Node Türkçe'de düğüm anlamına gelir ve iki çeşit node vardır. Bir node, Bitcoin ağının bütünlüğünü sağlamakla beraber aynı zamanda geçmiş işlemleri de korur. Bu nedenle, dünya üzerinde büyük bir nükleer saldırı ya da savaş olsa dahi tek bir node Bitcoin ağının geçmişini koruyabilir fakat node sayısının az olması ile çok olması arasında güvenlik açısından fark vardır. Bir node ile madenci arasındaki farka gelecek olursak node genellikle gönüllü kişiler tarafından kurulur. Bir sanal bilgisayarda ya da virtual private server üzerinden full-node çalıştıran bir kişi Bitcoin'i gönüllü olarak desteklerken, madenciler blok zincirinin sürekliliğini sağlayan ve bunun karşılığında blok ödülü alan kişilerdir. Kısacası, nodeler ağın güvenliğini sağlayan ve işlemleri birbiri ile doğrulayan kişilerdir. Bir full-node'nin geçmişi bir başka full-nodenin tuttuğu blok zinciri geçmişi ile uyuşmak zorundadır.
Full node: Bitcoin ya da farklı bir blok zincirinin üzerinde gerçekleştirilen işlemlerin tam bir listesidir.
Light node: Yalnızca bir dönem için tutulan kayıtlardır, örneğin son bir ay.
Full-node olmanın önemine gelecek olursak; örneğin birinden Bitcoin karşılığında araba satın aldığımızı varsayıyorum.
Eğer elimizde bir node olsaydı ya da node'nin kendisi biz olsaydık yapılan işlemin doğruluğunu kendi nodemiz üzerinden kontrol edebilirdik ama bir node olmadığımız için işlemlerin doğruluğunu Blockchain.info, Blockchair.com ya da Blockstream.com adlı web siteleri üzerinden TXID'i girerek doğruluyoruz. Peki, alış-veriş yaptığımız kişi biz onunla alış-veriş yapmadan önce hedefteki siteleri hacklediyse ya da bizim internet browserimiz üzerinde bir değişiklik yaptıysa sonucu ne olur? İşte, site üzerindeki nodede oluşacak bir sorun bize aslında gerçek olmayan bir işlemi gerçekmiş gibi gösterebilir. Yani bu siteler her zaman güvenli değildir, sitenin arka planında çalışan node zarar gördüğü anda aslında varolmayan işlemler varmış gibi gösterilebilir. Bu da sizin dolandırılmanıza sebep olur.
Bir başka dikkat edilmesi gereken nokta ise sanal bilgisayarlar üzerine kurulan full-node ya da light nodelardır.
Şimdi sen Amazon'dan kiraladığın bir sunucu üzerine full-node kursan gerçekten geçerli bir node olur mu? Olur ama yarım olur çünkü herhangi bir servise bağlısın ve node'nin kontrolü tam olarak sende değil. Amazon sunucunun fişini çektiği anda sunucundaki node gider ayrıca fişi çekmese dahi sunucuların kontrolü Amazon'dadır yani node sen olacağına Amazon oluyor. Dolayısıyla herkesin kendi internet bağlantısı üzerinde kendi bilgisayarına node kurması önerilir.
Full-node olmanın bir başka avantajı ise merkezsizliktir.
Eğer sadece birkaç firmanın full-node olduğu bir piyasanın içinde olsaydık Bitcoin merkezsiz diyemezdik ama işlemler dünya üzerinde 96 ülkede, 9482 farklı node tarafından kontrol edilip onaylanıyor.
Dünya üzerindeki nodelerin takibi
bitnodes.earn.com adlı siteden yapılabilir, 24 saatlik grafik ise
bu linktedir. Türkiye'deki node sayısı ise sadece 12.