #4

okej wiec jestesmy mniej wiecej "w domu"
Teraz tak wchodzisz na stronę https://ethermine.org/ i w prawym górnym rogu wpisujesz swój adres - powinno Cie przekierować na stronę jak ta:
https://ethermine.org/miners/1AbD21D91B09F7f07dfDC906A9b5db830dD260f6%20/dashboard

(Albo możesz po prostu podmienić swój adres tj wpisać adres ETH zamiast "ADRES"

https://ethermine.org/miners/ADRES/dashboard też powinna Ci się wyświetlić ta strona;

I teraz tak;
Interesuje Cię tutaj "Unpaid Balance"

Potem wchodzisz w Settings i ustawiasz sobie pożądane minimum wypłaty - jeśli zostanie przekroczone Pool (polskie określenie kopalnia) przeleje Ci ETH na podany adres


BTW. Jeśli będziesz kiedyś obracał większymi kwotami - czego Ci życzę, nie korzystaj z portfela MEW bezpośrednio przez stronę, ponieważ w przeszłości było kilka ataków hakerskich.


Kolejne pytanie: w kartach masz zmodowane Biosy i pooptymalizowane ustawienia?
cryptovigi
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 546
Merit: 529


Self-made Hero Member


View Profile
June 19, 2019, 01:02:26 AM
 #5

....
Kolejne pytanie: w kartach masz zmodowane Biosy i pooptymalizowane ustawienia?

Myślę że auto stwierdzenie "zieloniutki" jest odpowiedzią na to pytanie  Grin - i chyba najpierw trzeba zacząć od początku na standardowych ustawieniach, a dopiero jak to zaskoczy można zacząć bawić się w modowanie biosów i inne optymalizacje bo w końcu to już znacznie cięższa a przede wszystkim wymagająca wielogodzinych testów zabawa





.




  ▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄
▄████████▀▀▀▀███▄
███████▀     ████
███████   ███████
█████        ████
███████   ███████
▀██████   ██████▀
  ▀▀▀▀▀   ▀▀▀▀▀

  ▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄
▄██▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀██▄
██    ▄▄▄▄▄ ▀  ██
██   █▀   ▀█   ██
██   █▄   ▄█   ██
██    ▀▀▀▀▀    ██
▀██▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄██▀
  ▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀

            ▄▄▄
█▄▄      ████████▄
 █████▄▄████████▌
▀██████████████▌
  █████████████
  ▀██████████▀
   ▄▄██████▀
    ▀▀▀▀▀

    ██  ██
  ███████████▄
    ██      ▀█
    ██▄▄▄▄▄▄█▀
    ██▀▀▀▀▀▀█▄
    ██      ▄█
  ███████████▀
    ██  ██




               ▄
       ▄  ▄█▄ ▀█▀      ▄
      ▀█▀  ▀   ▄  ▄█▄ ▀█▀
███▄▄▄        ▀█▀  ▀     ▄▄▄███       ▐█▄    ▄█▌   ▐█▌   █▄    ▐█▌   ████████   █████▄     ██    ▄█████▄▄   ▐█████▌
████████▄▄           ▄▄████████       ▐███▄▄███▌   ▐█▌   ███▄  ▐█▌      ██      █▌  ▀██    ██   ▄██▀   ▀▀   ▐█
███████████▄       ▄███████████       ▐█▌▀██▀▐█▌   ▐█▌   ██▀██▄▐█▌      ██      █▌   ▐█▌   ██   ██          ▐█████▌
 ████████████     ████████████        ▐█▌    ▐█▌   ▐█▌   ██  ▀███▌      ██      █▌  ▄██    ██   ▀██▄   ▄▄   ▐█
  ████████████   ████████████         ▐█▌    ▐█▌   ▐█▌   ██    ▀█▌      ██      █████▀     ██    ▀█████▀▀   ▐█████▌
   ▀███████████ ███████████▀
     ▀███████████████████▀
        ▀▀▀█████████▀▀▀
FIND OUT MORE AT MINTDICE.COM
adamvp
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 938
Merit: 628


View Profile
June 19, 2019, 08:44:08 PM
 #6

Niekoniecznie  - samo wgranie gotowego biosu, ktorych w internecie powinno byc mnostwo (szczegolnie dla starszych RX'ow - 470 i 480) to tak na prawde kilka kliknięć (wątpię ze przeczytanie poradnika na ten temat zajmie wiecej  niz godzine) a taki podstawowo zmodyfikowany bios potrafi kolosalnie wpłynąć na opłacalność (pozytywnie).
cryptovigi
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 546
Merit: 529


Self-made Hero Member


View Profile
June 19, 2019, 10:12:17 PM
 #7

Niekoniecznie  - samo wgranie gotowego biosu, ktorych w internecie powinno byc mnostwo (szczegolnie dla starszych RX'ow - 470 i 480) to tak na prawde kilka kliknięć (wątpię ze przeczytanie poradnika na ten temat zajmie wiecej  niz godzine) a taki podstawowo zmodyfikowany bios potrafi kolosalnie wpłynąć na opłacalność (pozytywnie).

Zgadzam się wgranie biosu to teoretycznie pestka ale trzeba wiedzieć co się robi i jak ewentualnie powrócić jeżeli bios się nie sprawdza - nie każdy egzemplarz poddaje się bezboleśnie czasami potrafią rozjechać (mnie kiedyś teoretycznie "optymalny bios" rozwalił radeona 470)- więc zarchiwizowanie oryginalnego biosu to podstawa, poza tym dobranie optymalnego sterownika - to wbrew pozorom znowu godziny zabawy bo modyfikowane biosy często lepiej działają ze starszymi wersjami (wyczyszczenie starych sterowników, instalacja nowych, testy, wyczyszczenie instalacja nowych testy...) co ciekawe u mnie najgorzej sprawdzały się sterowniki teoretycznie specjalne pod blockchain...

Nie ma też czegoś takiego jak optymalny bios np do radeona rx 470 - w zależności od producenta karty i co bardzo ważne producenta kości pamięci na niej montowanych biosy mogą się znacznie różnić - np ten do  saphierea z kościami samsunga nie sprawdzi się na dowolnej msi z innymi kościami... więc też musisz znaleźć te pod konkretny egzemplarz.

Poza tym jaki bios jest optymalny - ten który da 7% więcej hashy czy ten który pozwoli zaoszczędzić 12% procent pożeranej energii - dla domowych kopaczy pewnie ten drugi, ale jeżeli ktoś ma dostęp do "darmowej" energii pierwszy sprawdzi się znacznie lepiej.

Jak mamy już bios i sterownik to czeka nas zabawa w podkręcanie częstotliwości oddzielnie rdzenia i pamięci lub obnizanie napięcia (jeżeli kopanie w domu to dodatkowo zabawa z wiatrakami, żeby dało się chociaż oglądać telewizję) i znowu testy testy testy - bo ustawienia działające świetnie po godzinie zaczynają gubić hashe i sprawdzamy od nowa.

Jako bardzo początkujący kopacz (oczywiście w czasie mega krypto boomu) bawiłem się w "optymalizację" kopania (sczególnie że miałem cztery różne karty  Grin) i poświęciłem na prawdę wiele godzin na uzyskanie kiku dodatkowych hashy na poszczególnych kartach, więc nie zgodzę się że wystarczy na to poświęcić "przysłowiową godzinkę".





.




  ▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄
▄████████▀▀▀▀███▄
███████▀     ████
███████   ███████
█████        ████
███████   ███████
▀██████   ██████▀
  ▀▀▀▀▀   ▀▀▀▀▀

  ▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄
▄██▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀██▄
██    ▄▄▄▄▄ ▀  ██
██   █▀   ▀█   ██
██   █▄   ▄█   ██
██    ▀▀▀▀▀    ██
▀██▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄██▀
  ▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀

            ▄▄▄
█▄▄      ████████▄
 █████▄▄████████▌
▀██████████████▌
  █████████████
  ▀██████████▀
   ▄▄██████▀
    ▀▀▀▀▀

    ██  ██
  ███████████▄
    ██      ▀█
    ██▄▄▄▄▄▄█▀
    ██▀▀▀▀▀▀█▄
    ██      ▄█
  ███████████▀
    ██  ██




               ▄
       ▄  ▄█▄ ▀█▀      ▄
      ▀█▀  ▀   ▄  ▄█▄ ▀█▀
███▄▄▄        ▀█▀  ▀     ▄▄▄███       ▐█▄    ▄█▌   ▐█▌   █▄    ▐█▌   ████████   █████▄     ██    ▄█████▄▄   ▐█████▌
████████▄▄           ▄▄████████       ▐███▄▄███▌   ▐█▌   ███▄  ▐█▌      ██      █▌  ▀██    ██   ▄██▀   ▀▀   ▐█
███████████▄       ▄███████████       ▐█▌▀██▀▐█▌   ▐█▌   ██▀██▄▐█▌      ██      █▌   ▐█▌   ██   ██          ▐█████▌
 ████████████     ████████████        ▐█▌    ▐█▌   ▐█▌   ██  ▀███▌      ██      █▌  ▄██    ██   ▀██▄   ▄▄   ▐█
  ████████████   ████████████         ▐█▌    ▐█▌   ▐█▌   ██    ▀█▌      ██      █████▀     ██    ▀█████▀▀   ▐█████▌
   ▀███████████ ███████████▀
     ▀███████████████████▀
        ▀▀▀█████████▀▀▀
FIND OUT MORE AT MINTDICE.COM
adamvp
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 938
Merit: 628


View Profile
June 19, 2019, 10:24:13 PM
 #8

Z tego co pamiętam to były zabezpieczenia i po prostu złego biosa nie szło wgrać - i to nie jest kwestia dodatkowych kilku "heszy" tylko redukcji zużycia prądu przez kartę mniej więcej o połowę  - no ale coś się obawiam, że nie  ma jednak zbyt wielkiego prawdopodobieństwa, że zobaczymy wielu adeptów miningu...
wwzsocki
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1120
Merit: 1059



View Profile WWW
June 19, 2019, 11:03:03 PM
Last edit: June 20, 2019, 07:01:43 PM by wwzsocki
 #9

Wszyscy czekaliśmy na takie krypto,  które można kopać na każdym urządzeniu bez prbolemów, już po kilku kliknięciach i żeby nie zagrażały temu specjalnie dedykowane koparki.

Były próby i nawet obserwowałem dwa projekty, które chciały to osiągnąć ale jest jak jest i nie ma takiej kryptowaluty jeszcze.

Kiedyś było dużo chętnych do kopania. Jak widzę z tego co piszecie każdy z nas kopał przez jakiś czas.

Jestem ciekaw jak to wygląda w dzisiejszych czasach?

Ale myślę, że nowe projekty mają duże problemy z centralizacją kopania, bo nie ma chętnych lub jest ich za mało aktualnie.

███████████████████████████
█████████▀▄▄▄▄▄██▀▀████████
█████▀▄█▀▀▄▄▄▄▄▄▄▀▀▄▄▀█████
████ █▀▄███████████▄▀██████
███▄█ ███████▀ ██████ █ ███
██▀█ ███  ▀▀█  ▀██████ █ ██
██ █ ████▄▄      ▀▀▀██ █ ██
██ █ █████▌        ▄██ ████
███▄█ █████▄▄   ▄▄███ █▀███

████▀█▄▀█████▌  ▀██▀▄█ ████

█████▄▀▀▄▄▀▀▀▀   ▄▄█▀▄█████
████████▄██▀▀▀▀▀▀██████████

███████████████████████████
|▄█████████████████████████▄
███████████████████████████
████████▀▀▄▄▄▄▄▄▄▀▀████████
██████▀▄▀▀██░░░██▀▀▄▀██████
█████░██▄░░▄▄▄▄▄░░▄██░█████
████░█▀▀░▄██▄▄▄██▄░▀░█░████
████░█▄▄░█░█░░░█░█░▄▄█░████
████░██▀░▀██▀▀▀██▀░▀▀█░████
█████░█░▄▄░▀▀▀▀▀░▄▄░█░█████
██████▄▀██░░▄██░░██▀▄██████
████████▄▄▀▀▀▀▀▀▀▄▄████████
███████████████████████████
▀█████████████████████████▀
▄█████████████████████████▄
███████████████████▀█▀░█▀▄█
████████████████████░░░░░▀▄
████▄▄▄▀██████████▄▄░░░░░░▀
███████▀▄░▀▄░░▀▀███▄█░░░░░█
██████▀▄▄▄▀░░░░░░░▀█▄█░█▄█▄
█████▀░░░░░▀▀▀░░░▀▄▀███████
█████░░░░█░███░█░░█░███████
█████▄░░░▀░▀▀▀░▀░▄▀▄███████
██████▄░░░░▀▀▀░▄▄▀▄████████
████████▄▄░░░░▀▄▄██████████
███████████████████████████
▀█████████████████████████▀
▄█████████████████████████▄
█████████████▐░░░░█████████
█████████████▐▄▄▄▄█████████
██████▀█▀███▀▀▀███▀█▀██████
███████▄▀▄▀▀░█░▀▀▄▀▄███████
█████████▀▀█▀▀▀█▀▀█████████
████████░█▀▀▀█▀▀▀█░████████
███████░█▀▀█▀▀▀█▀▀█░███████
██████░█▀▀▀█░░░█▀▀▀█░██████
█████░█▀▀█▀▀▀█▀▀▀█▀▀█░█████
████░█▀█▀▀▀█▀▀▀█▀▀▀█▀█░████
███████████████████████████
▀█████████████████████████▀
▄█████████████████████████▄
███████████████████████████
███████████████████████████
█████████▀▀▀███████████████
█████▀▀░░▄▄░░░▄████████████
█████▀▄░▀░▄▄▀▀░░▀▄░▄▀██████
█████░░▀█▀░░▀▀░▄░█▄▄▄▄█████
█████▌▀▄▐▌░█░▀░▀░█░░░░█████
██████▄░░█░░░▀▀░▄▀░▀░██████
████████▄▐▌░▄▄█████████████
███████████████████████████
███████████████████████████
▀█████████████████████████▀
▄█████████████████████████▄
████████████████████▀▀▀░███
████████████████▄░░░░░░░███
█████████████████▀░░░░░▐███
███████████████▀░░░░▄▄░████
█████████████▀░░░░▄████████
██████████▀▀░░░▄███████████
███████▀░░░▄▄██████████████
███▀▀▄▄▄███████▀▀▀▀▀███████
███████▀▀▀▀▀█░░░░░░░░▀█████
██▀▀▀▀░░░░░▄░░░░░░░░░▄░░▀▀█
░░▄░░░░▀▄░░█▄░░░▄▀░▄█░░░░░░
▀▄░▀█▄▄███▄███▄██▄███▄▄▀░▄▀
|ROULETTE
MINES
TOWERS
DICE
CRASH
──── ─── ─
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Sponsored by , a Bitcoin-accepting VPN.
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!