Bitcoin Forum
July 08, 2026, 09:41:26 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 31.1 [Torrent]

Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Uyku Bozuklukları, Sirkadyen Ritim ve Nörogenez  (Read 63 times)
Soulistic (OP)
Newbie
*

Activity: 11
Merit: 4

View Profile
July 04, 2026, 06:52:20 PM
Merited by Vispilio (1), püsür (1)

Uyku ve sirkadyen ritim son zamanlarda fazlasıyla odaklandığım bir konu olduğu için, yetişkinlerde uyku bozukluklarının hipokampusta gerçekleşen nörogenezi (yeni nöron üretim süreci) üzerindeki olumsuz etkilerinden bahsetmek istemiştim. Ancak bugün öğrendim ki uyku bozuklukları nörogenezin önüne geçerken, sirkadyen ritmin bozulmasının nöron üretimini doğrudan baskıladığını gösteren kesin sonuçlar yokmuş.

Düşünüyorum da bunun sebebi, Minnesota Üniversitesi'nden uyku bozuklukları uzmanı Dr. Michael Howell’ın da belirttiği üzere, aslında dünya üzerindeki her insanın sirkadyen ritminin farklı olmasından kaynaklı olabilir mi? Kronotiplerimizin (sabahçıl, akşamcıl veya ikisinin arası) yani biyolojik saatlerimizin kişiden kişiye bu kadar büyük farklılıklar göstermesi, sirkadyen ritim bozulmasının nörogenez üzerindeki etkilerini standart bir kalıba oturtmayı kesinlikle zorlaştırıyor olabilir. Herkesin "ideal ritmi" bu kadar benzersizken, neyin tam olarak "bozulma" sayılacağını genel bir formülle belirlemek zaten kolay değil.

Bu soruyu bir kenara bırakacak olursak; şu anki araştırmalar, yeterli REM uykusu alındığı takdirde nörogenezin başarıyla devam ettiği yönünde. Diğer yandan, REM uykusunun beyin plastisitesi ve nörogenez için kritik bir kalkan görevi görmesi; uykunun kalitesinin ve evrelerinin (özellikle rüya gördüğümüz ve zihinsel restorasyonun zirve yaptığı REM evresinin) sadece toplam uyku süresinden çok daha hayati olduğunu kanıtlıyor.

Peki siz gündelik hayatınızda uyku kalitenizi korumak ya da sirkadyen ritminizi optimize etmek için bilinçli yöntemler uyguluyor musunuz? Eğer uyguluyorsanız, zihinsel performansınızı ve uyku kalitenizi artırmak adına başvurduğunuz en etkili pratikler neler?

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21771640/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18848476/
https://music.youtube.com/watch?v=aoHH5BfLcsQ&si=Pg1jDpURRtrGzDYJ
püsür
Hero Member

Activity: 1974
Merit: 892

View Profile
July 07, 2026, 07:29:17 PM

Alarm kurarak uyanmak zorundaysanız 1,5 saat katı olacak şekilde uyumanız öneriliyor. Rem döngüsü yarıda kesilmiyormuş ve uyanınca sersem olunmuyor. Yani 3, 4.5, 6, 7.5 saat olacak şekilde alarm kurabilirsiniz. Mesela uçak var gece 4te kalmak zorundayım, 4.5 ya da 3 saat olacak şekilde ayarlıyorum ve gerçekten en az kötü olacak şekilde uyanıyorum güne devam edebiliyorum. Ama random zaman uyuyup kalkarsam gerçekten bütün gün beyin toparlanmıyor.

Bazı insanların ise gececi olduğunu ben de kesinlikle düşünüyorum. O kişilerin beyni gece aktif oluyor gerçekten.
mandown
Legendary
*

Activity: 2702
Merit: 2232

View Profile
Today at 11:19:44 AM

astım var sıcaklar bastırdı nemde cabası geceleri uyumak işkenceye döndü hemen hemen her gece en az 2 kere uyanıyorum bu yüzden gözlerim ağrıyor sağlıklı uyuyamadığım için sağlık problemleri yaşıyorum kafam serin yer arıyor klima olsa hasta olurum diye korkuyorum doktorum yaşadığın bölgeyi değiştir diye söylüyor ama kolay mı :d

RaltcoinsB
Legendary
*

Activity: 2912
Merit: 1548

View Profile
Today at 01:42:06 PM

astım var sıcaklar bastırdı nemde cabası geceleri uyumak işkenceye döndü hemen hemen her gece en az 2 kere uyanıyorum bu yüzden gözlerim ağrıyor sağlıklı uyuyamadığım için sağlık problemleri yaşıyorum kafam serin yer arıyor klima olsa hasta olurum diye korkuyorum doktorum yaşadığın bölgeyi değiştir diye söylüyor ama kolay mı :d
Kuzey Anadolu’da bu kadar nem var mı ya ben Güneyde bulundum ora beni boğdu da hem Antalya hem Adana falan ama Karadeniz tarafında pek bulunmadım orası da nemliyse bu kadar adam ne yapacak  Grin çok sıcak ama cidden ben de artık iyice mahvoldum klimasız olmuyor nem de katlıyor zaten sıcakları en iyisi şöyle denize girip güzelce yüzmek

karabiber
Hero Member

Activity: 2142
Merit: 966

View Profile
Today at 04:41:46 PM

Uyku kalitesini artırmanın yolları bana göre öncelikle sessiz ve iklimsel olarak iyi bir ortamın sağlanması olur. Daha sonra iyi bir yatak ve yastık olarak sıralanabilir. Uykudan önce ağır bir şeyler yememekte uykuyu daha derin almanızı sağlar. Yoksa yedikleriniz illaki rahatsız eder ve uykunuzu böler. Eğer uyku esnasında ağızdan nefes alıyorsanız, horluyorsanız ya da uyku apneniz varsa mutlaka bu durumu çözmeniz gerekir çünkü ağızdan nefes almak sadece uyku kalitesini değil genel olarak sağlınızı bozar. Sirkadiyen ritmi sağlamak için de genellikle yemek saatlerime ve yediklerime dikkat ederim. Yemek saatlerini aynı zamana denk getiririm genellikle. Ancak uyku bunun en önemli kısmı olduğu için sürekli aynı saatte yatmaya özen gösteririm.

Pages: [1]
  Print  

Jump to: