Görünen o ki forumda yükseliş beklentisi var eyv ama alıcı nerde? Herkes btcde , 350-450 den maliyetlendik pusuda bekliyoruz 500-600 den kim alacak ? Aklıma tek bir cevap geliyor; miner firmaları.
Edit: aklıma gelmişken ekliyim, miner firmalarının yönettiği bi ponzinin içindeyiz sanki uzun zamandır. O yüzden halving sonrası duruma bakıp kepenk kapatabilirim..
Maalesef haklısınız. Yarılanmanın ani bir fiyat yükselişine neden olacağına dair temel veri olmamasına rağmen bitcoin kullanıcıları arasında yükseliş beklentisi yaratan da onlar. Zaten bu yılın başından beri hacimler düşük, piyasa manipülasyona daha da açık. Muhtemelen yarılanmanın olduğu vakit yapay bir talep oluşturup bu beklentiyi doğru çıkartacaklar, sonra piyasadan çekilip fiyatların halk tarafından daha da yükseltilmesini bekleyecekler. Bu yükseliş esnasında da ellerindeki bol miktarda bulunan BTC'leri yavaş yavaş piyasaya yedirme operasyonu gerçekleşecek. Bütün o üretilen BTC'ler el değişterecek, madenci firmalardan halka. Bu yükseliş $600-700 seviyesine kadar götürebilir marketi. Sonra düşüş başlayacak. Klasik market psikolojisi aşamalarının hepsi gerçekleşecek:
1. İnkar aşaması: "yok yok düşmüyor fiyatlar seneye $3K olacak, almaya devam!"
2. Öfke aşaması: "hay lanet olsun nasıl da aldım o yüksek fiyattan, biraz bekleyemedim, ama suç bende değil, filanca kişi yükselecek dedi ona uyduk."
3. Pazarlık aşaması: "çok düştü, şu fiyattan biraz daha alsam, biraz çıksa bile kar ederim."
4. Pazarlık aşaması sahne 2: "demiştim ben yükselecek diye, iyi bari zararın bir kısmı çıktı, iyi ki almışım dibe vurunca."
5. Pazarlık aşaması sahne 3: "hımm yine düşüyor gibi, salaklar satıyor zararına hehe, yoksa ben de mi satsaydım bir kısmını tepedeyken, neyse, nasıl olsa çıkacak yine."
6. Depresyon aşaması: "nerden girdim bu işe, işe yaramaz bir insanım ben."
7. Kabullenme aşaması: "önümüzdeki maçlara bakacağız."
Bu aşamaların sonunda fiyat $200'ün altını bulur, kaybı kabullenen kişi zararın neresinden dönsek kardır diye elindeki BTC'lerden kurtulmaya çalışır. Bu esnada bitcoin yine el değiştirmektedir, bu sefer Ponzi yöneticileri talep tarafındadır. Bilirler ki fiyat seneye $3k'yı bulacaktır : )
Mümkün bir senaryo çizdim sadece, yatırım tavsiyesi değildir.