Ben destekliyorum.
Saçmasapan kullanıcısı bile olmayan, hayata bile geçirilememiş projeler ICO yapıp tokenlerini çıkarmışken, Compound gibi bir projenin kendi tokenini çıkarmasında neden bir sakınca olsun anlamış değilim.
Eğer bir projeyi yavaş yavaş merkeziyetsiz hale getirmek istiyorsanız, token çıkarmak suretiyle söz ve oy kullanma hakkını paydaşlara bırakmanız olmazsa olmaz bir şey zaten. Onlarda bunu yapıyorlar. Bunun yanında projenin devamı için finansal bir kaynak oluşturmuş oluyorlar.
Compound'da işlem yaptığınız token karşılığında zaten her tokenin c versiyonunu alırsınız. Örneğin, Dai gönderen bir kişi akıllı sözleşme aracılığıyla cDai alır ve bu onun payını belirler (
lachry.eth adresinden kontrol edilebilir). Bu tokenler her zaman akıllı sözleşme ile takas edilebilir olduğu için sistem gayet otonom ve merkezsizdir yani bunun için belli bir yüzdelik kesime ekstra token satmak zorunda değilsiniz ki bu size ek merkeziyetsizlik sağlamayacaktır. Bu startup 25 milyon dolar yatırım aldı, likidite olan her işlemden %5 pay ve senelik faizin %10unu kendine gelir ayırıyor diye biliyorum. Ben neden daha fazlasına ihtiyaç duyulduğunu anlamıyorum.
Sistemin işleyişi sizinde bahsettiğiniz gibi gayet merkezsiz. Karar alım mekanizması ise tam tersine merkezi. Anladığım kadarıyla yapmaya çalıştıkları şey sistemi Maker gibi bir DAO haline getirmek. Böylece sistemin merkezindeki insanlar zamanı geldiğinde ayrılsalar bile proje devam edebilecek.
c tokeni dediğiniz şey projenin kendi tokeni değil sisteme yatırılan paralara karşılık gelen ve bu paraların üzerine faiz biriktiren bir yatırım tokeni. Compound projesini temsil eden bir token henüz olmadığı için insanların bu projeye yatırım yapmaları henüz mümkün değil.
25 milyon dolar fazlasıyla yeterli bir para, katılıyorum. Governance tokeni çıkarmalarında bu kadar acele etmelerine gerek yoktu belki, ama fazla büyütülecek bir konu değil bence.