Dijital göçebelik, gezerken çalışarak para kazanmanın yeni ve özel adlarından bir tanesidir. İçerisinde konargöçerliği de barındırır. Bildiğiniz üzere,
göçebeler nerede olmak isterlerse oraya doğru göç ederler. Gerçek hayatta da aynı biçimde hareket eden dijital göçebeler, herhangi bir ülkedeyken başka bir ülkeye ürün ve hizmet satabilirler. Elde ettikleri kazançlarla da geçimlerini sürdürerek macera dolu bir hayat yaşarlar. Öyleyse göçebeler bir amaç uğrunda dolaşırken para kazanabilmektedir. Sizinle dijital göçebe olmak kavramını biraz irdeleyelim mi?
Dijital göçebeliğin ne olduğuna dair biraz düşünelim mi? Mesleklerini biraz irdeleyelim mi? Bu yazıyı önce kendi bloğumda yayınladığımı belirtebilir miyim? Yazıyı buraya taşımamın bir sakıncası var mı?
Yeni nesil bir kavram olan dijital göçebelik, bitcointalk anlayışıyla da uyum sağlıyor. Nasıl mı? Çünkü, uzaktan çalışmayı ve bol bol yeni şeyler öğrenmeyi içeriyor.
-------
Dijital Göçebelik Nedir?Göçebeler, internetten para kazanırken doğduğu yerlerin dışını gezebilirler. Örneğin; Bursa'da yaşayan bir göçebe olduğumu varsayalım. Dijital yeteneklerim sayesinde internetten para kazanırken Amerika'da gezerek hayatımı sürdürebiliyorsam 'dijital göçebe' kavramını karşılıyorum demektir. Burada bulunan ülkeler, bireyin gitmek istediği yerlere göre değişiklik gösterebilir.
Göçebelerimiz ise genellikle gittikleri ülkeleri paraların değerlerine göre seçebilmektedir. Ülke parasının daha değersiz olduğu yerlerde bulunmak dijital göçebeler (digital nomads) açısından daha anlamlı olmaktadır. Çünkü, göçebeler internet üzerinden genellikle dolar kazanmaktadırlar. Böylelikle doların değerli olduğu ülkelerde yani gittikleri ülkelerin paralarının dolar karşısında daha değersiz olduğu ülkelerde rahatça gezebilmektedirler. Kazandıkları paralarla daha kolay bir yaşam sürebilmektedirler. Yeni nesil bir kavram olan dijital göçebelik, çok yakın bir süreç içerisinde çok popüler olabilir. Çünkü, dünyayı gezerken kazanç sağlamak genellikle bütün insanları kendine çekici bir rol üstlenmektedir.
Göçebelerimiz, gezerken internet üzerinden para kazanır diye defalarca tekrar ettik. Artık bunu biliyoruz. Biraz da nasıl gezdiklerine ve çalışırken neler yaptıklarına değinelim. Genellikle bir bilgisayar ve fotoğraf makinesine sahiptirler. Kimileri drone kullanarak dünyayı daha fazla hissetmek ister. Gezerken bol bol fotoğraf ve video çekerler. Bunları da genellikle instagram ve kendi bireysel blogları aracılığıyla yayınlarlar. Yayınladıkları üzerinden kendilerine birçok soru gelir. Göçebeler soruları cevaplar ve insanların merak ettiği noktalara değinir. Böylelikle insanların takip ettikleri kişiler olurlar. kaynak:
https://www.denizcakmak.com/dijital-gocebelik-nedir-nasil-dijital-gocebe-olunur/Peki, dijital göçebe meslekleri nelerdir?
Dijital göçebeler, uzaktan çalışma kültürünü içselleştiren meslekler ile uğraşırlar. Dijital göçebeliğin, çalışarak gezmek olduğunu "nasıl dijital göçebe olunur?" yazımızda incelemiştik. Bu nedenle, dijital göçebe meslekleri, genellikle yeni nesildir. Ancak, her türlü işle uğraşan dijital göçebeler bulunmaktadır. Gönüllü çalışarak yalnızca konaklama imkânını bedavaya getiren göçebeler de bulunmaktadır. Sizinle çeşitli dijital göçebe mesleklerini inceleyelim mi?
Dijital Göçebe Meslekleri Hangileridir?
Genellikle dijital yetenekleri üst düzey olan dijital göçebeler, çok çeşitli alanlarda çalışabilmektedir. Burada onlarca meslek sayabiliriz. Ancak, şimdilik en çok kullanılanları görelim mi? Elbette, yalnızca burada yazılı olan mesleklerde çalışmıyorlar.
1) Yazılımcı (İnternet Programcılığı, siber güvenlik uzmanı vb.)
2) İçerik Üreticisi (youtuber, metin yazarı, içerik yazarı vb.)
3) Sosyal medya yöneticisi
4) Dijital Pazarlama Yöneticisi
5) Grafik Tasarımcı (Logo, Broşür, Reklam vb.)
6) Yabancı Dil Uzmanı (Türlü dillerde çevirmenlik hizmeti sağlar)
7) İçerik Editörü (Firmaların içeriklerini gerekli yerlere yazar)
Girişimci (çeşitli alanlarda eksikleri görür ve hızlıca adım atar)
9) İnternet Reklamcılığı (SEO, Adwords ve Yeni Nesil Reklam Düzenleyecileri)
10) Ses, Müzik ve Video Düzenleyicileri
Araştırırken onlarca yeni meslek bulabilirsiniz. Burada bahsettiklerim, mesleklerin genel adıdır. Şimdi yazılımcıyı düşünelim. Yazılım, büyük bir okyanus gibidir. Altında birçok alanı barındırır. İnternet programcılığı ise müthiş web siteleri ortaya çıkarabilirsiniz. Bu durumda front-end (önyüz) yazılımcı olursunuz. Ancak, back-end (arkayüz) yazılımcı olarak da farklı alanlarda çalışabilirsiniz. Bu nedenle, yazılım dijital göçebelerin en sık yaptığı mesleklerinden biridir. Yazılımcı olarak dünyayı gezmek pek mümkündür. Çünkü, ofis ortamında bulunmadan bir bilgisayar yardımıyla konumdan bağımsız olarak çalışılabilecek alandır. Tam olarak dijital göçebenin tanımına uygun bir alandır. Eğer yazılımcıysanız dijital göçebe mesleklerine en uygun alanda çalışıyorsunuz. Bir sırt çantası ile dünyayı dolaşmanız hiç de zor olmaz!
kaynak:
https://www.denizcakmak.com/dijital-gocebe-meslekleri-nelerdir/Peki, daha önceden dijital göçebe kavramını duymuş muydunuz? Dijital göçebe misiniz? Yoksa olmak ister misiniz?