Bu forumda fikirlerini beyan ettiği için bir kişi bile cezalandırılmamıştır.
Teşekkür ederim, bu cevabın geleceğini biliyordum
.
Ponzi konudaki kişisel görüşüm şu:
Satoshi Nakamoto dahi çıkıp dese ki: "şu ponzi çok iyidir, şunlar gününde ödeme yapıyor yatırım yapın" bu kişilere asla ve asla güvenmeyin, yatırım yapmayın.
Ponzileri tanıtan ve yayan kişiler genellikle bu ponzilere parasını kaptırmış kişilerdir, sizlerin yatırımı olmadan kendi yatırımlarını çıkartamayacaklardır bu yüzden sizlerin de bu işe girmesini istiyorlardır.
Belki izlemiş olan birisi vardır, İngiliz dizisi var dolandırıcıları anlatan "Hustle" adında. Orada sıkça söylerler; Dürüst insanları asla dolandıramazsın, sadece "Açgözlü" insanları dolandırabilirsin diye.
2006 yılından beridir internette aktif olarak bu ödeme sistemleri (alertpay, paypal vs), ponziler, hyipler, reklamcılık (google adsense vb networkler) vs üzerine uğraşıyorum gözlemim şu: "Cahiller (bu konuda bilgisi kısıtlı kişiler) zengin olma hayaliyle kandırılıp ponzilere çekiliyorlar".
"Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yermiş." güzide bir atasözümüzdür. Yukarıda bahsettiğim "Dürüst" kişiler bu tarz oyunlarda para kaptırdıktan sonra tekrar bu işe adım atmazlar. Ancak "Aç gözlü" olanlar "kaptırdıklarımı kurtarayım" diye düşünüp tekrar bu oyunlara girer ve daha da kaybederler.
Özetle Ponzi ve türevleri "daima kasanın kazandığı bir kumar"dır.
- Ponzilere yatırım yapılır mı? Ponzilerden karlı çıkılır mı?
Şahsi olarak bazı ponzilere ben de yatırım yapıyorum; ancak bu konularda belli başlı kriterlerim var elbette. Derinlemesine araştırma yapmadan ve bu alanda tecrübe kazanmadan "ponzilerden karlı çıkmanız tamamen şanstır". Şu anda cointellectçilerin %99u bu şansa sahip. Yarın öbürgün ct battığında internet üzerinde bolca "ağlayıp sızlayan" göreceksiniz. (beter olsunlar
)
Benim ponzi yatırım şartlarım bellidir:
1- Benzersiz (unique) site tasarımı.
2- Siteyi işleten kitle, (Ruslar işletiyorsa ardınıza bakmadan kaçın; örneğin hashprofit. Forumdaki ilk üyelerden birisi belki de benim ancak yatırım yapmadım, sonuç malum).
3- Ponzi'yi örtbas için kullandıkları bahane.
4- Bu bahaneye göre sundukları kar oranları.
3 ve 4'e bir örnek vereyim: Bir ponzi çıkıp şunu diyebilir: "Bak kardeş ben yıllardır Forex'in içindeyim, 1 haftada paramı 2'ye katlayabiliyorum, gel 100$ da sen ver senin paranı da 2'ye katlayayım ama sana %50 karı veririm". Ne düşünürsün? Forex'te 1 hafta'da deneyimli bir kişi %100 kar yapabilir mi? teorik olarak evet, hadi yatırım yapayım şuna".
5- Ponzi'nin ne zaman açıldığı. Eğer yatırım yapacaksanız illaki ilk günlerinde yatırım yapın. 2. haftasında yatırım yaparsanız o yatırımı çıkartma şansınız yok denecek kadar azdır. Çok uzun süredir devam eden ponzilere asla güvenmeyin.
6- Yatırımlarınızı mutlaka "reversible" (geri döndürülebilir) ödeme metodlarıyla (paypal, kredi kartı vs) yapın ve mümkünse paylarınızı "irreversible" yöntemlerle geri alın. Örneğin; paypal ile yatırım yaptıysanız bitcoin ile geri ödeme alın. Eğer sizi kazıklamaya çalışırlarsa Paypal'dan chargeback yapma imkanınız olur yatırımı geri alırsınız, hem de ponzici ödemeyi bitcoin ile yaptığı için geri ödeme talep edemez
Son olarak ponzilerde beni bırak, babanıza bile güvenmeyin