Yakın zamanda bir arkadaşımla bu konuyu ciddi bir şekilde tartıştık ona sunduğum verileri sizlerle de paylaşmak istedim ve derledim topladım buyrun iyi okumalar.
Öncelikle arkadaşım Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmiş yıllarda yaptığı bir yoruma ve buna bağlı olan AK parti zihniyetindeki insanların çokça savunduğu bir konuda aşırı bir savunmacı davranış sergiliyordu. Osmanlıda okuma yazma oranı çok yüksekti ve latin alfabesine geçilerek halk cahil bırakıldı!
Öncelikle Osmanlı Devleti'nde ilk nüfus sayımı, 1831 yılında II. Mahmut döneminde yapılmıştır. Ve bu nüfus sayımının genel nedeni askeri ve vergi toplama amacına istinaden yapılmıştır. Ve bu nüfus sayımında kadınlar sayılmamıştır. Genel olarak yapılan nüfus sayımlarında ana noktası vatandaşların milliyetine göre bir sayım yapılmış olmasıydı. Öncelikle Osmanlı’da okur yazarlık oranı çok yüksekti veya çok azdı varsayımları teorik olmaktadır. Lakin bazı noktalardan teorik yorumlarla çok yüksek olmadığına dair kanaat getirilinebilir.
Atatürk'ün ölümünün 81’nci yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nda düzenlenen programda konuşan Erdoğan, Harf Devrimi’yle 'her şeyin sıfırlandığı' iddiasında bulunmuştu. Konuşmasında Osmanlı’ya yönelik eleştirilere de tepki gösteren Erdoğan, “Son günlerde yine birileri ağızlarına sakız ettiler Osmanlı’da okuma yazma oranı çok düşükmüş. Osmanlının kendi silah sanayi yokmuş. Osmanlı yönetimi altındaki halklara zulmedilmiş. Hepsi de yalandır iftiradır.” demişti. Cumhuriyetin en önemli aydınlanma devrimlerinden olan Harf İnkılabını eleştiren Erdoğan, “Harf Devrimi’yle adeta her şeyin sıfırlandığını eklediğimizde elbette ülkemiz okuma-yazma oranının çok düşük olduğu bir dönem yaşadı ama bunun suçunu Osmanlı’ya yüklemek bir bühtandır.” ifadesini kullanmıştı.
Atatürk'ün ölümünün 81’nci yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nda düzenlenen programda konuşan Erdoğan, Harf Devrimi’yle 'her şeyin sıfırlandığı' iddiasında bulunmuştu. Konuşmasında Osmanlı’ya yönelik eleştirilere de tepki gösteren Erdoğan, “Son günlerde yine birileri ağızlarına sakız ettiler Osmanlı’da okuma yazma oranı çok düşükmüş. Osmanlının kendi silah sanayi yokmuş. Osmanlı yönetimi altındaki halklara zulmedilmiş. Hepsi de yalandır iftiradır.” demişti. Cumhuriyetin en önemli aydınlanma devrimlerinden olan Harf İnkılabı’nı eleştiren Erdoğan, “Harf Devrimi’yle adeta her şeyin sıfırlandığını eklediğimizde elbette ülkemiz okuma-yazma oranının çok düşük olduğu bir dönem yaşadı ama bunun suçunu Osmanlı’ya yüklemek bir bühtandır.” ifadesini kullanmıştı.
Kaynak Yeniçağ: 'Harf Devrimi’yle her şey sıfırlandı' diyen Erdoğan’ı TÜİK arşivi yalanladı
Gelelim Arapça’dan farklılığı olan Osmanlıcaya
Osmanlı Devleti'nin, alfabesini esas aldığı Arapçada 28 harf bulunurken Osmanlı alfabesi 31 harften oluşuyor. Ancak bu harflerin kelimenin başında, ortasında ve sonunda yazılışları ise farklılaşıyor. Böyle olunca da Osmanlıcayı okuyabilmek için 93 harf ezberlemek gerekiyor.
Osmanlıcada 18 çeşit yazı türü var. Hangisini öğreneceksiniz? Divane mi, rik'a mı, talik mi, sülüs mü, kufi mi?
Mezar taşı kufi, talik, sülüs ya da girift hatlardan biriyle yazılmış olabilir. Bunlardan birini bilmiyorsanız yine okuyamazsınız.
Osmanlıca metinlerde okuyan kişi Arapça ve Farsça bilmiyorsa sıklıkla yanlış okuma yapar.
Son olarakta "Osmanlı Türkçesi" ayrı bir dil olarak algılanmamış, üç dilden (elsine-i selase) oluşan bir karışım olarak görülmüştü ve Osmanlı yönetici sınıfının ve eğitimli seçkinlerin kullandığı bir yazışma ve edebiyat dili olan Osmanlı Türkçesi, günlük hayatta konuşulan bir dil olmamıştı.
Osmanlı’da ne okur yazarlık çok yüksekti ne de çok azdı. Tek sıkıntı benim gözüme çarpan çok azdı diyenlerin ve atalarımızın mezar taşlarını okuyamıyoruz diyenlerin bu zamana kadar Osmanlıca öğrenmemiş olmasıdır. Harf inkılabıyla Osmanlıca tamamen yasaklanmadı madem bu kadar çok istiyorsun buyur öğren!
https://www.bbc.com/turkce/haberler/2014/12/141210_10_soruda_osmanlicahttps://www.yenicaggazetesi.com.tr/harf-devrimiyle-her-sey-sifirlandi-diyen-erdogani-tuik-arsivi-yalanladi-255775h.htm