Geçen sene piyasanın yaptığı hızlı yükselişten sonra
BTC ve kripto paralar ana akım medyada daha fazla yer almaya başladı fakat yayınladıkları reklamlar hiç bir denetimden geçmediği için (daha önce çiftlik bank benzeri saadet zincirlerinde olduğu gibi) piyasayı yeterince bilmeyen kişiler için tehlikeli olmaya başladı. Ve bu medya elemanları süreç bitip insanlar büyük kayıplar yaşadığında muhtemelen hiç bir ceza almayacak.
TV ve gazetelerde yayınlanan reklamların burada incelenerek insanlar basit bir google araması yaptığında karşılarına işi bilenler tarafından yapılmış objektif bir incelemenin çıkması için bu başlığın gerekli olduğunu düşünüyorum.
Son günlerde en çok gördüğüm reklam AB Stocks (ABgroup coin). Neredeyse tüm tv kanallarında reklamları oynatılıyor. Projenin arkasında var olduğu söylenen şirketlerin yapısını genişlemesine incelemedim fakat sadece sitesindeki bilgileri okumak bile bazı fikirlere ulaşmanızı sağlıyor.
Projenin kendi sitesinden alıntılıyorum.
Problem 1Proof Of Work (PoW) yani iş ispatı mutabakat yöntemiyle Kurgunlanmıştır.
Madenciliği olmayan ve tamamı üretilerek arz edilmiş bir kripto paradır.
POW konsensüs mekanizmasının yanında madenciliğin olmadığını söylenmesini algılayamıyorum. %100 premine olduğu ve sadece transfer ücretleri için madencilik yapılacağı söylenseydi anlayabilirdim. Ancak POW ve madenciliğin olmaması kavramı komik.
Problem 2Reklamlarda ABgroup coin kullanılarak otel rezervasyonu yapılması halinde çeşitli indirimler uygulanacağı dile getiriliyor. Türkiye'de çıkarılan son yönetmeliğe göre kripto alabilir, satabilirsiniz fakat kripto ile bir başka ürünü satın alamazsınız, ticaret yapamazsınız. Büyük bir şirketin desteğine sahip olduğunu söyleyip kanunları araştırmadan reklam hazırlamak büyük falso.
Problem 3Bu eksikleri; “anonim işlem yapısı”, “hatalı gönderimlerin geri alınamaması” ve ticaret hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen “vadeli işlemler” ile “taksitli ödeme desteği” şeklinde özetleyebiliriz.
Bitcoin'in eksik yönleri olarak belirtilmiş ve bu projede olmayacakmış. Hatalı gönderimin geri alınabileceği bir sistem merkezi sistemlerde olabilir ve zaten şirket içi işlerde kullanılacak bir kripto merkezi olabilir sorun yok. Ancak bunu bir eksik olarak ifade etmek iş bilmezliktir.
Problem 4Borsa kısmına girdiğinizde ABGC'nin 8,5 TL değerle trade edildiğini görüyorsunuz. Buna karşılık borsanın diğer birimler için hacmi 0.
BTC bozarak ABGC satın almak isterseniz 1
BTC = 2 TL olan alım emirleri sizi bekliyor
. Uzak durmanızı tavsiye ederek emir defterini aşağıya bırakıyorum.