Niekoniecznie - samo wgranie gotowego biosu, ktorych w internecie powinno byc mnostwo (szczegolnie dla starszych RX'ow - 470 i 480) to tak na prawde kilka kliknięć (wątpię ze przeczytanie poradnika na ten temat zajmie wiecej niz godzine) a taki podstawowo zmodyfikowany bios potrafi kolosalnie wpłynąć na opłacalność (pozytywnie).
Zgadzam się wgranie biosu to teoretycznie pestka ale trzeba wiedzieć co się robi i jak ewentualnie powrócić jeżeli bios się nie sprawdza - nie każdy egzemplarz poddaje się bezboleśnie czasami potrafią rozjechać (mnie kiedyś teoretycznie "optymalny bios" rozwalił radeona 470)- więc zarchiwizowanie oryginalnego biosu to podstawa, poza tym dobranie optymalnego sterownika - to wbrew pozorom znowu godziny zabawy bo modyfikowane biosy często lepiej działają ze starszymi wersjami (wyczyszczenie starych sterowników, instalacja nowych, testy, wyczyszczenie instalacja nowych testy...) co ciekawe u mnie najgorzej sprawdzały się sterowniki teoretycznie specjalne pod blockchain...
Nie ma też czegoś takiego jak optymalny bios np do radeona rx 470 - w zależności od producenta karty i co bardzo ważne producenta kości pamięci na niej montowanych biosy mogą się znacznie różnić - np ten do saphierea z kościami samsunga nie sprawdzi się na dowolnej msi z innymi kościami... więc też musisz znaleźć te pod konkretny egzemplarz.
Poza tym jaki bios jest optymalny - ten który da 7% więcej hashy czy ten który pozwoli zaoszczędzić 12% procent pożeranej energii - dla domowych kopaczy pewnie ten drugi, ale jeżeli ktoś ma dostęp do "darmowej" energii pierwszy sprawdzi się znacznie lepiej.
Jak mamy już bios i sterownik to czeka nas zabawa w podkręcanie częstotliwości oddzielnie rdzenia i pamięci lub obnizanie napięcia (jeżeli kopanie w domu to dodatkowo zabawa z wiatrakami, żeby dało się chociaż oglądać telewizję) i znowu testy testy testy - bo ustawienia działające świetnie po godzinie zaczynają gubić hashe i sprawdzamy od nowa.
Jako bardzo początkujący kopacz (oczywiście w czasie mega krypto boomu) bawiłem się w "optymalizację" kopania (sczególnie że miałem cztery różne karty
) i poświęciłem na prawdę wiele godzin na uzyskanie kiku dodatkowych hashy na poszczególnych kartach, więc nie zgodzę się że wystarczy na to poświęcić "przysłowiową godzinkę".