Bitcoin Forum
May 10, 2024, 10:36:50 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 27.0 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Running a Full Bitcoin Core Node on a Raspberry (need to move location)  (Read 92 times)
simpleSliv3r (OP)
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 46
Merit: 28


View Profile
December 27, 2022, 04:08:36 PM
 #1

Hi everyone,

I'm trying to run a node on my raspberry pi. I followed this simple guide: https://snapcraft.io/install/bitcoin-core/raspbian.
My raspberry uses a micro sd as main memory, so I have no enough space. I mounted an external disk with enough space to store all the data.
The question here is: how can I configure Core in order to use that external disk to save all the information?

Note that I don't have a GUI, I connect to my raspberry using ssh.

Thanks in advance.

Best Regards,
SS
1715337410
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1715337410

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1715337410
Reply with quote  #2

1715337410
Report to moderator
1715337410
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1715337410

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1715337410
Reply with quote  #2

1715337410
Report to moderator
1715337410
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1715337410

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1715337410
Reply with quote  #2

1715337410
Report to moderator
Even if you use Bitcoin through Tor, the way transactions are handled by the network makes anonymity difficult to achieve. Do not expect your transactions to be anonymous unless you really know what you're doing.
Advertised sites are not endorsed by the Bitcoin Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction.
1715337410
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1715337410

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1715337410
Reply with quote  #2

1715337410
Report to moderator
1715337410
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1715337410

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1715337410
Reply with quote  #2

1715337410
Report to moderator
1715337410
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1715337410

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1715337410
Reply with quote  #2

1715337410
Report to moderator
LoyceV
Legendary
*
Online Online

Activity: 3304
Merit: 16627


Thick-Skinned Gang Leader and Golden Feather 2021


View Profile WWW
December 27, 2022, 04:33:12 PM
 #2

how can I configure Core in order to use that external disk to save all the information?
Here, this data is stored in ~/.config/Bitcoin/Bitcoin-Qt.conf:
Code:
strDataDir=/home/simpleSliv3r/.bitcoin
So close Bitcoin Core, move that directory to a new location, edit this file, and restart Bitcoin Core.

Quote
Note that I don't have a GUI, I connect to my raspberry using ssh.
That's how I like it, most of the time a terminal is much easier for those tasks than a GUI. But if you don't know the basics of file operations (like mv), you should probably learn that before using ssh.

simpleSliv3r (OP)
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 46
Merit: 28


View Profile
December 27, 2022, 04:55:30 PM
 #3

how can I configure Core in order to use that external disk to save all the information?
Here, this data is stored in ~/.config/Bitcoin/Bitcoin-Qt.conf:
Code:
strDataDir=/home/simpleSliv3r/.bitcoin
So close Bitcoin Core, move that directory to a new location, edit this file, and restart Bitcoin Core.

Thanks for your answer.
I don't have any bitcoin directory on ~/.config/
Do I have to create it manually or should it already be created?
LoyceV
Legendary
*
Online Online

Activity: 3304
Merit: 16627


Thick-Skinned Gang Leader and Golden Feather 2021


View Profile WWW
December 27, 2022, 05:16:38 PM
 #4

I don't have any bitcoin directory on ~/.config/
Do I have to create it manually or should it already be created?
Mine was created years ago, so I tested it: when I start bitcoin-qt, it instantly creates ~/.config/Bitcoin/Bitcoin-Qt.conf on it's own.

Update: I now see you're using "snaps", I've never used that, but it's probably the reason for having different file locations.
I'd try this:
Code:
find ~ | grep Bitcoin-Qt.conf

simpleSliv3r (OP)
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 46
Merit: 28


View Profile
December 27, 2022, 07:49:45 PM
 #5

I don't have any bitcoin directory on ~/.config/
Do I have to create it manually or should it already be created?
Mine was created years ago, so I tested it: when I start bitcoin-qt, it instantly creates ~/.config/Bitcoin/Bitcoin-Qt.conf on it's own.

Update: I now see you're using "snaps", I've never used that, but it's probably the reason for having different file locations.
I'd try this:
Code:
find ~ | grep Bitcoin-Qt.conf

Got it!!! Thank you very much. I finally downloaded it without using snap.
mendace
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 462
Merit: 616


Pizza Maker 2023 | Bitcoinbeer.events


View Profile WWW
December 27, 2022, 09:20:31 PM
 #6

Hi everyone,

I'm trying to run a node on my raspberry pi. I followed this simple guide: https://snapcraft.io/install/bitcoin-core/raspbian.
My raspberry uses a micro sd as main memory, so I have no enough space. I mounted an external disk with enough space to store all the data.
The question here is: how can I configure Core in order to use that external disk to save all the information?

Note that I don't have a GUI, I connect to my raspberry using ssh.

Thanks in advance.

Best Regards,
SS

Hi, I don't know if you already know but you could use a solution like umbrel or citadel on your rasp, so you won't have to think about how to connect the hard drive because using these plugs in OS is really simple and they can all do it.
I'm sure you already know these solutions but you can always search otherwise on google.
simpleSliv3r (OP)
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 46
Merit: 28


View Profile
December 27, 2022, 09:23:45 PM
 #7

Hi everyone,

I'm trying to run a node on my raspberry pi. I followed this simple guide: https://snapcraft.io/install/bitcoin-core/raspbian.
My raspberry uses a micro sd as main memory, so I have no enough space. I mounted an external disk with enough space to store all the data.
The question here is: how can I configure Core in order to use that external disk to save all the information?

Note that I don't have a GUI, I connect to my raspberry using ssh.

Thanks in advance.

Best Regards,
SS

Hi, I don't know if you already know but you could use a solution like umbrel or citadel on your rasp, so you won't have to think about how to connect the hard drive because using these plugs in OS is really simple and they can all do it.
I'm sure you already know these solutions but you can always search otherwise on google.

Hi, thanks for your reply. Yes I knew about umbrel but I was looking for a clean install of bitcoin core.
mendace
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 462
Merit: 616


Pizza Maker 2023 | Bitcoinbeer.events


View Profile WWW
December 27, 2022, 09:25:11 PM
 #8

Hi everyone,

I'm trying to run a node on my raspberry pi. I followed this simple guide: https://snapcraft.io/install/bitcoin-core/raspbian.
My raspberry uses a micro sd as main memory, so I have no enough space. I mounted an external disk with enough space to store all the data.
The question here is: how can I configure Core in order to use that external disk to save all the information?

Note that I don't have a GUI, I connect to my raspberry using ssh.

Thanks in advance.

Best Regards,
SS

Hi, I don't know if you already know but you could use a solution like umbrel or citadel on your rasp, so you won't have to think about how to connect the hard drive because using these plugs in OS is really simple and they can all do it.
I'm sure you already know these solutions but you can always search otherwise on google.

Hi, thanks for your reply. Yes I knew about umbrel but I was looking for a clean install of bitcoin core.

Of course as I imagined.
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!