Bitcoin Forum
May 28, 2024, 02:55:21 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 27.0 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Bir gecede cahil mi bırakıldık?  (Read 54 times)
meser# (OP)
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 1274
Merit: 959


View Profile
January 31, 2021, 02:07:57 PM
 #1

Yakın zamanda bir arkadaşımla bu konuyu ciddi bir şekilde tartıştık ona sunduğum verileri sizlerle de paylaşmak istedim ve derledim topladım buyrun iyi okumalar.
Öncelikle arkadaşım Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmiş yıllarda yaptığı bir yoruma ve buna bağlı olan AK parti zihniyetindeki insanların çokça savunduğu bir konuda aşırı bir savunmacı davranış sergiliyordu. Osmanlıda okuma yazma oranı çok yüksekti ve latin alfabesine geçilerek halk cahil bırakıldı!
Öncelikle Osmanlı Devleti'nde ilk nüfus sayımı, 1831 yılında II. Mahmut döneminde yapılmıştır. Ve bu nüfus sayımının genel nedeni askeri ve vergi toplama amacına istinaden yapılmıştır. Ve bu nüfus sayımında kadınlar sayılmamıştır. Genel olarak yapılan nüfus sayımlarında ana noktası vatandaşların milliyetine göre bir sayım yapılmış olmasıydı. Öncelikle Osmanlı’da okur yazarlık oranı çok yüksekti veya çok azdı varsayımları teorik olmaktadır. Lakin bazı noktalardan teorik yorumlarla çok yüksek olmadığına dair kanaat getirilinebilir.

Atatürk'ün ölümünün 81’nci yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nda düzenlenen programda konuşan Erdoğan, Harf Devrimi’yle 'her şeyin sıfırlandığı' iddiasında bulunmuştu. Konuşmasında Osmanlı’ya yönelik eleştirilere de tepki gösteren Erdoğan, “Son günlerde yine birileri ağızlarına sakız ettiler Osmanlı’da okuma yazma oranı çok düşükmüş. Osmanlının kendi silah sanayi yokmuş. Osmanlı yönetimi altındaki halklara zulmedilmiş. Hepsi de yalandır iftiradır.” demişti. Cumhuriyetin en önemli aydınlanma devrimlerinden olan Harf İnkılabını eleştiren Erdoğan, “Harf Devrimi’yle adeta her şeyin sıfırlandığını eklediğimizde elbette ülkemiz okuma-yazma oranının çok düşük olduğu bir dönem yaşadı ama bunun suçunu Osmanlı’ya yüklemek bir bühtandır.” ifadesini kullanmıştı.
Atatürk'ün ölümünün 81’nci yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nda düzenlenen programda konuşan Erdoğan, Harf Devrimi’yle 'her şeyin sıfırlandığı' iddiasında bulunmuştu. Konuşmasında Osmanlı’ya yönelik eleştirilere de tepki gösteren Erdoğan, “Son günlerde yine birileri ağızlarına sakız ettiler Osmanlı’da okuma yazma oranı çok düşükmüş. Osmanlının kendi silah sanayi yokmuş. Osmanlı yönetimi altındaki halklara zulmedilmiş. Hepsi de yalandır iftiradır.” demişti. Cumhuriyetin en önemli aydınlanma devrimlerinden olan Harf İnkılabı’nı eleştiren Erdoğan, “Harf Devrimi’yle adeta her şeyin sıfırlandığını eklediğimizde elbette ülkemiz okuma-yazma oranının çok düşük olduğu bir dönem yaşadı ama bunun suçunu Osmanlı’ya yüklemek bir bühtandır.” ifadesini kullanmıştı.
Kaynak Yeniçağ: 'Harf Devrimi’yle her şey sıfırlandı' diyen Erdoğan’ı TÜİK arşivi yalanladı

Gelelim Arapça’dan farklılığı olan Osmanlıcaya
Osmanlı Devleti'nin, alfabesini esas aldığı Arapçada 28 harf bulunurken Osmanlı alfabesi 31 harften oluşuyor. Ancak bu harflerin kelimenin başında, ortasında ve sonunda yazılışları ise farklılaşıyor. Böyle olunca da Osmanlıcayı okuyabilmek için 93 harf ezberlemek gerekiyor.
Osmanlıcada 18 çeşit yazı türü var. Hangisini öğreneceksiniz? Divane mi, rik'a mı, talik mi, sülüs mü, kufi mi?
Mezar taşı kufi, talik, sülüs ya da girift hatlardan biriyle yazılmış olabilir. Bunlardan birini bilmiyorsanız yine okuyamazsınız.
Osmanlıca metinlerde okuyan kişi Arapça ve Farsça bilmiyorsa sıklıkla yanlış okuma yapar.
Son olarakta "Osmanlı Türkçesi" ayrı bir dil olarak algılanmamış, üç dilden (elsine-i selase) oluşan bir karışım olarak görülmüştü ve Osmanlı yönetici sınıfının ve eğitimli seçkinlerin kullandığı bir yazışma ve edebiyat dili olan Osmanlı Türkçesi, günlük hayatta konuşulan bir dil olmamıştı.
Osmanlı’da ne okur yazarlık çok yüksekti ne de çok azdı. Tek sıkıntı benim gözüme çarpan çok azdı diyenlerin ve atalarımızın mezar taşlarını okuyamıyoruz diyenlerin bu zamana kadar Osmanlıca öğrenmemiş olmasıdır. Harf inkılabıyla Osmanlıca tamamen yasaklanmadı madem bu kadar çok istiyorsun buyur öğren!

https://www.bbc.com/turkce/haberler/2014/12/141210_10_soruda_osmanlica
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/harf-devrimiyle-her-sey-sifirlandi-diyen-erdogani-tuik-arsivi-yalanladi-255775h.htm
yenivera
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 602
Merit: 256



View Profile
February 03, 2021, 02:44:32 PM
 #2

Yazıyı okudum iyi niyetle yazdığına da eminim.

Öncelikle şunu açıklığa kavuşturmak istiyorum, alfabe ile dil farklı şeylerdir. Ve Osmanlı Devleti de Arap harflerini kullansa da Türkçe yazıp konuşuyordu.

İkincisi bugün kullandığımız alfabeden memnunum ama yarın biri çıkıp dese bundan sonra daha pratik olduğu için sallıyorum bilmemne alfabesini kullanacağız? Kabul eder misin yada ister misin? Adam rektörü istemiyorum diyor, koskoca toplum neden iştişare olmaksızın alfabesini değiştirsin ki? Sen yarın alfabe değişikliği ister misin?

Kaldı ki bir ara Türkçe F klavye muhabbeti vardı benim ilk tepkim ben istemem kalsın olmuştu. İstemiyorum arkadaş, istemiyorum. Günlük dilde alıştığım kullandığım bir alışkanlığımı değiştirmek istemiyorum.
Ayrıca o devrin birçok devlet adamı da kendi notlarını Arapça almaya devam etti. Bunun dinle yada inançla da alakası yok. Bu insanoğlunun en temel yaratılıştan gelen özelliği: alışkanlık

Sabahattin Ali kendisi solcuydu ve o zamanki yönetiminde hedefindeydi, ve ölene (belki öldürülene) kadar kendi notlarını Arap alfabesiyle (Türkçe) olarak yazmaya devam etti. O dönemin pek çok yazarı ve devlet adamı da uzun yıllar alışkanlık gereği kendi kişisel notlarını aynı şekilde Arap harfleriyle yazmaya devam etti.

Birinci tez: Arap harfleri zor, Latin harfleri kolay. Böylece okuma yazma kolaylaşacak.

-Okuma yazmanın alfabe ile ilgisi yok. Yada sanıldığı kadar doğrudan bir ilgisi yok. Eğitim sistemi ile alakalı. Böyle olsa Uzakdoğu toplumları hepten cahil olması gerekirdi. Ayrıca araştırmalara göre Çince bilen bir kişinin diğer dilleri öğrenmesi daha kolay.

İkinci Tez: Osmanlıda okuma yazma oranı düşüktü.

-Evet Osmanlı'da ve dönemin pek çok devletinde okuma yazma oranı modern toplumlara göre oldukça düşüktü. Ama sanıldığı gibi komik rakamlarda da değildi. Son araştırmalar da yüzde 10 gibi rakamları çürütüyor.
Ama 19.yy Rusyası ile şimdiki Rusya'da okuma yazma aynı mı ki?

Üçüncü tez: Bir gece de cahil kaldık.

-Bu tezde doğru değil. Okuma yazma bilenler eski eserleri okumaya devam etti. Ama şu var ki dün Arap harfleriyle çıkan gazeteler ertesi gün Latin harfleriyle çıktı. Bu sanırım insanlar için bir süre bir kargaşaya mahal verdi.

Son olarak da alfabe ile gelişim arasında kanıtlanmış hiçbir ilişki yok. İsrail, Yunanistan, Güney Kore,Çin,Japonya, Rusya ... İlk aklıma gelenler. Hiçbiri Latince kullanmıyor. Kim bunlara geri kalmış diyebilir ki?





░░░░░░▄▄▄████████▄▄▄
░░░░▄████████████████▄
░░▄████████████████████▄
████████████████████████
▐████████████████████████▌
██████████████████████████
██████████████████████████
██████████████████████████
▐████████████████████████▌
████████████████████████
░░▀████████████████████▀
░░░░▀████████████████▀
░░░░░░▀▀▀████████▀▀▀
.Defi for You.
defi.com.vn

   

 

Learn how to become your own bank and
implement a private investment strategy

   

 
  ▄▄                    ▄▄
█      Pawn | Sell     
           Services
      Buy   | Rent
     █
  ▀▀                    ▀▀

   

 

mandown
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1932
Merit: 1296



View Profile
February 03, 2021, 03:24:21 PM
 #3

Bir gecede cahil bırakılmadık ama son 20 yılda cahil bırakılmaya çalıştırıldığımız doğrudur. Cahillik dille olmaz dil sadece bir iletişim aracıdır. İletişim araçları cahilliğe sebep olduğunu söyleyen cahilin önde gidenidir. Dünyaya geldiğimizde herhangi bir dilimiz olmaz bu dili öğreniriz..

Hiçbirşey bilmeyip her konu hakkında yorumda bulunan cahilin önde gidenidir.






.
.BIG WINNER!.
[15.00000000 BTC]


▄████████████████████▄
██████████████████████
██████████▀▀██████████
█████████░░░░█████████
██████████▄▄██████████
███████▀▀████▀▀███████
██████░░░░██░░░░██████
███████▄▄████▄▄███████
████▀▀████▀▀████▀▀████
███░░░░██░░░░██░░░░███
████▄▄████▄▄████▄▄████
██████████████████████

▀████████████████████▀
▄████████████████████▄
██████████████████████
█████▀▀█▀▀▀▀▀▀██▀▀████
█████░░░░░░░░░░░░░████
█████░░░░░░░░░░░░▄████
█████░░▄███▄░░░░██████
█████▄▄███▀░░░░▄██████
█████████░░░░░░███████
████████░░░░░░░███████
███████░░░░░░░░███████
███████▄▄▄▄▄▄▄▄███████

██████████████████████
▀████████████████████▀
▄████████████████████▄
███████████████▀▀▀▀▀▀▀
███████████▀▀▄▄█░░░░░█
█████████▀░░█████░░░░█
███████▀░░░░░████▀░░░▀
██████░░░░░░░░▀▄▄█████
█████░▄░░░░░▄██████▀▀█
████░████▄░███████░░░░
███░█████░█████████░░█
███░░░▀█░██████████░░█
███░░░░░░████▀▀██▀░░░░
███░░░░░░███░░░░░░░░░░

██░▄▄▄▄░████▄▄██▄░░░░
████████████▀▀▀▀▀▀▀██
█████████████░█▀▀▀█░███
██████████▀▀░█▀░░░▀█░▀▀
███████▀░▄▄█░█░░░░░█░█▄
████▀░▄▄████░▀█░░░█▀░██
███░▄████▀▀░▄░▀█░█▀░▄░▀
█▀░███▀▀▀░░███░▀█▀░███░
▀░███▀░░░░░████▄░▄████░
░███▀░░░░░░░█████████░░
░███░░░░░░░░░███████░░░
███▀░██░░░░░░▀░▄▄▄░▀░░░
███░██████▄▄░▄█████▄░▄▄

██░████████░███████░█
▄████████████████████▄
████████▀▀░░░▀▀███████
███▀▀░░░░░▄▄▄░░░░▀▀▀██
██░▀▀▄▄░░░▀▀▀░░░▄▄▀▀██
██░▄▄░░▀▀▄▄░▄▄▀▀░░░░██
██░▀▀░░░░░░█░░░░░██░██
██░░░▄▄░░░░█░██░░░░░██
██░░░▀▀░░░░█░░░░░░░░██
██░░░░░▄▄░░█░░░░░██░██
██▄░░░░▀▀░░█░██░░░░░██
█████▄▄░░░░█░░░░▄▄████
█████████▄▄█▄▄████████

▀████████████████████▀




Rainbot
Daily Quests
Faucet
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!