Bitcoin Forum
June 16, 2024, 09:20:40 PM *
News: Voting for pizza day contest
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 »  All
  Print  
Author Topic: Bitcoin helal mi diye yazi var mi  (Read 44285 times)
dewildance
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 546
Merit: 100



View Profile
August 31, 2017, 09:30:36 AM
 #181

Haramdır haram yazık günah girmeyin öyle işlere ne gerek var, kazancınızı fazla coinlerininizi dağıtıp sevap işlerseniz orasını bilemem  Grin
DrMsEr
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 728
Merit: 501



View Profile
August 31, 2017, 10:44:01 AM
 #182

Bu başlığı gördükten sonra trade işini bırakmaya karar verdim Diyanet İşlerimizden bir fetva gelene kadarda bulaşmayacağım beni aydınlattığı için konuyu açan arkadaşa çok teşekkür ederim
talhaunsal
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 50
Merit: 0


View Profile
September 01, 2017, 02:09:30 AM
 #183

Arkadaşlar bakın bu linkte hoca epey detaylı şekilde anlatmış: https://www.ilimvecihad.com/fetva/698/bitcoin-ve-hukmu.html

Ben yazıyı da tümüyle kopyalayıp yapıştırıyorum:

"Sorum şu son zamanlardır bazı ahiler bitcoine para yatırıp para kazanma arzusundalar ben onlara caiz değildir araştırın önce dedimse dinlemeyip paralar yatırıp kazanıp bazen de kaybetmekteler şimdi genel borsa haram bilindiği gibi aslında yeni birşey değil ama işte bitcoinin detayını bilmediğim için sizlere danışayım dedim. Bitcoin caizmi değilmi? Bunu teferruatlı açıklayabilir misiniz? Buna ihtiyaç var. Birde bu konu öncelikli inşaAllah buna hepsinden önce cevap gelirse daha iyi olacak. Çünkü kardeşler balıklama dalmış durumdalar. Bu yüzden acilen müdahale lazım sizden cevap bekliyorum. Allah ilminizi arttırsın ve sizlerden razı olsun. Amin.

CEVAP:
Ve aleykumusselam ve rahmetullah. Hamd Allah’a mahsustur.

Allah (subhanu teâlâ) senden ve tüm Müslümanlardan razı olsun, rızasını kazandıracak itaatlere muvaffak kılsın.

Muhterem kardeşim “Bitcoin” insanlığın 2007 senesinden beri tanıştığı dijital, kripto (şifrelenmiş) bir para birimidir. İnternet âleminde tedavülde olup herhangi bir yerden veya merkezden üretilmiyor, yönetilmiyor ve kontrol edilmiyor. Bugün İnternet üzerinden iki kişi üçüncü bir şahsı araya sokmadan her türlü alışverişi bu sanal para birimiyle yapabiliyor. Bu “Bitcoin” programını kimin kodladığı hala bilinmiyor. Bir proje olarak başlatılan bu programın gayesi mevcut dolar, euro ve benzeri hakiki para birimlerini tedavülden kaldırıp yerine bitcoin gibi dijital para birimlerini getirmek olarak açıklanıyor. Bu programı yazmış olan veya olanlar bitcoin’lerin adedini 21 milyon olarak ve 2150 senesinde tamamen bulunmuş olmak üzere kodlamışlar. Ağustos 2017 tarihi itibariyle 16.5 milyon bitcoin açığa çıkmıştır. Bitcoin’e karşı talep çok ciddi oranda arttığı için değeri de çok arttı. Bugünün tarihinde (24 Ağustos 2017) 1 bitcoin 4.180 dolara tekabül ediyor. Dolayısıyla bitcoin sadece kişiden kişiye para birimi olarak değil bilakis yatırım aracı da olmuştur. Bunun için bugün internet âleminde bitcoin’i diğer para birimleriyle (hem hakiki ve hem de dijital) değiştiren birçok e-borsalar açılmıştır.

Bitcoin’in şeriatta hükmüne gelince, malum bitcoin nazil bir mesele ve bunun için önce bu bitcoin’un ne olduğunu ve nasıl işlediğini şeri hüküm isdar edebilecek miktarda bilmek lazımdır. Çünkü bir şeye hüküm vermek o şeyi tasavvur etmekten teferri eder.

Bunun için çok kısa ve basit olarak bitcoin’in nasıl üretildiğine bakalım.

Bitcoin’ler “mining” yani “madencilik” diye isimlendirilen bir işlemle elde ediliyor. Elbette bu hakiki bir madencilik değil. Sanal âlemin tasarımcıları sanal dünyalarının gerçekçiliğini vehmettirmek için gerçek dünyadan kavramlar getirerek varlıkta hakikati olmayan eşya ve fiilleri bu isimlerle isimlendirirler. Bu modern sihirbazlığın çeşitlerinden biridir.

Bu “madenciliğin” çok basit ifadeyle hakikati şudur: Bu “bitcoin” programını kodlamış olanlar “madencilerin” çok karmaşık bazı matematik problemlerini çözmelerini istiyorlar. Bu problemlere “hash” diyorlar. Programın algoritmasında kodlanmış şartlarda hash yapıldığında, yani problem çözüldüğünde (bir nevi mükafat) olarak bitcoin açığa çıkıyor. Elbette bu problemler insan zihninin çözebileceği türden değildir. Bilakis ancak sanal zekânın baş edebileceği türdendir.

Bitcoin’in ilk çıktığı dönemlerde bitcoin’in değeri çok düşük ve talep de olmadığı için madenciler de azdı. Programın algoritması bu şartlar altında “hash”leri kolay ve bitcoin’lerin açığa çıkmasını ve madenciler arasında dağılımını da kolaylaştırıyordu. İlk zamanlar kazı normal PC’ler ve laptop’larla yapılıyordu. Sonra grafik kartların işlemcileri bilgisayar işlemcilerinden çok daha hızlı olduklarından sırf grafik kartlardan oluşan “kazı aletleri” toplamaya başladılar ve son olarak sırf kazı için tasarlanan ve işlem gücü (Hz/s veya madencilik dilinde Hash/s) çok yüksek olan “miner-kazıcılar” üretmeye başladılar. Şu anda piyasada 14 TH/s (yani saniyede 14000000000000 hash) hız yapan kazıcılar satılıyor.

El mühim, bu işin çok ayrıntıları var ama bitcoin’un üretimini anlamak için bu kadarı zannediyorum kâfidir. Bitcoin programı 21 milyon bitcoin’i sisteme atmış ve madenciler programın talep ettiği problemleri çözerek bu bitcoin’leri açığa çıkarıyorlar. Açığa çıkan bitcoin’ler kişiler arasında para birimi olarak tedavüle giriyor. Kişiler arasındaki bitcoin akışını da onaylayan yine madenciler oluyor.

Bütün bunlardan sonra şeri hükme gelince…

Bitcoin’i elde etmenin iki yolu vardır:

Bir: Madencilik yapmak

Madenciliğin de üç yolu var:

Bir: Solo mining (madencilik). Bu kişinin kendisi, kendi aletleriyle, kendi imkanlarıyla madencilik yapmasıdır. Bu kendi zatında mubahtır. Çünkü alışveriş, ticaret gibi muamelattan olan eylemlerde asıl olan ibahettir. Başka bir cihetten masiyete düşmedikçe bu surette madencilik kendi zatında mubahtır.

İki: Pool (havuz) mining (madencilik). Bu birden fazla madencilerin beraber kazı yapmalarıdır. Solo mining’in külfeti gittikçe büyüyünce ve takriben imkânsız olunca bazıları bu havuz sitemini oluşturdular. Bu havuzu sunan bir sunucu vardır. Sunduğu hizmet karşılığı bir komisyon alır. Bu sistemde her madenci kazıya hangi güçle iştirak ediyorsa o oranda kazılan coin’lerden kazanır. Bu herhangi diğer bir iş ortaklığı gibidir. Eğer akitte gizli şartlar, aldatma veya faize dayalı işlemler yoksa ve eğer sunucu site komisyon bedelini açık beyan etmişse ve eğer kar payları sabit değil bilakis kazının sonucunda elde edilmiş coin’lerdan sunulmuş iş gücüne orantılı ise o zaman bu tür bitcoin madenciliği mubahtır. Ama sabit bir süreçte sabit bir kazanç vaad ediyorsa o zaman gelir faiz türünden ve haram olur.

Üç: Cloud (bulut) mining (madencilik). Bu artık zamanımızda yapılan en yaygın madencilik şekli. Bu hizmeti sunan bazı şirketler kazıcılarını veya iş güçlerini ücret karşılığı kiralıyorlar veya satıyorlar. Bu sözleşmenin sahih ve caiz olması için kira sözleşmelerinde geçerli olan şartlar aranır. Diğer şartların yanında sözleşmeye konu olacak olan menfaat (yani kazıcıların kiralandığı veya satın alındığı iş gücü) malum olması lazım ve karşılığında istenilen ücret malum olması lazımdır. Bu takdirde sözleşme sahih ve işlem de caiz olur. O kazıcıların veya o iş gücünün kazdığı bitcoin’ler kiralayan veya satın alanın hanesine yazılır. Ancak sunucu kira veya satış bedeli yanında bakım giderleri vs. hizmetlerin karşılığında ilave bir ücret alır. Bu şekilde cloud mining yapmakta bir beis yoktur.

Ama yatırılan belirli bir anaparaya karşın belirli bir zamanda belirli bir kazanç üzerinden sözleşme yapılırsa o zaman bu caiz olmaz. Bu faiz ve haram olur. Zira mudarebe sözleşmesi (işgücü-para, kâr-zarar ortaklığı) olur ve kazanç miktarı sabit olmaması gerekir. Bu şekilde yapılan cloud mining haramdır.

İki: Bitcoin’u satın almak

Bitcoin banka veya herhangi başka finans kurumu tabanlı değildir. Bilakis kişiler arasında doğrudan tedavül ediyor. Anladığım kadar bitcoin satın almak ve satmak için oluşmuş olan e-borsalar da faize dayalı bir sisteme dayanmıyor. Allah’u Alem. Belirli malum olan komisyonlar karşılığında çalışıyorlar. Eğer durum böyleyse bitcoin’in alım satımını yapmakta bir beis yoktur.

Velhasıl, bu mevzu benim çok bilgi sahibi olduğum bir konu değildir. Tez yaptığım araştırma neticesinde yukarıda ayrıntılarını yazdığım kanaate vardım. Muamelatta asıl olan ibahet ve cevazdır. Dolayısıyla bu bahiste haramlık hükmünü getirecek olan delillendirmesi gerekecektir. Ama şunu da altını çizerek demek isterim: Ben mevcut olan mining sitelerini tek tek araştırmadım. Yukarıda mevcut olan sitelerin arz edilmesi gereken şeri ölçüleri zikrettim. Binaenaleyh bu işe girmek isteyen Müslüman kendi araştırmasını yapması ve ona göre davranması gerekir.

Sonra, ben şahsen kimseye bu işe girmeyi tavsiye etmem. Çünkü çok fazla riskleri var.

Birincisi, bu dijital para projelerin gerçek gayesi nedir belli değil. Düşünün bütün dünya 24 saat aralıksız şifre çözmekte. Benim internette gördüğüm en hızlı kazıcı alet saniyede 14000000000000 (14Th) hash kırıyor. Bu sadece bir alet. Bu işi ciddi yapanların bu aletlerden tarlaları var. Yani bilmiyorum binlerce, on binlerce böyle aletleri var. Ve hepsi gece gündüz çalışıyor. Benim kendime sorduğum soru “bu şifreler nedir ve niye kırılıyor? Başka, farklı bir projenin altyapısı mı? Hiçbir devlet böyle bir hesap gücünü kendi başına oluşturamazdı!”

İkincisi, bu coinlerin hakikati yok. Yani bilgisayarındaki herhangi bir yazı veya resim dosyası gibi rakamsal bir koddan ibarettir. Silindiği zaman gider.

Üçüncüsü, bu coinlerin değerini belirleyen tamamen taleptir. Bunun için değerinde çok ciddi çalkantılar oluyor. Yani bugün değeri 4 bin dolarlarda olan bitcoin yarın 1.000 dolara düşebilir. Böyle bir durumda başvurabileceğin hiçbir kimse olmaz. Tabi bunun tersi de mümkündür.

Dördüncüsü, özellikle cloud mining sitelerin çoğu sahte olup gerçekten “madencilik” yapmıyorlar. Bu durumda bitcoinler çalınsa veya hackerler tarafından siteden veya e-cüzdanından çalınsa başvurabileceğin hiçbir kimse yoktur.

Beşincisi, bitcoin transferlerin geri dönüşümü yoktur. Yani kandırıldığın takdirde veya karşı şahıstan bir şey satın alıp eşya bozuk vs. çıktığında yapabileceğin hiçbir şey olmaz.

Altıncısı ve en önemlisi, şeriat varlıkta hakikati olan şeylere itibar eder. Bunlara hükmeder. Ama hakikati belli olmayan, şeri zabıtların veya bazılarının işlemeyeceği muhdes şeylerden sakındırır. Zira bunların zararını belirlemek veya tahmin etmek zor olur. Şeriatın en temel gayesi ise kulun maslahatını korumak ve ondan zararı def etmektir.

Dolayısıyla ben bitcoin madenciliğin veya alım satımının kendi zatında haramlığını iktiza edecek bir şey göremedim. Allah’u Alem. Haram olacak bazı haller var. Bunları yukarıda izah ettim. Bununla beraber Müslümanlara bu bitcoin ve diğer coinlerdan (diğer dijital paralardan) uzak durmalarını tavsiye ederim. Allah’u Alem."
cypherpunksss
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 6
Merit: 0


View Profile
September 01, 2017, 01:15:13 PM
 #184

Bitcoin bana altından farksız geliyor. Bu açıdan bakıldığında haram olduğunu düşünmek yanlış olurdu. Yukarıda daha detaylı açıklama yapan arkadaşlar var. Aynı yönde katılıyorum.
HiatusGG
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 504
Merit: 103


View Profile
September 01, 2017, 02:33:04 PM
 #185

Bilen yada link var mi
tabiki helaldir sonuna kadar köküne kadar helaldir karşimmmBTCBTC
nasip35
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 398
Merit: 118


View Profile
September 03, 2017, 01:18:22 PM
 #186

Çarpılırsın aman bulaşma
Bheze
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 434
Merit: 253


View Profile
September 03, 2017, 06:13:52 PM
 #187

Çarpılırsın aman bulaşma

Konuyu neden hortlattığını bilmiyorum ama şunu söyleyebilirim ki bir Müslüman olarak(aramızda farklı dinlere mensup insanlar olabilir onlarında aynı şekilde kendi inanışlarına göre.) dinimizin emrettikleri konusunda hassas olmamız lazım yukarıda da sakıncalı olmadığını anlatan çok güzel bir açıklama var bu konuyu ilk gördüğümde böyle bir şeyin konuşulması hoşuma gitmişti. Dört dörtlük bir Müslüman mıyım çok fazla eksiğim var örnek bir Müslüman dan çok uzağım ama en azından boğazımızdan, çocuklarımızın boğazından geçecek olan paranın helal olmasına dikkat etmemiz lazım.
burakkes
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 2
Merit: 0


View Profile
September 04, 2017, 09:59:16 PM
 #188

Bilen yada link var mi

noldu kardeş imam hatipte okurken kriptolama dersine girmeyi mi unuttun?
beatecoin
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 350
Merit: 110



View Profile
September 04, 2017, 10:05:18 PM
 #189

Hala üzerindeki tartışmalar devam ediyor şaka gibi Smiley arkadaşlar böyle gereksiz işlerle uğraşırken piyasa takibine vs nasıl vakit ayırıyorsunuz. Haramı helali kendi içinizde belirlemeniz lazım
usdman
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 208
Merit: 100


View Profile
September 05, 2017, 05:41:16 PM
 #190

-inançlara saygılı olmalıyız.-

http://www.fetvameclisi.com/fetva-sanal-para-bitcoin-sistemini-kullanmak-helal-midir-62162.html

https://bitcointalk.org/index.php?topic=1222486.0


 Teramit ten alıntı: Hem soru sorulan konuyu iyi bilen hem dini bilgisi iyi bir hocaya soracak olursanız size bitcoin alıp satmanın altın alıp satmak kadar caiz olacağını söyleyecektir.
anlatan yanlış anlatmış bitcoin'i o yüzden hoca da farklı cevap vermiş
bahtsiz bedevi
Member
**
Offline Offline

Activity: 88
Merit: 10


View Profile
September 14, 2017, 07:29:00 PM
 #191

Kimine göre helal kimine göre haram ikisinide dene tarafını seç!
xiaoyum
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 266
Merit: 100


Blockchain with solar energy


View Profile
September 14, 2017, 07:56:40 PM
 #192

Yok artık. Fiyat dalgalanmasında kazanç elde ediyorsanız elbette helal değil.

▀▀▀▀▀▀▀  [     CRYPTOS⚫LARTECH      ]  ▀▀▀▀▀▀▀
  White Paper     ||   BLOCKCHAIN & ENERGY FOR A BETTER WORLD   ||     One Pager 
Telegram      Facebook      Twitter      [[     TOKEN SALE is LIVE     ]]      Medium      Youtube      Reddit
overlord_44
Member
**
Offline Offline

Activity: 207
Merit: 10

...Our goal is being human in the world...


View Profile
September 15, 2017, 07:35:15 AM
 #193



Üstad çok teşekkürler,  ofis arkadaşımla hala resme gülüyoruz  Smiley 

ELYSIAN FINANCE      Next generation reverse backed token   ▬▬▬▬▬▬▬▬▬   Collateral-backed stable-coins
     Github  ◥ Telegram   ◥ Twitter   ◥ Discord             Trustless and decentralized 
                             ❱❱❱   JOIN Elysian Finance   ❰❰❰                     Stake and bond to earn up to 1000% APY 
uzayli
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 224
Merit: 100


RepuX - Enterprise Blockchain Protocol


View Profile
September 16, 2017, 10:02:38 AM
 #194

Altın gibi düşünürsen haram değil bankaya faize para bırakmış gibi düşünürsen haram Smiley

olcaytu2005
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1470
Merit: 1024



View Profile
September 16, 2017, 10:40:04 PM
 #195

Bu konu açıldığında dindardım. Ateist oldum hala devam ediyor Smiley)
radagast34
Member
**
Offline Offline

Activity: 89
Merit: 10


View Profile
September 17, 2017, 10:18:41 PM
 #196

Bazı insanların hayattaki tek kaygısı zengin olmak zevki sefa içinde yaşamak maddiyat üzerine kurulu değildir sevgili dostlar. Bazı insanlarında sahip olduğu şeylere nasıl sahip olduğu hakkında kaygıları vardır. Mesela kendi ihtiyaçlarını başkalarının ihtiyaçlarından üstün görmez ve mümkün olduğunca bölüşme ve paylaşma duygusuna sahiptirler.Kendi ihtiyaçlarına sahip olmak için de doğru olanın ne olduğunu sorgular çalışmak üretmek en önemlisi de başkasının hakkını gasp etmekten ödleri kopar ve bu kaygıyı insanlık onuru ile  onurlu bir biçimde taşırlar. Ve bu duyguya inançsız insanların sahip olabileceği gibi elbette içerisinde "Kul Hakkı" kavramı olan inaç sistemine ikna olan insanların taşıması da çok daha doğaldır. Bu yüzden bu kaygıyı taşıyan arkadaş iyi ki varsın. Soruna gelince şuradan bir mantık yürütebiliriz , faiz de paradan para kazanma - para alıp satma durumu ve ortada çalışmak kazanmak yok, borçlu borç veren ilişkisi var , haram. btc ise (sanıyorum ki çalışıp kazandığın) paranı başka bi para birimine çeviriyorsun ve bu paranın arzı belli ( dolar euro vs bu mantıkta düşün )  talep doğrultusunda değeri artıyor veya azalıyor. yani bana kalırsa burada haram olan bir durum yok. Kazandığın parayla hayırlı işler yaparsın kardeşim olur biter. Yapmak istediğin bir şey varsa onu yap insanlarda faydalansın. bir şeyler üret . dükkan aç. vergi öde . ota boka ihtiacından fazla olanı harcama lüks yaşama . baya baya helal olur o sana bence. devamm.

❰ ❰❰ ❰❰❰ ❰❰❰❰❰ ♦ SIMDAQ ♦ ❱❱❱❱ ❱❱❱ ❱❱ ❱
Learn how to trade profitable!
 Instagram ▼▲       Medium ▼▲      Telegram ▼▲    Facebook  ▼▲      Twitter ▼▲
dogaatac
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 672
Merit: 306


View Profile
September 19, 2017, 04:36:45 AM
 #197

yok
Sobe038
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 252
Merit: 103


View Profile
September 19, 2017, 11:22:46 AM
 #198

ne demiş atalarımız para puşta olur diye boşunamı demişler Smiley haramdır ama böyle bi dünyada bukadar büyük günahlar varken senin günahın bitcoin olsun be aga boşver Cheesy
torikan
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 518
Merit: 500



View Profile
September 20, 2017, 08:28:13 AM
 #199

Arkadaşlar bakın bu linkte hoca epey detaylı şekilde anlatmış: https://www.ilimvecihad.com/fetva/698/bitcoin-ve-hukmu.html

Ben yazıyı da tümüyle kopyalayıp yapıştırıyorum:

"Sorum şu son zamanlardır bazı ahiler bitcoine para yatırıp para kazanma arzusundalar ben onlara caiz değildir araştırın önce dedimse dinlemeyip paralar yatırıp kazanıp bazen de kaybetmekteler şimdi genel borsa haram bilindiği gibi aslında yeni birşey değil ama işte bitcoinin detayını bilmediğim için sizlere danışayım dedim. Bitcoin caizmi değilmi? Bunu teferruatlı açıklayabilir misiniz? Buna ihtiyaç var. Birde bu konu öncelikli inşaAllah buna hepsinden önce cevap gelirse daha iyi olacak. Çünkü kardeşler balıklama dalmış durumdalar. Bu yüzden acilen müdahale lazım sizden cevap bekliyorum. Allah ilminizi arttırsın ve sizlerden razı olsun. Amin.

CEVAP:
Ve aleykumusselam ve rahmetullah. Hamd Allah’a mahsustur.

Allah (subhanu teâlâ) senden ve tüm Müslümanlardan razı olsun, rızasını kazandıracak itaatlere muvaffak kılsın.

Muhterem kardeşim “Bitcoin” insanlığın 2007 senesinden beri tanıştığı dijital, kripto (şifrelenmiş) bir para birimidir. İnternet âleminde tedavülde olup herhangi bir yerden veya merkezden üretilmiyor, yönetilmiyor ve kontrol edilmiyor. Bugün İnternet üzerinden iki kişi üçüncü bir şahsı araya sokmadan her türlü alışverişi bu sanal para birimiyle yapabiliyor. Bu “Bitcoin” programını kimin kodladığı hala bilinmiyor. Bir proje olarak başlatılan bu programın gayesi mevcut dolar, euro ve benzeri hakiki para birimlerini tedavülden kaldırıp yerine bitcoin gibi dijital para birimlerini getirmek olarak açıklanıyor. Bu programı yazmış olan veya olanlar bitcoin’lerin adedini 21 milyon olarak ve 2150 senesinde tamamen bulunmuş olmak üzere kodlamışlar. Ağustos 2017 tarihi itibariyle 16.5 milyon bitcoin açığa çıkmıştır. Bitcoin’e karşı talep çok ciddi oranda arttığı için değeri de çok arttı. Bugünün tarihinde (24 Ağustos 2017) 1 bitcoin 4.180 dolara tekabül ediyor. Dolayısıyla bitcoin sadece kişiden kişiye para birimi olarak değil bilakis yatırım aracı da olmuştur. Bunun için bugün internet âleminde bitcoin’i diğer para birimleriyle (hem hakiki ve hem de dijital) değiştiren birçok e-borsalar açılmıştır.

Bitcoin’in şeriatta hükmüne gelince, malum bitcoin nazil bir mesele ve bunun için önce bu bitcoin’un ne olduğunu ve nasıl işlediğini şeri hüküm isdar edebilecek miktarda bilmek lazımdır. Çünkü bir şeye hüküm vermek o şeyi tasavvur etmekten teferri eder.

Bunun için çok kısa ve basit olarak bitcoin’in nasıl üretildiğine bakalım.

Bitcoin’ler “mining” yani “madencilik” diye isimlendirilen bir işlemle elde ediliyor. Elbette bu hakiki bir madencilik değil. Sanal âlemin tasarımcıları sanal dünyalarının gerçekçiliğini vehmettirmek için gerçek dünyadan kavramlar getirerek varlıkta hakikati olmayan eşya ve fiilleri bu isimlerle isimlendirirler. Bu modern sihirbazlığın çeşitlerinden biridir.

Bu “madenciliğin” çok basit ifadeyle hakikati şudur: Bu “bitcoin” programını kodlamış olanlar “madencilerin” çok karmaşık bazı matematik problemlerini çözmelerini istiyorlar. Bu problemlere “hash” diyorlar. Programın algoritmasında kodlanmış şartlarda hash yapıldığında, yani problem çözüldüğünde (bir nevi mükafat) olarak bitcoin açığa çıkıyor. Elbette bu problemler insan zihninin çözebileceği türden değildir. Bilakis ancak sanal zekânın baş edebileceği türdendir.

Bitcoin’in ilk çıktığı dönemlerde bitcoin’in değeri çok düşük ve talep de olmadığı için madenciler de azdı. Programın algoritması bu şartlar altında “hash”leri kolay ve bitcoin’lerin açığa çıkmasını ve madenciler arasında dağılımını da kolaylaştırıyordu. İlk zamanlar kazı normal PC’ler ve laptop’larla yapılıyordu. Sonra grafik kartların işlemcileri bilgisayar işlemcilerinden çok daha hızlı olduklarından sırf grafik kartlardan oluşan “kazı aletleri” toplamaya başladılar ve son olarak sırf kazı için tasarlanan ve işlem gücü (Hz/s veya madencilik dilinde Hash/s) çok yüksek olan “miner-kazıcılar” üretmeye başladılar. Şu anda piyasada 14 TH/s (yani saniyede 14000000000000 hash) hız yapan kazıcılar satılıyor.

El mühim, bu işin çok ayrıntıları var ama bitcoin’un üretimini anlamak için bu kadarı zannediyorum kâfidir. Bitcoin programı 21 milyon bitcoin’i sisteme atmış ve madenciler programın talep ettiği problemleri çözerek bu bitcoin’leri açığa çıkarıyorlar. Açığa çıkan bitcoin’ler kişiler arasında para birimi olarak tedavüle giriyor. Kişiler arasındaki bitcoin akışını da onaylayan yine madenciler oluyor.

Bütün bunlardan sonra şeri hükme gelince…

Bitcoin’i elde etmenin iki yolu vardır:

Bir: Madencilik yapmak

Madenciliğin de üç yolu var:

Bir: Solo mining (madencilik). Bu kişinin kendisi, kendi aletleriyle, kendi imkanlarıyla madencilik yapmasıdır. Bu kendi zatında mubahtır. Çünkü alışveriş, ticaret gibi muamelattan olan eylemlerde asıl olan ibahettir. Başka bir cihetten masiyete düşmedikçe bu surette madencilik kendi zatında mubahtır.

İki: Pool (havuz) mining (madencilik). Bu birden fazla madencilerin beraber kazı yapmalarıdır. Solo mining’in külfeti gittikçe büyüyünce ve takriben imkânsız olunca bazıları bu havuz sitemini oluşturdular. Bu havuzu sunan bir sunucu vardır. Sunduğu hizmet karşılığı bir komisyon alır. Bu sistemde her madenci kazıya hangi güçle iştirak ediyorsa o oranda kazılan coin’lerden kazanır. Bu herhangi diğer bir iş ortaklığı gibidir. Eğer akitte gizli şartlar, aldatma veya faize dayalı işlemler yoksa ve eğer sunucu site komisyon bedelini açık beyan etmişse ve eğer kar payları sabit değil bilakis kazının sonucunda elde edilmiş coin’lerdan sunulmuş iş gücüne orantılı ise o zaman bu tür bitcoin madenciliği mubahtır. Ama sabit bir süreçte sabit bir kazanç vaad ediyorsa o zaman gelir faiz türünden ve haram olur.

Üç: Cloud (bulut) mining (madencilik). Bu artık zamanımızda yapılan en yaygın madencilik şekli. Bu hizmeti sunan bazı şirketler kazıcılarını veya iş güçlerini ücret karşılığı kiralıyorlar veya satıyorlar. Bu sözleşmenin sahih ve caiz olması için kira sözleşmelerinde geçerli olan şartlar aranır. Diğer şartların yanında sözleşmeye konu olacak olan menfaat (yani kazıcıların kiralandığı veya satın alındığı iş gücü) malum olması lazım ve karşılığında istenilen ücret malum olması lazımdır. Bu takdirde sözleşme sahih ve işlem de caiz olur. O kazıcıların veya o iş gücünün kazdığı bitcoin’ler kiralayan veya satın alanın hanesine yazılır. Ancak sunucu kira veya satış bedeli yanında bakım giderleri vs. hizmetlerin karşılığında ilave bir ücret alır. Bu şekilde cloud mining yapmakta bir beis yoktur.

Ama yatırılan belirli bir anaparaya karşın belirli bir zamanda belirli bir kazanç üzerinden sözleşme yapılırsa o zaman bu caiz olmaz. Bu faiz ve haram olur. Zira mudarebe sözleşmesi (işgücü-para, kâr-zarar ortaklığı) olur ve kazanç miktarı sabit olmaması gerekir. Bu şekilde yapılan cloud mining haramdır.

İki: Bitcoin’u satın almak

Bitcoin banka veya herhangi başka finans kurumu tabanlı değildir. Bilakis kişiler arasında doğrudan tedavül ediyor. Anladığım kadar bitcoin satın almak ve satmak için oluşmuş olan e-borsalar da faize dayalı bir sisteme dayanmıyor. Allah’u Alem. Belirli malum olan komisyonlar karşılığında çalışıyorlar. Eğer durum böyleyse bitcoin’in alım satımını yapmakta bir beis yoktur.

Velhasıl, bu mevzu benim çok bilgi sahibi olduğum bir konu değildir. Tez yaptığım araştırma neticesinde yukarıda ayrıntılarını yazdığım kanaate vardım. Muamelatta asıl olan ibahet ve cevazdır. Dolayısıyla bu bahiste haramlık hükmünü getirecek olan delillendirmesi gerekecektir. Ama şunu da altını çizerek demek isterim: Ben mevcut olan mining sitelerini tek tek araştırmadım. Yukarıda mevcut olan sitelerin arz edilmesi gereken şeri ölçüleri zikrettim. Binaenaleyh bu işe girmek isteyen Müslüman kendi araştırmasını yapması ve ona göre davranması gerekir.


valla dostum üşenmeim okudum yazı çok dikkat çekiçi ama şu yönden bu cevabı veren kişi kesinlikle btc madenciği ile uğraşıyor olması gerek ki ben uzun zamandır bu işin içinte alım satım yapıyorum ama madencilik hakkında bu kadar bilgi sahibi değilim Cheesy
ayrıca cevap veren arkadaş siyahla belirttiğim cümleyi eklemiş eğer o bilgi sahibi değilde ben zırcahilmişim kesinlikle Cheesy
ama olumsuz olarak eleştirimin yanında bu kişi din ehli olması gerek yok yaptığı açıklamada birazcık kafası çalışan birinin neye kaanat getireceğini anlamasına yardımcı olur.

kırmızıyla belirttiğimyerde demek istediği vicdanen aklen burda sorun net olarak görmüyorsanız araştırdıktan sonra dinen bir sorun içermeyebilir!(ne olarak kimse cevap veremez hüküm Allahındır.)
Purdecoin (XPR)
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 4
Merit: 0


View Profile
September 21, 2017, 05:15:28 PM
 #200

Ben fakih değilim, buradaki kimse de öyle değildir sanıyorum. Ancak günlük yaşantısını dini hassasiyetlere ve kurallara  göre yönlendiren insanlar mutlaka vardır, ben de böyle olmaya çalışan birisiyim. Düşüncelerimi bu açıdan değerlendirirseniz sevinirim. Ayrıca söylediklerime güvenip hareket etmeyin, hem kendinizi hem beni yakmayın Cheesy

Bitcoin haram mı? Peki altcoinler? Peki dolar, euro, tl? Altın, gümüş? Bunların haramlığını tartışmıyoruz ama btcyi tartışıyoruz. Çünkü bizim için bilinmez, şüpheli, kapalı bir şey. Doların karşılığı altın. Abd'nin bastığı dolar kadar altını gerçekten var mı? Olsa bile karşılığı altın olan bir şey, karşılığı her şeyden bağımsız olarak arz-talebe göre belirlenen coinlerden neden daha güvenilir ve sağlam oluyor? Soruyu soranların ve eleştirelnlerim bu açıdan bakmaları gerekir diye düşünüyorum.

Temel meseleyi ortaya koyduktan sonra helallik meselesine nereden baktığımı açıklayayım. Ben işin içinde bankalar, sigorta şirketleri vs var diye paramı bankada bırakmıyorum, arabaya kasko yaptırmıyorum, zorunlu sigortalar dışında ve maaş ödemeleri dışında bankalar ve sigorta şirketlerinin kapısından bile geçmemeye çalışıyorum. Yapanlara bir şey diyemem tabi, yanlış anlaşılmasın, kimseyi yargılayamam. Ben sadece fazla garanticiyim, mümkün olduğunca şüpheden yzak durmaya çalışıyorum.

İşte burada BTC, bırakın haram olmayı, müslümanlar için tüm bu şüpheli sistemlerden kaçınabilmek için bir çıkış yolu gibi geliyor. Ne yaparsanız yapın nakit para ile çalışıp bankanın bulaşmadığı bir iş yapmak çok zor diye düşünüyorum. Siz faizle iş yapmasanız bile paraya faiz bulaşmamasını sağlamak da çok zor. BTC ise hiç bir merkezi olmayışı, devletlerin müdahalesinden uzak olması ve dolayısıyla sizin iradeniz dışında müdahale edilmesi çok mümkün değil. henüz BTC ve coinler hakkında geniş bilgi edinebilmiş değilim ama şimdilik şu kadarını söyleyebilirim ki benim vicdanım BTC'yi dolardan da diğer paralardan da daha temiz olarak görüyor. Doğrusunu Allah bilir, henüz BTc ve başka coin almış değilim ama helallik haramlık konusunda şüphem yok. Sadece öğrenmeye çalışıyorum, zamanla yatırım yapacağım inşaAllah.

Not. BTC'nin helalliğini gölgeye düşürecek şey zekattır diye düşünüyorum. Ey forum ahalisi, 1 koyup 1.000 almak güzel ama zekatları da ona göre verelim lütfen Smiley
Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 »  All
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!