Kad smo te vec ulovili ovdje pa da iskoristim situaciju za kratki AMA
Ajd ;-)
1.) Procitao sam da vec par godina savjetujete Poreznu o kriptovalutama. Kakvo je misljenje nasih institucija, s kojima ste bili u doticaju, o kriptovalutama?
Ne savjetujemo mi poreznu nego ja u okviru UBIKa ponekad sastančim s njima i pokušavamo s njima postići da mišljenja koja donesu budu smislena i primjenjiva u stvarnosti. Ne bih to nazvao savjetovanjem jer nije da su oni nama došli i pitali nas za pomoć, više smo mi proaktivno išli k njima i pitali njih kako misle riješiti ovo i ono. Tako da više mi lobiramo nego što oni pitaju za savjet.
Mišljenja institucija su oprezna. Znatiželjni su, zanima ih, raspituju se što se u drugim zemljama EU dešava i aktivno razmišljaju kako da se postave. Oprezna znatiželja :-)
2.) Ima li Hrvatska sansu za probiti se u ovoj novoj industriji kao sto uspjevaju Slovenija i Malta te koji su vasi planovi za daljnji razvoj biznisa?
Kako ne, mislim da Hrvatska svakako ima šansu obzirom da je kripto industrija koja tek nastaje i još uvijek su velike šanse za bilo koga. O našim daljnjim planovima za razvoj ne bih u ovom trenutku, ali svakako lajkaj naš fejs pa ćeš vidjeti kad izađemo sa novim proizvodima i uslugama :-)
3.) Jesi Bitcoin maksimalist ili smatras da postoje projekti koji imaju potencijala. Ako da, koji?
Nisam bitcoin maximalist u smislu da ne vjerujem da postoji razlog za postojanje drugih kriptovaluta. Mislim da uz BTC svakako ima smisla da postoje i druge kriptovalute jer je jako teško napraviti alat koji rješava sve probleme odjednom. Očito je da je, primjerice, Ethereum blockchain bolji alat za ICOove od Bitcoin blockchaina. Smatram da će i u budućnosti biti blockchaina koji su bolji za ovo ili ono od bitcoin blockchaina, ali isto tako mislim da je bitcoin here to stay i da teško da će biti nadmašen u sljedećih 5-10 godina.
4.) Mnogi tu ne znaju koliko si zapravo rano otkrio Bitcoin
Kako si saznao za njega te koje misljenje si tada imao, a koje sad imas?
Za BTC sam saznao sa kriptografskih mailing lista koje sam pratio. Ja sam po struci diplomirani inžinjer računarstva, diplomirao sam na temi kriptoanalize i pratim to područje pa mi se bitcoin pojavio na radaru relativno rano. Tada sam mislio da je to fascinantna tehnologija koja nudi revolucionarno rješenje na problem distribuiranog koncenzusa. Nisam mislio da se radi o spekulativnom assetu na kojem se može dobro zaraditi. A sad... sad i dalje mislim ovo prvo... i jako mi je žao što sam puno prekasno shvatio da sam u krivu oko ovog drugog :-D
5.) Kao osoba koja je stekla financijsku neovisnost u kojoj ce uzivati i tvoji unuci, koje savjete imas za dati nasim potencijalnim buducim BTC bogatasima i koliko ti se zivot promijenio zbog toga?
Nisam stekao financijsku neovisnost ni za sebe, a kamoli za moje unuke :-D Nikad nisam imao investicijski mindset, nikad nisam gledao na stvari na način "ovo je sad jeftino a moglo bi biti skupo jednog dana, idem to kupit, nek se nađe". Nažalost, na svoju veliku žalost :-) Tako da nemam savjeta, osim možda: nemojte uzimat investicijske savjete od mene :-D
6.) Koji su ti hobiji?
Plivanje, lindy hop. Imo sam ih još gro al su nastradali zbog previše posla. Najviše patim što više nemam vremena za bonsai i boks. Jebiga, bit će jednom kad steknem financijsku neovisnost ;-)