2
Tüm piyasanın derinlik bilgisini bize veren çok önemli bir siteden bahsetmek istiyorum.
https://vcdepth.io/Siyeti ilk açtığınızda karşınıza gelen grafik yaklaşık 750 coin için 20 farklı borsa verisinin tek bir havuzda toplanmasıyla oluşturulmuş bir veridir. Bu grafik size piyasada işlem gören coinlerin güncel fiyatının %2.5 üstüne ve altına kadar olan alım satım emirlerinin toplamını gösterir.
Grafiğin sol alt köşesindeki bids & Asks butonunu aktif ettiğinizde alıcı ve satıcı miktarını ayrı ayrı görürsünüz.
Grafiğin sol alt köşesindeki MDR butonunu aktif hale getirdiğinizde ise bu iki verinin birleştirilmiş halini görürsünüz. Grafik yeşilse alıcı, grafik kırmızı ise satıcı fazladır.
Sağ alt taraftaki books butonunu işaretlediğinizde piyasada bekleyen emir miktarındaki değişimi (işlem fiyatının %2.5 üstüne ve altına kadar olan alım satım emirleri) gösterir.
Sağ alt taraftaki volume butonu ise grafiğe hacim bilgilerini yansıtır.
Sağ üst taraftaki sekme ise ayarlar sekmesidir.
Buradan “market” sekmesinden hesaplamalara katılmak istenilen borsalar seçilebilir
“boks “ sekmesinden işlem fiyatının yüzde kaç üstüne ve altına kadar olan alım satım emirlerinin hesaplamaya katılması belirlenir. Benim tavsiyem %2.5 veya %5’tir. Genel olarak ciddi alıcı ve satıcıların bulunduğu aralık burasıdır. Ancak %100’e kadar belirleyebilirsiniz. %1’i ise günlük tradelerinizde kullanabilirsiniz.
Şimdi isterseniz tek bir coin üzerinde duralım Örneğin XRP. Sağ üst köşedeki sekmeyi tıklayarak altta açılan satırlardan en üstüne XRP yazıp enter layın.
Gelecek olan grafik ve sağ taraftaki bilgiler detaylandırılmış bir azaliz verecektir. İsterseniz ilk önce grafikten başlayalım
Grafikte istediğiniz zaman birimini seçebilirsiniz ama ben 1 ay lık periyot (yani grafiğin üstünde yazan 1m seçeneği) için anlatacağım. 1m’i seçtiğinizde grafik size geçmiş 1 ayın verisini getirecek. Grafiğin sağ üst tarafındaki buton ile books veya MDR seçimi yapabiliyorsunuz. Books işlem fiyatının %2.5 üstüne ve altına kadar olan alım satım emirleri MDR ise bu emirleri kombine halde gösteriyor (%2.5 isteğe bağlı olarak sağ üst raraftaki ayarlar sekmesinden değiştirilebilir)
Sağ taraftaki bilgilerden
Total books: işlem fiyatının %2.5 üstüne ve altına kadar olan alım satım emirleri toplamını
Global bids: işlem fiyatının %2.5 altına kadar olan alım emirlerini
Global asks: işlem fiyatının %2.5 üstüne kadar olan satış emirlerini
24hr volume: İşlem hacmini
MDR: Alıcı ile satıcı arasındaki fark oranını veriyor. Yani bizim örneğimizde %2.5 aralık için alıcı miktarı satıcı miktarından %7 daha fazla ancak bu oran son 24 saatte %0.67 oranında düşüş göstermiş.
Bilgilerin sağ tarafındaki parantez içindeki rakamlar ise son 24 saatlik değişim miktarları.
Sağ alt taraftaki grafik ise tahmin edebileceğiniz gibi toplam alıcı ve satıcı miktarı.
Sayfada aşşağı doğru inerseniz ise hesaplamada kullanılan borsaları ve bu borsalardaki oranları ayrı ayrı görebilirsiniz.
Bu bilgiler al-sat yaparken nasıl kullanılır?
Elbette ki alıcının fazla olduğu piyasa yukarı yönde gitme eğilimindedir. Hele ki son 24 saat içindeki değişimler alıcıların daha da arttığını gösteriyorsa. Bu durum coin/token üzerinde alım baskısının artacağı anlamına gelir. Grafikten 1 haftalık yada daha kısa vadeciyseniz 1 günlük periyodu seçip alım emirlerinin satış emirlerine göre düzenli bir artış eğiliminde olup olmadığına bakın.
Uzun vadeli yatırım yaparken de 1 aylık veya 3 aylık periyot üzerinden değerlendirme yapmak daha doğru sonuç verecektir.
Bol kazançlar.