@kriminall ve @Xyloo insanların küçük gördüğü paralar benim için büyüktür. aslında ekonomi dünyasında benim için tek gerçek 1 sıfırdan büyüktür o 1'i küçük görmeyeceksin o kadar ve asla plandan vazgeçme.
Bes açtığımda burada paylaştım o günden bu güne 3 yıla yakın zaman geçmiş girdiğimde amacım cebimdeki en minimum para ile altın alabilmekti (paramın tamamı altın fonundaydı) ve o günden beri bes konusunda zarar etmedim ha belki bir tık daha yüksek olurdu ama benim o konudaki planım bugün değil çocuklarım üniversiteye gittiğinde onlara olabildiğince ekonomik özgürlük verebilmek ( ne birikirse kar sonuçta ciddiye aldığım bir birim modeli değil sadece amacım sistemde kalmayı başarmak ve ufak ufak büyütmek) şimdi ise fonlarımı gümüşe çevirdim
Temettü emekliliği bana borsanın en büyük yalanı gibi geliyor helede türkiyede tl ile borsada işlem yapıyorsanız zaten yıllık parayı en az %50 arttıramıyorsanız zarardasınız bu zararın üstüne ne kadar hisse büyüyorsa o aslında sizin karınız bana geçen 2 yıl önce 200 bin tl hisseye yatırım yapıp parasını 2'ye katlamış birini gördüğümde yatırımın aslında ne kadar hatalı olduğunu gösteriyor sonuçta para enflasyonu dahi yenmeyi başaramamış şirketler temettü yerine hisselere geri alım yapsa daha mantıklı geliyor.
Diğer forumda bir arkadaş temettü konusunda 4 milyon tl ile FROTO hissesinden bahsetmiş niyet iyi ancak sözde aylık 40-60 bin tl nakit bırakcağı yönünde bir konudan bahsediyor teknik olarak 4 milyon tl'nin yıllık enflasyonsal değer kaybı zaten yaklaşık 2 milyon tl

aylık 60'ı bırak 100 bin tl temettü verse yine enflasyon altında bir kazanç ee diyorsunki hissenin fiyatıda var? ee iyide kardeşim 2022'de hisse 22 tl iken şimdi 97 tl olmuş 22'den bu yana hisseye temettü gelirlerini dahi eklesen ya kafa kafayasın yada zararda daire alıp daire geliri ile hisse al daha mantıklı en azından daire değerini koruyor veya üstüne kira getiriyor.
Temettü bana uygun bir model değil ya şirkete çook önceden gireceksin ki zaten 2021 öncesi birçok şehirde 100.000 tl gibi paralara daire alınıyordu o daireler bile 2.5 milyon tl üstünde ne enflasyon ne başka birşey bildiğin daire deli kazanç sağlamış yetmemiş aylık kira getirmiş daire yerine froto yani ford otosan alsan zarar üstüne zarardasın.
Ben küçük yatırımcıyım +1 çocuklara ne yapabilirsem kar çocukların en azından işyeri ve yaşam için daire gibi konularda başının ağrımasını istemiyorum hayat kısa farklı konular düşünsünler dünyayı bırak ülkeyi karış karış gezsinler ama ev alayım demesinler o konuyu aşmış olsunlar
Aslında %40 altın %20 (yabancı hisseler) (%20 kripto + airdrop node vs vs) (%10 bes) (%10 karışık)
gibi dağıtmaya çalışıyorum elde genelde tl tutmamaya çalışıyorum 1 tl dahi olsa mevduatta durur enpara gibi bankalar günlük mevduat veriyor aslında türkiye gibi ülkelerde kredi kartı gibi bir ürün inanılmaz avantajlar sağlıyor nakit yerine taksit kullanıp o süreçte nakitti mevduatta değerlendirmek ay içinde kartın ödeme gününe kadar kart borcunu gecelik mevduatlar gibi.
para kazanırken veya kaybederken nerede hata yaptım demek kadar güzel birşey yok kendi muhasebenizi yapabilmelisiniz hiçbir konuda tepe veya dip aramıyorum aslında grafik konusundada dediğim gibi grafiklere dahi bakmıyorum kendi adıma mantıklı yerlere geldiysek orada binerim veya inerim.
Örnek nokia insanlar hep bir noktaya bakıyor yapay zeka kimse bunun veri yolu gibi bağlantı kısmı ile ilgilenmiyor mesele insanların ilgilenmedi dönemlerde hisseye girebilmek yoksa her kişinin bildiği dönemde girdinmi anlamı kalmıyor erken yatırımcı btc alanlar gibi.
Amerikan borsasına akan parayı gördükten sonra btc'nin uzun süre bu seviyelerde takılacağını düşünüyorum helede altcoinler konusunda yaptığım zararlar sonrasında dedimki mandown sen nerede hata yaptın. Sonradan farkettiğim üzere a 1 milyar dolar değerleme ile gelen bir üründen ne kadar kar edebilirsin ki? 2x 5x neden altcoini 5x için alıyorum ki? o günden sonra değerlemesi yüksek ve mantıklı bir ürün olsa bile almamaya çalışıyorum eth 2500 dolar sayalım ben neden eth / usd fiyatına bakıyorum ki bu ürün ilk değerlemeyi dahi btc ile yapmış ben usd olarak neden bakacağım? aslında burada dahi rasyo devreye giriyor amaç altlardan btc arttırabilmek değil mi?
Hayatımın bir kısmında nereydeyse iflas ettiğimi dahi burada bilmeyen yoktur mesajlarım durur ve asla pişman olmadım benim için onlarda bir bilgi ve değerli konular oldu.
Ha birde çocuklara ekonomi ve birikim nedir onu erkenden öğretmek istiyorum ben bunu çok geç öğrendim kapalı aile yapıları ve eğitimsiz toplum yüzünden birçok konuda geriden geliyoruz.
Herşeyden önce inanmak gerekiyor hem kendine hem yaptığına hemde aldığın ürüne fiyatın önemi yok. Altın her dönem pahalıydı daha pahalı olmadı mı?