/snip
Cudi me zasto je uopce i doslo do toga(ordeals) i nije mi jasno razmisljanje ljudi koji su to uopce trazili.
Čudi te zašto je došlo do toga? Pa zbog zarade, naravno. Netko je pronašao način kako spremiti sliku na Bitcoin blockchain, objasnio zašto je taj način bolji od NFT-a na Ethereumu i to je bilo dovoljno da hype krene. Moram priznati da sam i ja pokleknuo te trgovao ordinalsima, ali nisam uspio izvući puno love jer sam sve držao predugo. Da sam prodao na vrhu, uh... Koja bi to bila zarada.
Bitcoin je izvorno napravljen da se kroisti samo kao P2P novac, ali su dvije nadogradnje protokola SegWit 2017 i Taproot 2021 dovele do propusta koji su omogucili upisivanja velikih količina podataka ,Programer Casey Rodarmor je provalio te bagove i tako je krenulo
Ljudi ko ljudi ne razumiju šta je Bitcoin, ne razumiju šta je novac. lakovjerni su i naivni brzo nasjedaju na prevare i lete za brzom zaradom.I tako su prevare iz shitcoin svijeta prešle i na Bitcoin.Core programeri nisu ništa željeli da poduzmu i isprave ovaj bug već 3 godine.Majnerima bag odgovara jer zarađuju na feejevima, a vjerovatno finansiraju i neke Core programere.Tu su i razni VC fondovi koji su investirali u shitcoine BRC20 i pravili te prevare.
Da bi koristio Bitcoin bez povjerenja u treću stranu trebaš vrtjeti svoj node. Korisnici Bitcoina koji ga koriste kao P2P novac su se pobunili jer im pune nodove smecem Ako se nastavi sa spamom, moglo bi se uništiti ono što Bitcoin čini Bitcoinom. Bitcoin više ne bi bio P2P novac.Ne bi se mogao vrtjeti node, Bitcoin više ne bi bio P2P, već bi sve više ličio na centralizovane mreže poput Ethereuma, XRP-a, Solane i drugih, gdje samo veliki mogu vrtjeti nodove jer bi troškovi za vrtjeti nod malom covjelu postali previsoki.I zato su obični korisnici pokrenuli ovaj soft fork.
Sad ćemo vidjeti ko je jači mali bitcoin korisnici ili velike korporacije.U svakom slučaju ne šaljite Bitcoin transakcije dok rat ne prođe, jer biste mogli izgubiti sredstva.Da vidimo hoće li biti podjele lanca ili će se velike korporacije povinovati malim korisnicima.
Kod Natalie Brunell bio je jedan od lidera Bitcoin plebsa, Matthew Kretter sa yutube kanala BTC University. On je detaljno objašnjavao šta će se dešavati i kako će se odvijati cijela situacija.Vrijedi pogledat ako zelite biti informirani
https://www.youtube.com/watch?v=txT754BEpJA