Kendilerinin de satış sözleşmesinde yer verdiği üzere sec onaylı olması yatırımınızın garanti kar getireceği anlamına gelmez.Aslında 2015'te çalışmalara başlayan şirket 2017 yılında bir yatırım toplama süreci geçiriyor ancak bugünlerde bir yatırım süreci daha söz konusu. Projeye dair benim için en etkileyici nokta eski yatırımcıları oldu. Yatırımcılar arasında Harvard University endowment ve bitcoine yaptıkları erken yatırımla tanınan ikizlerin şirketi Winklevoss capital'ta mevcut.
Blockstack erken dönem yatırımcıları:
https://www.crunchbase.com/organization/blockstack/investors/investors_list#section-investorsBlockstack, kullanıcıların verilerini tamamen sahiplenip kontrol ettiği ve verileri kullanabilen ağ uygulamalarının yerel olarak kullanıcının tarayıcısında çalıştırıldığı, blok tabanlı, merkezi olmayan yeni bir internet platformudur.
Kabaca özetlemek gerekirse whatsapp gibi bir uygulama kullanırken yada facebook gibi bir uygulamaya kayıt olurken kişisel verilerinizi şirketlere teslim etmeyip kendi elinizde tutabilmenizi sağlıyor. Uygulamalar veya internette kullanacağınız her türlü veri buna dahil. Verinizi kendi cihazınızda tutarak insanlarla paylaşabileceksiniz. Merkeziyetsiz internet olarak tanımlamışlar. Yani whatsapp'taki gibi uçtan uca şifrelenmiş hikayesi değil. Eski internette verilerinizin tamamı büyük şirketlerin elindeydi kontrolü geri alıyoruz diyorlar.
Web sitesi üzerinden kendinize bir id yaratıyorsunuz ve yakın gelecekte kaydolacağınız uygulama veya sitelere bu id ile kaydolabileceksiniz. Id no alırken her hangi bir kimlik bilgisi v.b. istemediği için kimliğinizi gizleyebileceksiniz. Sadece sistemin size verdiği aynı diğer cüzdanların seedleri gibi olan 12 kelimelik bir anahtar veriyor size kimliğinize sahip çıkabilmeniz için.
Platform üzerinde uygulamalar geliştirmek mümkün, örneğin uygulamalardan birinde tamamen kriptolanmış excel ve word dosyaları hazırlayabiliyorsunuz. Platformda sayabildiğim kadarıyla şu ana kadar geliştirilmiş 130 civarı uygulama var. İlk bakışta gözüme çarpanlar:
Fotoğraflarınızı kriptolayabileceğiniz uygulama
Blockchain ağı üzerinde gizli sohbet uygulaması
Merkeziyetsiz mail uygulaması
Merkeziyetsiz internet sayfaları oluşturabileceğiniz uygulama
Merkeziyetsiz araç takip uygulaması
Merkeziyetsiz şifre yöneticisi
Merkeziyetsiz browser
Merkeziyetsiz patreon alternatifi
Sunucusuz dosya transferi uygulaması
Merkeziyetsiz blog
Merkeziyetsiz bulut sistemi
Merkeziyetsiz oyun uygulamaları
Merkezitetsiz depolamaya bağlı müzik dinleyebileceğiniz uygulama
Merkeziyetsiz kodlama uygulamaları
Kıt bilgimle tam anlayamadığım bir sürü uygulama daha var. Adamlar kısaca yeni interneti yaratmayı planlıyor. Yatırımcıları sıklıkla blockchain sadece bitcoin değildir sloganını kullanıyor. Çoğu kripto Bitcoinin açtığı yoldan veya Ethereum'un açtığı yoldan ilerlerken bunlar daha farklı bir yol açmaya çalışıyor gibi görünüyor.
Uygulamaların hepsi kendi başına ico olabilecek projeler. Bir şeyleri yine kaçırıyoruz sanırım. Uygulama sayfasından görüntü:
Beğendiniz mi ? Nasıl alacaksınız ?
Zor alırsınız, ben yatırım sürecine dün gece öğrenmiş olmama rağmen o enfes hıyarlığımla bir kaç saat sonra başvurdum o arada site yoğun talepten çökmüş v.b. ama muhtemelen alamayacağım ben de. Çok erken dönemlerde 0.00012 dolardan satış yapmalarına, bu satış döneminde önceden akredite olmuş kullanıcılara 0.12 dolardan kesin satış yapmalarına ve benim gibi her şeyden geç haberi olanlara 0.30 dan sıra gelirse satmalarına rağmen eth ve btc yolladım ama sıra bana kadar gelmeyecek ve paramı geri yollayacaklar. Yine de şansınızı denemek istiyorsanız satış sayfası:
https://stackstoken.com/ Cüzdanlarını indirdikten sonra Ledger nano s ile bitcoin uygulaması üzerinden cüzdan edinebiliyorsunuz yada hardware cüzdanınız yoksa sıfırdan cüzdan açabiliyorsunuz.
Almanın 2 yolu daha olacak. Birisi platform üzerinde uygulama yazarak en çok kullanılan uygulamalar arasına girerseniz.
Diğeri de borsalardan ancak bildiğimiz borsalardan değil. ATS (alternatif trade sistemi) tipinde henüz ortada hiç olmayan, muhtemelen ilk örneği tZero olacak olan borsa tiplerinde listelenecek ve Amerika vatandaşlarına tamamen açık olup sadece SEC'den geçmiş paritelerle işlem yapacak borsalar.
Web sitesi:
https://blockstack.org/NOT: Bu başlığın self moderated açılmasının tek sebebi atılacak anlamsız imza kampanyası mesajlarının silinecek olmasıdır. Boşuna atmayın sileceğim.