USD bazlı olarak bakarsak hepsi pozitif görünüm çizdi evet. Zaman zaman BTC karşısında da değer kazananlar oldu. Ama sizleri uyarmak istediğim konu olası BTC rallisi hakkında olacak.
İlk boğayı gördüğüm yıl ilk halving döneminden sonrasıydı ve Bitcoin hızlı artıyordu. O dönemde altcoin diye bir şey yoktu piyasada çalışmalar duyuyorduk ama bugün olduğu gibi bir şeye yakın bile değildik. İkinci halving 2016'da oldu ve 2017 sonuna kadar BTC rallisi devam etti. Bugünler de BTC 2016'nın öncesine benzer bir seyir izliyor aslında. Ama fiyat yüksek olduğu için dalgalanma biraz daha farklı. O dönem daha sivri hareketler oluyordu. Tabi burada da hacimin etkisi var. İşte özellikle 2017'nin ortalarına doğru başlayan o büyük Bitcoin rallisi ile piyasa adeta tüm dikkatleri çekmişti. Ancak dikkatimi çeken başka bir konu BTC karşısındaki altcoin'lerin durumuydu. Her şey yükseliyor gibiydi ama Bitcoin her hareket etmeye başladığında en az 500-1000$ fiyat oynuyordu ve bu da tüm altcoin'leri BTC karşısında mahvediyordu.
O günler tekrar gelecek mi emin değilim ama pozisyon almayı iyi öğrenin derim. Çünkü herhangi bir altcoin USD olarak belki size kazandıracak ama daha büyük kâr etme şansınızı elinizden alacak. Bitcoin hareketi başladığında BTC'de olursanız, altcoinler size çok iyi alım fırsatları sunacaktır, emin olun.
Genel anlamda katılıyorum, çok isabetli gözlemler bunlar ama o rallilerdeki altların perişan olmasına ilişkin şöyle bir duruma da dikkat çekmek isterim, evet aynen öyle oldu ancak o zamanlar btc-alt etkileşiminin fikir alınabilecek çapta bir öncesi yoktu. Şimdi elimizde bu veriler var ve piyasa (yani altlar) btc yükselmesinde aynı "ne oluyoruz?" paniğini yaşamayabilir çünkü bu çöküşün geçici olduğu verisi de var elimizde.
Yani btc yükselmesinden altlar çökmez diye bir şey kesinlikle söylemiyorum ama (geçmişin tecrübesine dayanarak) bu durum daha dar kapsamlı ve/veya kısa süreli olabilir diyorum.
Evet aslında 2017'ye göre çok şey değişti piyasada. Bunun farkında olmak lazım. 2017'de vadeliler yeni başlamıştı. Altcoin ise bugün olanın yarısından azdı. Borsa sayısı daha azdı.
Yani değişken sayısı çok fazla. Diğer koşullar sabitken halving belki aynı sonucu verirdi. Ancak artık değişkenler daha fazla, etkileşim daha fazla ve insanların beklentileri daha fazla.
Marjinler, kontratlar, vadeliler, IEO'lar vs vs... Her şey daha farklı olacak eminim bundan.