Na zalost upravo zbog ovakvih primjera sam negative trust gubi na vaznosti. Sto se vise daje negative trust bez pokrica, to ce ta cijela funkcija manje vrijediti.
Ovo je istina, negativni trust nije problem kakav je nekad bio jer ga se cesto zloupotrebljava pa ga onda ljude sve manje uzimaju u obzir.
Oduvek je bilo potrebno proveriti negativan trust jer su uvek postojali oni koji su veoma laki na okidacu. Tek zaista mali broj je onih clanova koji uspevaju kontrolisati emocije i negativne feedback ostavljaju tek nakon sto su prilicno utemeljene.
Slicna je stvar i za pozitivnim, posebno u kolekcionarskom delu i cuveno cesanje ledja jedni drugima.
Da, tako da je na žalost 1 u osnovi dobra ideja, da sami članovi zajednice ocjenjuju nečiju reputaciju i pouzdanost, prešla u svoju krajnost i češće se koristi kao ''oružje'' protiv onih čije ti se mišljenje ne sviđa ili s kim si u sukobu.
Možda bi trebalo modificirati taj sistem, da se otežaju zloupotrebe ali nisam siguran da admini imaju volje za to.
U svakom slučaju, negativni trustovi sami po sebi više nisu relevatni kao nekada već su puno važnije konkretne reference te članovi foruma koji stoje iza negativnog trusta.
Ja sam na svojoj koži još prije 6-7 godina osjetio što znači biti žrtva neopravdanog negativnog trusta, zbog 1 propalog business projekta za koji nitko nije bio posebno odgovoran, jednostavno se dogodilo, a nije imalo nikakvu vezu ni sa cryptom ni sa forumom.
Rasprava o time se pokrenula kada sam u meti predao molbu za merit source status i nakon duge sapunice od rasprave theymos je na kraju sve presjekao i dao mi status merit source-a.
Tada sam shvatio da čak ni sami admini ne vjeruju previše trust sustavu koji su sami kreirali.