Benim kiraciya zam yapma zamanı geldi arkadaş ben utanıyorum zaten çevrede en ucuza oturan esnaflardan birisi ve Türkiye'de ödenen kiraların vergisini tekrar kiracıya ödeyen bir sistem saçmalık ya. Benim ödemem lazimken kiracı ödüyor.
Türkiye’de ne doğru ki ? Maalesef ki Türkiye o kadar zayıf kalıyor ki yönetim ve idare açısından anlamsız çok olay var. Kiracıların büyük oranda korundukları ve ev sahiplerinin korunmadıkları söyleniyor ama iki taraf da tam olarak korunmuyor aslında. Getir Amerika’daki sistemi insanlar güvenli şekilde evini tutsun sen de kiranı al. Kiraya veriyorsun ama it mi kopuk mu bilmiyorsun. Sorun olduğunda evden çıkaramıyorsun. Sıkıntılı süreçler.
şuan işyeri sahip olmak kira geliri açısından evden daha az ama ödeme konusundada daha az riskli kiralık ev yerine işyeri almak daha mantıklı en azından kalan kirayı bir şekilde alıyorsun üstüne birde yok dolap çürüdü yok kapı kırıldı gibi derdin olmuyor giren çıkan istediği tadilatı yapabiliyor kolon vs kırmadan.
Aynen olay bu. İşyerinde kiracı olan adamın para kazandığını biliyorsun çünkü para kazanamasa zaten orada durmaz. O yüzden kirasını mecburen veriyor. İş yok bilmemne diye bahane bulamıyor. Ev kiracısı öyle değil ama. Ev kiracısının bin bir türlü bahanesi olur. İşten çıkarılmıştır, borcu vardır, çocuğu olmuştur... sayar da sayar. Derdi ızdırabı bir türlü bitmek bitmez. Dışarı da atamazsın kolay kolay çünkü gidecek başka yerim yok der. Ev kiracısı yaşam mücadelesi verir.
Ticari kiracıyı çıkarırsan gider başka bir yerde işine devam eder ki bunu genelde kimse tercih etmez çünkü kiracı kirayı vermezse işinin bozulacağını bilir, mal sahibi için de kirayı kimin ödediğinin önemi yok. Ha Ali ödemiş ha Veli... Mal sahibi kira gelsin de, ederinde gelsin de nasıl gelirse gelsin diye bakar olaya.
O yüzden gayrimenkule yatırım yapacaksam kesinlikle ticari mülk harici düşünmem. Oturmayacağım evi almam. Kiraya vermek için ev almayı aşırı riskli buluyorum. Kesinlikle iyi bir yatırım değil.
Kaldı ki sahibi olduğun dükkan/işyeri ileride senin de işine yarayabilir. Baktın ihtiyaç doğdu, kiracıyı çıkarırsın veya bir şekilde anlaşırsın oradaki işi devir alıp kendin yürütürsün. Bir sürü alternatif yaratıyor. Ev dedin mi bunların hiçbiri yok, tam tersine tonla derdi var.