Bitcoin Forum
July 08, 2026, 12:07:06 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 31.0 [Torrent]

Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Restoranlarda fiyatlar gerçekten çıldırdı mı? Tek suçlu pahalı satan esnaf mı?  (Read 53 times)
Uhde (OP)
Sr. Member

Activity: 896
Merit: 283

Cowabunga

View Profile
July 06, 2026, 07:14:52 PM

Sizce sorun gerçekten 700 TL'ye hamburger satan esnafta mı?

Peki nasıl oluyor da biri hamburgeri 700 800 liralara satarken diğerleri 300 liraya satabiliyor?

Kasaba gidip 180 gram kaliteli bir burger köftesi aldığımızda kilo maliyeti 1000 tl'nin üzerine çıkıyor. bimde bile burger ekmeğinin tanesi 20 lira civarı. marul, domates, turşu gibi şeyler de artık ülkemizde pahalı. Yanında cipsiyle beraber kabaca düzgün bir hamburgerin gıda maliyeti 250 tl civarına geliyor.

"Restoran sektöründe genel kabul gören yaklaşım, gıda maliyetinin satış fiyatının yaklaşık %28-35'i arasında olmasıdır. Yani bir ürün, yalnızca malzeme maliyetinin değil; personel maaşlarının, SGK primlerinin, kiranın, elektriğin, suyun, vergilerin, POS komisyonlarının, firelerin ve işletmenin kârının da karşılanacağı şekilde fiyatlandırılır."  Bu bilgiyi de bir kenara koyalım.

kaynak: https://www.reddit.com/r/restaurant/comments/1dh9sei/pricing_items_on_menu_how_to_do_it/?tl=tr

Bu hesaba göre 250 TL gıda maliyeti olan bir hamburgerin satış fiyatı yaklaşık 700-900 TL bandına denk geliyor...

Peki gıda maliyeti böyleyken burada 300 liraya satan nasıl satıyor sorusu akla geliyor.

Bence muhtemelen düşük gramajlı kalitesiz karışımlı 2. sınıf kıymayla, dandik burger ekmeğiyle, 2. sınıf soslarla satıyor. ve muhtemelen haftada 1 değişmesi gereken fritöz yağı aylarca değişmiyor süzülüp tekrar kullanılıyor. Hatta kuvvetle muhtemel ki personel giderlerinden kısıyordur. çalışanların sigortasını yapmıyor, düşük sayı uzun çalışma saatleriyle personel çalıştırıyordur.

Peki şimdi fırsatçılığı yapan kim, 300 liraya 3. sınıf hamburger satan mı yoksa 700 liraya iyi bir burger satan mı?

İşin ilginç tarafı ise mesela 700 TL'ye hamburger yiyeceğime 350-400 TL'ye et döner yerim diyen birçok kişi, önüne 70-80 gram et konulduğunda bunu sorgulamıyor.

Burada fırsatçı olan ucuza düşük gramajlı döner satan değil mi?

Elbette her işletmenin maliyet yapısı farklı olabilir. Kimisi daha düşük kira ödüyordur, toplu alım yaptığı için malzemeyi biraz daha ucuza temin ediyordur vs ama şu gerçeği kabul etmeliyiz. Gıda maliyetlerinin bu seviyelere geldiği bir dönemde, piyasadan belirgin şekilde daha ucuza satılan ürünlerde kullanılan malzemenin kalitesini, porsiyonu ve işletmenin bu fiyatı nasıl sağlayabildiğini sorgulamak gerekir. Çünkü çoğu zaman ucuz olan ürün değil, beklentimizdir.
mandown
Legendary
*

Activity: 2702
Merit: 2232

View Profile
July 07, 2026, 07:55:20 AM

Fırsatcılık varsa denetlenir ancak yarının ne olduğu belli olmayan sürekli para basılan yerlerde herşey mübah kusura bakmayın ama ülke yönetimi vatandaşı düşünmüyorken esnaf mı düşünecek esnaf kar elde etmek için bir işletme kurmuş ve destek yerine köstek veriliyor.

işyeri kurduğunda ayakta kalabilmesi için eğer siyasi gücünüz yoksa herhangi bir desteğiniz yok şuan türkiyenin herhangi bir yerinde 1 işletme kurulum maliyeti 10 milyon tl'ye kadar gidebiliyor şaka gibi değil mi? ee şimdi adam aldı kurdu işletmeyi bu maliyetleri nereden çıkartacak?

Birde işletme açılırken kimse gel sana eğitim vermek lazım demiyor gidiyorsun açıyorsun bu çok saçma herhangi bir planlama yok ama lokanta fiyatlarını sorgulamak yerine neden 200 tl'nin hiç bir değeri kalmadığını konuşmuyoruz

birde ürünler ciddi anlamda kalitesizleşti

Xyloo
Full Member

Activity: 266
Merit: 170

View Profile
July 07, 2026, 09:06:30 AM
Merited by Vispilio (1)

Gramajlarla da oynanıyor. Et döner denilince eskiden 150-200 g et döner kastedilirdi. Yaprak et dönerin tadını da hiç bir şey vermez. Şimdi ise et dönerin içine 70 gram koyuyorlar, patatesi dayıyorlar sonra da döner sattık oluyor, yiyen de döner yedim sanıyor. 70 g dönerden vücuduna aldığı protein ne olacak ki? Ona da 400-500 lira verirken sorgulama yok. Burgeri iyi yapan yere 500-600 lira menüsüne veririm. Patatesi, içeceği ile kabul edilebilir bu ama 900 lira da vermem kusura bakmasınlar. Gider 1 kg kıyma alırım kendim evde minimum maliyetle yaparım en azından 1 kg et yemiş olurum.

Mustang Shelby
Legendary
*

Activity: 1442
Merit: 1033

View Profile
July 07, 2026, 11:33:54 AM

Restoranlarda fiyatlar gerçekten çıldırdı dostlarım. Fiyatlara ve menüye bakın ne demek istediğimi anlayacaksanız. Hele ki tatil beldesindeyseniz bir kebapa 1500-2000 gibi fiyatları bile görebilirsiniz ki suları bile Euro olarak satıyorlar. Bu yüzden ben fiyatların şişirildiğini düşünüyorum. Fiyatların hakkı bu değil bunu da biliyorum.

l99l
Hero Member

Activity: 1106
Merit: 648

View Profile
July 07, 2026, 04:29:09 PM

Gramajlarla da oynanıyor. Et döner denilince eskiden 150-200 g et döner kastedilirdi. Yaprak et dönerin tadını da hiç bir şey vermez. Şimdi ise et dönerin içine 70 gram koyuyorlar, patatesi dayıyorlar sonra da döner sattık oluyor, yiyen de döner yedim sanıyor. 70 g dönerden vücuduna aldığı protein ne olacak ki? Ona da 400-500 lira verirken sorgulama yok. Burgeri iyi yapan yere 500-600 lira menüsüne veririm. Patatesi, içeceği ile kabul edilebilir bu ama 900 lira da vermem kusura bakmasınlar. Gider 1 kg kıyma alırım kendim evde minimum maliyetle yaparım en azından 1 kg et yemiş olurum.
70 gram dedikleri dönerde 70 gram bile koymuyorlar oradan bile kar etmeye çalışıyorlar. 70 gram etli döner mi olur insan şaşırıp kalıyor. Üstelik 500-600 lira ödediğin yemeğin içinde oluyor.
Eskiden döner denildiğinde insanın aklına doyurucu bir yemek gelirdi, kaliteli et kısacası düzgün bir yemek yeniyordu. Bazı yerlerde maliyeti düşürmek için gramajdan, malzeme kalitesinden ve porsiyondan sürekli kısmaya gidiliyor. Oralardan döner yiyeceğime hiç yemem. Kaliteli bir yerden yemek istersen o zamanda 600-700 liralara çıkılıyor gene yemem  Cheesy

Pages: [1]
  Print  

Jump to: