Evde yoğurt mayalamak doğru bir karar ama paylaşımın hatalı bilgi içeriyor ve bu hata halk arasında "backfire effect" oluşturacak kadar kökleşmiş bir hata malesef.
Önemle tekrarladığın şekilde mayalama yaparken tahta kaşık olması gerekmiyor, hatta tam tersine, mümkünse mutfakta hiç tahta malzeme kullanmamak gerekiyor.
Tahta doğal yapısından ötürü gözeneklidir, mikro çatklakları vardır, buralarda hem kontaminasyon meydana gelir (yani halk dilinde mikrop bulaşır/yerleşir) ve engellemek imkansıza yakındır, hem de ister elde, ister makinada yıkayın, temizleme kimyasalları da tahtaya işler ve ne kadar durularsanız durulayın kesinlikle gideremezsiniz.
Şu meyveye, sebzeye, süt ürünlerine, bala vb metal değdirmeyin safsatasına inanmayın arkadaşlar, bu durum 300 yıl önce geçerliydi, artık mutfak malzemelerinde 304 kalite paslanmaz çelik kullanılıyor ve mutfak/gıda ekipmanı için bilinen en güvenli malzeme bu, yok vitamini ölürmüş, yok zehirlermiş falan, hepsi safsata.
Evde yoğurt mayalamak iyidir, alışan bırakamaz ama biz bu aralar uğraşmıyoruz, bence tam bir F/P ürünü olan İçim Organik Yoğurt alıyoruz, onu bulamasam yine mayalardım.
Dedikleriniz doğru evet .Yapısı gereği elde yıkansa bile deterjan içine işleyebilir. Haklısınız. Metal kaşıkla tekrar deneyeceğim. Mayalanan yoğurt da kendim yaptığım için mi bilmem ama aşırı lezzetli geliyor. Yoğurt pek sevmememe rağmen .Çok tüketmeye başladım.
bana da 8 saat fazla geldi. 8 saatte ekşir yoğurt. ideali 4 en fazla 5 saattir. öyle yapıyoruz biz.
Ben genelde 7-8 saat bekletiyorum. Hiç ekşime olmadı. Evimizin kuzey cephe olmasından dolayı serin olduğu için de belki olabilir.
Bizim evde süt önce iyice taşırılmadan kaynatılır. Sonra bu kaynamış süt 1 kiloluk cam kavanozlara konur. Bu süt mayalanma ısısına gelince yani ılıyınca evdeki tüketmekte olduğumuz yada beğendiğimiz yoğurttan her 1 kiloya 1 çorba kaşığı olacak şekilde konup kapakları kapatılıp mayalanması için bırakılır. İşte bu mayalanmaya bırakılırken biz fırın yerine bir adet battaniye kullanıyoruz. Battaniye içine konmuş olan cam kavanozlar ertesi güne kadar bekler. Artık yoğurt olmuştur. Bu kavanozlar artık buzdolabında 1 gün daha bekler ve kullanıma hazırdır. Maya için kullandığımız yoğur dolaptan çıktıktan sonra ılık süt ile az inceltilip ısısı yükseltilir. Her gün mutlaka bir kase yoğurt tüketin.
Aynı yöntem aslında ben sadece fırında yapıyorum. Battaniyeyle de yaptık. Fakat kesinlikle fırında daha iyi
)
Konuya farklı yönden bakıp yazıyorum ya ben şimdiye kadar fırında tava yoğurdu farklı bir şey sanardım gerçekten fırınlanmış öyle yapılmış sanardım senin sayende hocam fırında saklanmasından ötürü fırında yoğurt dendiğini anladım aydınlanma geldi vallaha bana
harika