Merhabalar, BtcTurk olsun Paribu olsun bildiğiniz gibi bir süredir müşteri varlıklarıyla belirli türdeki birimler için cüzdanlarının eşleştiğini gösteren raporlar yayınlıyor. Bu işlem esnasında sıkıntılı olduğunu düşündüğüm bir kaç noktaya parmak basmak istiyorum.
Anlamlandırmakta en zorlandığım şey bu işlemi yaparken cüzdan adreslerini şeffaf biçimde paylaşmamaları. Diyorlar ki bakın MAZARS veya şu varlık denetimi şirketiyle anlaştık 10 tane birim için bizi aylık denetleyecekler. Denetleyiciler borsa üzerinde görünen kullanıcı varlıklarını denetleyerek paylaşabilir bunda bir problem yok. Ama varlıkların gerçekliğini blockchain üzerinde görerek kullanıcıların eşleştirmesi gerekir. Aksi halde yine sadece güvene dayalı iş yapılmış oluyor. Bize güvenmiyorsanız X şirketine güvenin demekten öteye gitmiyor. Daha da şeffafı her kullanıcıya ait sadece gösterim amaçlı kullanıcı adları belirlenebilir ve karşılarına kullanıcıların varlık miktarları raporlanabilir. Böylelikle herkes kendi varlıkları ve bildiği kişiler varsa varlıkları eşleştirerek raporun doğruluğuna emin olabilir.
Diğer bir sorun bu borsalarda yüzden fazla birim mevcutken raporlamaların sadece 8-10 birim üzerinden düzenlenmesi. Bir kısmının düzgün olması bütünün düzgün yönetildiği anlamına gelmez.
Paribu 5 isimli aktif kullanılan cüzdandan örneklendirerek açıklayayım;
https://etherscan.io/address/0x9acbb72cf67103a30333a32cd203459c6a9c3311Bu cüzdandan raporlarda yer almayan birimlerle ilgili farklı deposit adresleri ile sürekli olarak binance borsasına bir akış görünüyor. Binance'ın geniş hacimli müşterilerine çoklu hesap kullanım izni verdiğini düşünürseniz onlarca adrese sürekli Paribu'dan dikkat çekici çıkışlar oluyor ve bu adreslerin hareketlerinden bu adreslerin binance borsasına ait deposit adresleri olduğu kolayca anlaşılabiliyor. Bazı müşterilerin bu durumu defalarca dile getirdiğine şahit oldum fakat Paribu tarafından yapılmış hiç bir açıklama yok. En iyi ihtimalle arbitraj kovalıyor olabilirler. Kötü ihtimalleri dillendirmek istemiyorum.
Şeffaf biçimde raporlandırma yapmadıkları sürece borsaları kullanırken mümkün olduğunca kısa süreli kullanımlar gerçekleştirdiğinizden emin olun.