wETH kavramının detayını bilmiyordum
) çünkü kendisi ile zaten merkeziyetsiz eth borsalarında karşılaştığım için, "w" harfini garipsemiş olsam da eth'un tokenize edilmiş hali olduğu aklımın ucundan bile geçmemişti.
) sistem, kendi içerisinde kısmen merkezi (bir hack ihtimalinden dolayı), elimizdeki tokenize edilmiş btc'ler, emanetin temsili; buna rağmen bitcoin'i, ethereum üzerinde merkezi hale getirebilecek bir sistem olduğunu tam olarak düşünmüyorum üstad. öncelikle diğer sc platformları da benzer girişimler gerçekleştirebilir, bu sadece eth has bir olay değildir. bir çok platform bunu gerçekleştirirse zETH, tETH, kETH gibi birbiri ile yine çalışmayan tokenize btc oluşabilir. bu sistemlerin suistimale uğrama ihtimali de her zaman bir şekilde mümkün olabiliyor, bu da sistemin sürekliliğini sağlanamaz. borç alıp-verme işleri, borç alma maliyeti düşünüldüğünde işlemler avantajlı değil. merkezi borsaları kullanmak için nasıl bir takım sebeplerimiz var ise, defi wBTC kullanmak için de bir takım sebeplerimiz olacaktır; ancak bu sebeplerin hiçbirinin süreklilik sağlayacak şeyler olduğunu düşünmüyorum. kimse kısa süreli işleri (belirli hedefler dışında) haricinde tokenize btc sahibi olmak istemez, en azından benim için öyle...
dao'daki 17 (seçilmiş, gizli) delege kim üstad, adları sanları var mı? web sitelerinde bir detay göremedim.
Konu hakkında çok bilgim yoktu ama aslında son dönem de hep ilgilendiğim bir konu oldu. Şahsen DAO'nun sağlam bir platform olduğu izlenimim olsa da içeriği hakkında çok fazla bilgim yoktu. Yakın zamanda bununla ilgili bir post hazırlamakta istiyorum.
Soruna gelince delegasyon yetkisinin kimlerde olduğuyla ilgili bakınırken şunu buldum;
Governance of the Maker Protocol
Use of the MKR Token in Maker Governance
The MKR token—the governance token of the Maker Protocol—allows those who hold it to vote on changes to the Maker Protocol. Note that anyone, not only MKR holders, can submit proposals for an MKR vote.
Net bir açıklama yok bu konuyla ilgili. Ben biraz daha araştıracağım.
DAO Maker'ın arka planda büyüyen inanılmaz bir ağı var.
ETH ağındaki potansiyeli inanılmaz bir şekilde işliyor DAO ve buradan inanılmaz decentralized bir ekosistem yaratmaya çalışıyor. Mesela bu konuyu okuduktan sonra, Lachrymose'un verdiği adrese gittim.
https://www.wbtc.network/Buradakileri okurken inanılmaz hoşuma gitti. Tam neden bizim aklımıza gelmedi demelik proje. Hayır 3-4 yıldır öyle akılmaz işlerle çıkıyorlar ki böyle basit şeyleri nasıl atladık inanılacak gibi değil demeklik. Aslında işleri diğer proje ekipleri zorlaştırmış.
Ethereum'un içerisinde ihtiyaç olan her şey varken gidip başka yollar aranmış mesela. DAO buradan yürürse, pek çok DEFI diye uğraşan projeyi falan patlatır temelli demedi demeyin.
En önemlisi de süreci tamamen şeffaf yürütmeleri.
Yukarıda verdiğim siteyi incelerseniz WBTC'nin nasıl yaratıldığını, süreci kontrol eden mekanizmaları ve kullanılmayan teminatlı WBTC'lerin yakılış sürecini çok net anlatıyor.
Son olarak en baştaki soruya cevabım. Eğer düzgün işleyen ETH ağındaki DEX'ler olursa herhangi bir merkezi sisteme kayma olmayacaktır. Ancak eminim CEX'lerde bu işe el atarlar yakında. Her okuduğumda DAO daha da heyecanlandırıyor beni şahsen.
Bu güzel ve bilgilendirici içerikler için herkese de teşekkür ederim. Forumu bu şekilde geliştirsek hepimiz faydalanırız aslında.