Bitcoin Forum
November 06, 2024, 08:22:00 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 28.0 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Belgem | Ethereum akıllı sözleşmelerinin gerçek kullanım örneği  (Read 311 times)
Lachrymose (OP)
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1512
Merit: 1046



View Profile
November 29, 2019, 02:57:39 AM
Merited by PHI1618 (5), Blacknavy (4), bobita (2), teramit (2), dannybrown (2), ekiller (1), forumalacali (1)
 #1

Selam, bu yazımda blok zinciri teknolojisinin çok farklı ve gerçek kullanım örneklerinden biri olan BKM, VeriPark ve Microsoft ortaklığıyla geliştirilmiş Belgem.io adlı uygulamayı tanıtacağım.

Bu uygulamanın adını birçoğunuz duymadı çünkü; bu diğerlerinden farklı. Bugüne kadar birçok kripto para projesinin blok zinciri üzerinde geliştirdiği herhangi bir proje için token çıkarttığına ve milyonlarca dolar fon topladığına tanık olduk halbuki Vitalik Buterin'in DC Blockchain Zirvesi'nde söylediği gibi: ''Akıllı sözleşmeler, bir valık veya paranın bir programa aktarıldığında, program kodu çalıştırır ve otomatik olarak koşulları onaylar. Sonrasında varlığın bir kişiye mi yoksa diğerine mi gönderilmesi gerektiğini otomatik olarak belirler. Bu arada, dağıtık defter de güvenlik ve değişmezlik sağlayacak anlaşmayı saklar ve çoğaltır.'' [1]

Belgem, kurumlardan edinilmiş sertifikalarının Ethereum blokzincirinde saklanması, görüntülenmesi ve paylaşılması için tasarlanmış bir dijital belge platformudur. Uygulamanın çıkış amacı ise shitcoinlerin ve onların ardındaki sahte projeler gibi fon toplamak değil Ethereum akıllı sözleşmelerini, Proof-of-Authority konsensus algoritmasının test edilmesidir. Özge Çelik'in de dedigi gibi: ''Blockchain sadece okunarak bir noktaya kadar anlaşılabiliyor. Bu nedenle, biraz daha anlayabilmek için çeşitli projeler hayata geçirdik.'' Sonuç olarak; Belgem uygulaması Microsoft Azure bulut platformunda yer alan Ethereum Proof-of-Authority Consortium ürünü üzerine inşaa edilmiştir. [2]

Belgem nasıl çalışıyor? [3]

  • Kullanıcı adına, belgem.io üyesi kurumlardan sertifika üretilmiştir ve kullanıcı bu sertifikaları özgeçmişine eklemiştir.
  • Kullanıcı iş başvurusu yapar.
  • İş başvurusu yapılan kurumun insan kaynakları yetkilileri, CV’de bulunan dijital belgelerin doğruluk kanıtını görmek isteyebilir.
  • Sertifika linkinde bulunan şifrelenmiş ViewToken bilgisi, sertifika alınan kurumun Public Key’i ile çözülerek karşılaştırma yapılır.
  • Karşılaştırma sonucu “doğrulandı” veya “doğrulanmadı” şeklinde ilgili kullanıcılara gösterilir.

Bu blockchain ağı özel izin istiyor nasıl kayıt olacağım? [4]

Belgem'i BKM Express üzerinden kitap okurken okuduğum bir kitapta keşfettim. Projeyi anlatırken en başta da uygulamanın Bankalar Arası Kart Merkezi (BKM) tarafından geliştirildiğini söylemiştim doğal olarak BKM Express üzerinden Belgem için kimlik doğrulaması yapılabileceğini de öğrendim. Biz her ne kadar Bitcoin'in merkezsiz olması gerektiği kavramını düşünsek de; Bitcoin ve Blockchain adlı kavramları birbirinden ayırmak gerekiyor. Blockchain, işin internet ile bir tutulan ve geliştirilecek kısmı. Bitcoin ise, her şeyin başlamasını ve blok zinciri teknolojisini hayatımıza geçiren ayrı bir teknoloji. Bana göre her ikisi de birbiri arasında kıyas yapılamayacak kadar büyük teknolojiler olmasına rağmen özel izin gerektiren blockchainler benim için bir sorun teşkil etmiyor.

  • BKM Express üyeliği oluştur.
  • Belgem'in internet sitesine gir, kayıt ol butonuna tıkla.
  • QR Kodu okut ve KAÇUV derneğine 1 Türk lirası bağışta bulun (BKM Express ve Belgem'in en sevdiğim yanı, satın aldığınız içerik/kitaplar için vakıflara bağış yapıyor oluşunuz).

Bu konu blok zinciri teknolojisinin kullanım alanlarını anlatmak, her blok zinciri projesinin shitcoin oluşturmadığını yatırımcılara göstermek, akıllı sözleşmelerin amacı ve ortaya çıkış felsefesini öğretmek amacıyla gönüllü olarak oluşturulmuştur. Bankalar Arası Kart Merkezi (BKM), VeriPark ya da Microsoft ile organik/inorganik herhangi bir bağım yoktur. Konu içeriğine mesaj atmadan önce gerçekten konuyu iyi okuduğunuzdan emin olun, blok zinciri üzerinde geliştirilen farklı projeleri anlatmaya devam edeceğim.

bobita
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 2646
Merit: 1333


View Profile
November 29, 2019, 01:06:33 PM
 #2

Blok zinciri teknolojisini sadece blok zinciri tabanlı emtialar ile sınırlamanın ne kadar müsrifçe bir yaklaşım olacağını gösteren güzel bir örnek. Şunu da belirtmek gerekir elbette, bir kısım insanda da her şeyi blok zincirine entegre etme, blok zincirine her derda deva mucize macun muamelesi yapma kafası oluştu, o da yanlış. Burada verilen çalışma blok zincirinin verimli kullanımına güzel bir örnek olmuş.
mhanbostanci
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 3262
Merit: 1543



View Profile WWW
November 29, 2019, 08:48:53 PM
 #3

Konu içeriğine mesaj atmadan önce gerçekten konuyu iyi okudum. Smiley istersen bu konuda sidik yarışına girmeyelim.
Akabinde siteyi inceledim.  ilginç bulduğum bir detayı konuyu okuyanlarla paylaşmak istiyorum.
Şimdi sitede Rapor / Türkçe ye tıkladığınız da https://bkm.com.tr/wp-content/uploads/2018/12/herkes_icin_blockchain_belgem_io_BKM_2018.pdf
adresindeki pdf i açıyorsunuz.
pdf in içindekiler kısmı 18 sayfa ama pdf 13 sayfa ve benim asıl ilgilendiğim kısım pdf den çıkarılmış.

kaç iş veren üye?
kaç insan kaynakları portalı bu sisteme dahil?
kaç sertifika verebilen eğitim kuruluşu buraya üye?
madem ethereum zinciri üzerinde akıllı kontrat ile yapılmış ve madem her şey zincir üzerinde.
neden zincirden direk sorgulayamıyoruz bir belgenin geçerliliğini.
Yani zıpçıktının biri bana iş başvurusu yaptı diyelim. adamın cv sinde buraya atıf var.
Ben niye işe alma sürecinde adam elemekle meşgulken iki saat bu siteye üye olup buradan sorgulayayım?
Bakın misal Türkiye.gov.tr ye üye olmadan. burdan alınmış belgeleri sorgulamak mümkün : https://www.turkiye.gov.tr/belge-dogrulama
devlet bile bu projeden daha şeffaf.
1.5 maddesinde konuyu kıvırtmaya çalışmışlar ama olmamış.

Ayrıca hani anonimlik nerede?
hangi insan metamask ına kayıtlı ethereum adresi ile tckimliğini eşleştirmek ister ki?

tövbe tövbe

forum sakini özeti : microsoft veripark el ele cici bir proje yapmışlar. BKM de bunu yemiş. Afiyet olsun.

Ya ben mi yanlış düşünüyorum?

Lachrymose (OP)
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1512
Merit: 1046



View Profile
November 30, 2019, 02:11:06 AM
Last edit: June 04, 2020, 12:20:44 PM by Lachrymose
Merited by Blacknavy (4), Bthd (1), Kalemder (1)
 #4

ben mi yanlış düşünüyorum?

Selam mhanbostanci,

Ben projenin anonim olmak gibi bir isteği olduğunu ve her blok zincirinin de anonimlik sağlaması gerektiğini düşünmüyorum. Bitcoin blok zinciri de senin sandığın gibi anonymous değil, pseudonymous'tur. Bir Bitcoin transactionu içerisinde transfer edilen miktar, alıcı ve gönderici gibi bilgiler vardır. Bu nedenle de Bitcoin'i anonimleştirmek için burada anlattığım Confidential Transactionlar Bitcoin developlerleri tarafından gönüllü olarak geliştirilmektedir. Bitcoin anonim olsa yerinde duramazdın, anonim olmadığı için de CryptoNote döneminden başlayarak zK-Snarks ve MimbleWimble gibi farklı teknolojiler geliştirildi. Sonuç olarak, Bitcoin'de siz anonim olduğunuz yanılgısına kapılırken verdiğiniz bu izlenim sayesinde Bitcoin'i kullanarak illegal işlere bulaşanlar da yakalanıyor ki bunlar en profesyonel olanları

Ross William Ulbricht
Alexander Vinnik

Electrum gibi bir kripto para cüzdanı kullandığında;

Yaptığın transfer sırasında IP adresin Electrum sunucusuna iletiliyor.
Transfer yapmasan dahi mnemonic words'u girdikten sonra 'kullanmasan bile' tüm Bitcoin adreslerin Electrum tarafından görüntüleniyor.


Bir full-node değilsen (Türkiye'de şu an 11 adet var, sorsan hepiniz anonimsiniz), tartışma bitmiştir ve IP adresin yararlandığın full-node ile paylaşılmıştır.
Sitede IP adresi kayıtları tutulmuyor yalanına inanıyor değilsin, değil mi?

Bunun dışında bir mnemonic words içerisindeki farklı Bitcoin adreslerine gönderim yaptığımızı ele alalım;

A1 = 0.01
A2 = 0.03
A3 = 0.02
A4 = 0.03
A5 = 0.01
A1, A2, A3, A4, A5 = 0.1 BTC bakiyemiz var.

0.03 BTC üzeri yaptığın her gönderimde A2 bir başka Ax ile eşleşip aynı transactionda gönderim yapacak, yani adreslerinin bağlantısı Bitcoin blok zinciri üzerinde herkese ifşa olacak.

Yan adresini herkese ifşa eden transaction örneği

Bir başka seçenekte ise walletexplorer.com üzerinden senin bir Bitcoin adresinle diğer Bitcoin adreslerin arasındaki transfer bağını kolayca kurabilirim. Senin profiline negatif trust bırakan şahsın, negatif bırakması için yeterli delili toplaması sadece 10 saniye sürdü. Sana ait olduğunu bildiği bir Bitcoin adresi ile, sana ait olması potansiyel olan tüm hesapları buldu. Bunu sadece bir kişi yaptı, devletlerin elindeki big-data ile daha fazlasını yapamayacağına inanıyor musun? Ya da hangi cüzdanın, internet sitesinin, borsanın ya da Bitcoin mixer'in polis ile kordineli çalışıp çalışmadığını biliyor musun? Eğer Bitcoin anonim olsaydı şu an MimbleWimble teknolojisini tartışıyor olmazdık.

Şimdi, MimbleWimble gibi daha fazla mahremiyet sağlayan blok zincirleri geliştiriliyorsa HyperLedger gibi özel izin gerektiren blok zincirleri neden geliştirilmesin?

Ben neden Belgem'i kullanayım diye soru sormuşsun, işte konuyu iyi okusaydın [2] numaralı açıklamamda buna değindiğimi söylemiştim. Özge Çelik'in de dedigi gibi: ''Blockchain sadece okunarak bir noktaya kadar anlaşılabiliyor. Bu nedenle, biraz daha anlayabilmek için çeşitli projeler hayata geçirdik.'' Sonuç olarak; Belgem uygulaması Microsoft Azure bulut platformunda yer alan Ethereum Proof-of-Authority Consortium ürünü üzerine inşaa edilmiştir.

Bu konumda big-data hakkında birçok mesaj verdim [1], [2]; Protonmail, PGP Key ya da Privnote kullanmamın sebebi illegal işlere karışıyor olmam değil dünya şirketlerinin big-data oluşturmasını ve benim mahremiyetime müdahale etmesini engellemek, kişisel protesto hakkım.
mhanbostanci
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 3262
Merit: 1543



View Profile WWW
November 30, 2019, 02:08:19 PM
Last edit: November 30, 2019, 02:26:36 PM by mhanbostanci
 #5

Bitcoin blok zinciri de senin sandığın gibi anonymous değil, pseudonymous'tur.

Öncelikle benim bitcoin'i anonim sandığımı sanmış olmanıza üzüldüm.
Bu it kopuklara teknik takip yapmak için block explorer ın dibini sıyıran insanlardan biriyim.

Ben projenin anonim olmak gibi bir isteği olduğunu ve her blok zincirinin de anonimlik sağlaması gerektiğini düşünmüyorum.

Bu konuda bende aynı fikirdeyim ki.  Her block zincirinin anonim olması gibi bir isteğim yok.
Ancak madem ethereum üzerinde akıllı kontrat ile yapılmış ve bu zincir açık.
Burada kontrat adresleri paylaşılarak bir sorgulama yaptırılabilirdi.

Sonuç olarak, Bitcoin'de siz anonim olduğunuz yanılgısına kapılırken verdiğiniz bu izlenim sayesinde Bitcoin'i kullanarak illegal işlere bulaşanlar da yakalanıyor...

Bırak yakalayalım işte Smiley onlar öyle sansınlar.

Electrum açıklamaları...

Doğrudur, Electrum sunucuları ile ilgili olarak bu konu zamanında çok tartışıldı. Kripto para uzayında aslında hepimiz bir kabulleniş ile yaşıyoruz. Bunu unutmayın.
Electrum kullananlar bu IP bilgilerinin tutulmadığı açıklamasını kabulleniyor.
Misal, hepimiz SHA256 da bir zafiyet olmadığını varsayıyoruz ama belki de bir zafiyet bulundu ve birileri kocaman ASIC ler yerine bir C kodu ile hash atıyor, bilemeyiz.


Ayrıca bitcoin core u komut satırında dump edersen o adresler yine ortalığa saçılır ki.

Bir başka seçenekte ise walletexplorer.com üzerinden senin bir Bitcoin adresinle diğer Bitcoin adreslerin arasındaki transfer bağını kolayca kurabilirim. Senin profiline negatif trust bırakan şahsın, negatif bırakması için yeterli delili toplaması sadece 10 saniye sürdü. Sana ait olduğunu bildiği bir Bitcoin adresi ile, sana ait olması potansiyel olan tüm hesapları buldu. Bunu sadece bir kişi yaptı, devletlerin elindeki big-data ile daha fazlasını yapamayacağına inanıyor musun? Ya da hangi cüzdanın, internet sitesinin, borsanın ya da Bitcoin mixer'in polis ile kordineli çalışıp çalışmadığını biliyor musun? Eğer Bitcoin anonim olsaydı şu an MimbleWimble teknolojisini tartışıyor olmazdık.

Bunun gibi bir çok site var ve verdikleri bilginin doğruluğu tartışılır. Bunu biliyor olman lazım. Smiley blockexplorer da iz sürmenin birinci yolu ipin ucunu tutabilmektir, gerisi sadece zaman alır.
Bir kaç cüzdanın pubkey’ini bulmuşlar, oradan takip ediyorlar, sadece birbirine transfer yapan cüzdanları takip ediyorlar ve hiç bir gerçekliği geçerliliği yok maalesef.
Timelordun nasıl bir insan olduğu da global de uzun uzun tartışıldı. Smiley

...... Ben neden Belgem'i kullanayım diye soru sormuşsun, işte konuyu iyi okusaydın [2] numaralı açıklamamda buna değindiğimi söylemiştim. Özge Çelik'in de dedigi gibi: ''Blockchain sadece okunarak bir noktaya kadar anlaşılabiliyor. Bu nedenle, biraz daha anlayabilmek için çeşitli projeler hayata geçirdik.'' Sonuç olarak; Belgem uygulaması Microsoft Azure bulut platformunda yer alan Ethereum Proof-of-Authority Consortium ürünü üzerine inşaa edilmiştir.

itiraf ediyorum videoları izlemedim. Smiley ama konuyu da okudum, siteyi de inceledim.

Ayrıca adres ifşa mekanizmasını ben bu kadar basit anlatamıyorum. Eğitim içeriklerinde kullanabilirim teşekkürler.

Şunun da altını çizmek isterim. Blok zincirleri açıktır. Anonimlik tarafı o adresi seninle ilişkilendirilmesi tarafındadır. Bu nedenle kullanıcı metamask ında kayıtlı ether adresini kendisi ile ilişkilendirmek istemez dedim.


son olarak, o pdf in gerisini paylaşırlarsa büyük bir keyifle okumak isterim.



Lachrymose (OP)
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1512
Merit: 1046



View Profile
November 30, 2019, 02:53:58 PM
 #6

Ayrıca adres ifşa mekanizmasını ben bu kadar basit anlatamıyorum. Eğitim içeriklerinde kullanabilirim teşekkürler.

Selam mhan, anlatım sırasında en default dili kullanmaya çalıştım umarım kırıcı bir anlatım olmamıştır. Bu tür kişilerin adını yazdığında Piggy'nin mention botu onlara haber gönderiyor olabilir, bunu sen de forumda hakkında bahsedilen şeyleri görmek için kullanabilirsin. Ben sen söyleyene kadar whitepaperde eksik olduğunu bile fark etmemiştim, gerçekten öyleymiş. Yaptığım anlatımı beğenmene sevindim, gerekli olursa kullanabilirsin.
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!