wawes ile usdn arasında aslında direk bir bağ bulunmuyor.
usdn üreten kontrat karşılığında waves kitliyor terside mümkün yani usdn verip waves alabiliyorsunuz.
Gelir modeli olmadığı görüşüne katılmıyorum. dex işlem ücretleri başta olmak üzere irili ufaklı gelir modelleri var.
waves i zora sokan alameda nın vires in içinden geçmesidir.
vires nefis bir çıkışla piyasa girmiş ancak kurgusundaki kredi süresizliği ve teminat riskinde kredinin sonlandırılması boşluğu nedeniyle alameda içinden geçmiştir.
Durum twitter da konu olunca bilgisiz kullanıcılar panikle vires.finance ve dolayısı ile waves ağından exit etme derdine düştüler.
Bir plana göre usdn olarak yapılan ödemeleri karşılığı usdt miktarına bakmaksızın hemen usdt yapıp gitme telaşındalar.
İnsanlar şunu göremiyor:
waves yatırımı yapmak isteyen elinde 10.000 udst olan bir yatırımcı, merkezi borsalarda 2.50 usdt den waves almak yerine
bakiyesini waves ağına aktarıyor. Bu çıkış yapmak isteyen kitlenin üçe beşe bakmadan satışları sayesinde elindeki 10.000 usdt yi 11.500 USDN yapıyor.
dex de aktif fiyatının %15 altına alımlar yazarak usul usul waves topluyor. işin sonunda binance de direk alım yapsa 4000 waves alacak iken.
Bu gaza gelen kitle sayesinde yaklaşık 4500 waves almış oluyor.
Özetle uzun dönem waves yatırımcısı açısından usdn/usdt nin eşitsizliği çok da önemli değil.
Yani ortada waves i etkileyen direkt bir durum yok aslında. usdn bir token ve onu üreten kontrat karşılık olarak waves kitliyor.
Ayrıca waves fiyatının merkezi borsalarda fiyatının çok düşmesinden mütevellit oluşabilecek Kontrat da kilitli waves in dolaşımdaki usdn i karşılamaması ihtimaline karşı
NSBT ve SURF eminiyet subapları bulunuyor. Ekosistemi tanımadan dinamiklerini bilmeden sadece vires.finance ın APY leri yüksek diye gelen kitle geldiği gibi gidiyor.
Kendi açımdan baktığımda, TL ye dönmem gerekmediği müddetçe waves in fiyatı da önemli değil önemli olan elimdeki adedi.
vires %105 apy olayı direkt olmasa da indirekt olarak kesinlikle etkiledi bence.
en azından içeride parası aylarca kilitli kalan insanlar yuzunden genel bir itibar ve guven kaybı oldu.
alameda olayına gelince tamamen alameda suclu değil iki taraflı olay.
alameda shortladı sasha vires finance kullancı paraları ile pumpladı.(usdn ve waves yatırıp usdc usdt borç alarak)
hepsi blcokchain uzerinde mevcut o zamanlar twitterda paylaşıldı bunlar hep adres adres.
sonuc olarak sashanın götü alameda ile yarışamadıgı için patladı waves.olay bu kadar basit aslında.
kazanan alameda oldu tabii ki.
kaybeden ise sasha değil virese para yatıranlar oldu.
sasha odeyecem benim borcum vires borcları diyor ama ben gectigiiz bir boga gibi boga gelmezse odeyebilecegini sanmıyorum.
sonuc olarak bakarsak,sasha ile SBf nin yaptıgı arasında hiçbir fark yok. ikiside kullanıcı paralarını çalan birer şerefsiz.