İlk olarak şunu en üstte tutmakta fayda var: Hiçkimsenin ipi ile kuyuya inmeyin! Waves başlığında birçok arkadaş hayal kırıklıklarını veya spekülatif düşünceleri ile yeni yatırımcıların aklını karıştırma niyetinde. Bu sebeple bu başlığı açma gereği duydum.
Neden Waves sorusuna cevabını vermeden önce kriptopara dünyasındaki eksiklikleri anlatıp sonrada waves'in bunlara nasıl çözüm üreteceğini anlatmak istiyorum.
En büyük tehlike merkezi borsalar (poloniex, bittrex vs.): Merkezi borsalar kripto dünyası için en tehlikeli varlıklardır. Çünkü milyarlarca dolarlık kriptolar bu piyasalarda dolaşım halinde, böyle bir güç hiçkimseye verilmeyecek kadar önemlidir. Eğer bu gücü kötü amaçlarla kullanmak isterler veya kötü amacı olan kişilerce sömürülürse, hem yatırımcıya hemde genel kripto piyasasına çok büyük zarar verebilir. Nedir bu riskler;
-Merkezi borsa sahipleri kendi borsalarında spekülasyon yapıp, çok rahat balon fiyat oluşturabilir. (ör; polo, carpediem, ripple, stellar, bcn balonları). Bazen geliştiricisinin bile projesini terk ettiği coinlerin devasa fiyat artışlarını görebilirsiniz.
-Merkezi borsa sahipleri belirli bir coin üzerinde maintanence (bakım) bahanesi ile çeşitli spekülasyonlar yapabilir. Ya da bunu yapanlara hizmet edebilir. Zamanında işlemleri azaltmak için ağa saldıranlarıda gördük.
-Merkezi borsa sahipleri hacklendik ayağı yaparak, paranızın üstüne çökebilir.
-Merkezi borsalar hackerlar tarafından saldırıya uğrayabilir. Bu sebeple paranızı orada tutmak güvenli değildir. Ayrıca bir süre erişim dışı kalması bile sizi zarara uğratabilir.
-Merkezi borsalar canlarının istediği coini ekleyip çıkarabilir. Bu da bir çeşit spekülasyondur. Poloya eklenen coinlerin kesinlikle pump yiyeceğine olan inançtan bunu çok rahat anlayabilirsiniz.
İco'lar ve Para çalan hırsızlar-İco yaptım ayağıyla milyon dolar değerindeki kriptoları alıp kaçan hırsız riski
-İco yaptım ayağıyla coin çıkarıp projesini vaat ettiği gibi yapmayan hırsız riski
-İco yaptım coini çıkardım projemide yaptım deyip, kendi yarattığı değer ile spekülatif hareketler sergileyen ve belirli bir kesimi kayıran hırsız riski
Waves'in getireceğine inandığım çözümler- Waves merkezsiz dex projesi ile sizi merkezi borsaların yarattığı risklerden koruyarak, cüzdanınızdan işlem yapmanızı sağlayacak.
-Waves merkezi bir ico inceleme grubu oluşturarak (tokenomica), sizlere arz yapacak ekibi ve projesini takip edecek. Böylelikle birtakım scammer dan arınacaz.
Waves'in diğer artıları-Waves merkezsiz borsasında herkesi söz hakkı olacak. Eklenecek coin, alınacak fee oranı gibi konularda oy verme hakkı
-Waves hali hazırda hızlı bir ağa sahip, ileride NG protokolü ile mikro bloklar ayıklanacak, boş bloklar ileri itilerek daha hızlı bir ağa sahip olacak. Böylece kripto dünyasının visa sı olmaya en yakın coin olacak.
-Waves zincirinde çok basit bir şekilde token oluşturup projenizi hayata geçirebilirsiniz. Bu halka arz yapan proje sayısının artacağı anlamına geliyor.
-Waveslerinizi güvenli bir şekilde kiraya vererek platformun gelirinden pay almak
-Smart contracts
-Bunların dışında Sasha'nın söylediklerine göre fikirler resmeden havada uçuşuyor. Lightning network, anonymous order book
Waves'in şu anki durumu, sizin kaygılarınız ve benim yorumumWaves şu an yatırıcımcısını üzüyor olsada vaat ettiği çözümler şu ana kadar bir coinin sunduğu en geniş kapsamlı çözüm. Bu tek bir alana yoğunlaşmanın önüne geçiyordur muhakkak. Bu yüzden bazı şeylerin yavaş işlemesine sitem etmeyi bırakın. Çoğu proje bir konu üzerinde bile yıllarca yatırımcısını bekletebiliyor. (şekil A: Wings)
Ayrıca merkezsiz bir kod ağına bu kadar özelliği yüklemek hem çok zor, hemde verimlilik açısından çok detaylı yapılmalı. Borsa olmak zordur.
Waves'in geleceği ne olur?Burada herkes muhakkak para kazanmak istiyor. Öncelikle şunu söylemeliyim; dürüstçe waves'e duygusal anlamda bağlıyım. Fakat profesyonel bakış açımıda korumaya çalışıyorum. Gerektiği yerde eleştiriyor, gerektiği yerde satıp karımı alıyorum.
Gelecekte waves fiyatını tahmin etmek zor, ekip tüm bu vaat ettiklerini yapsa dahi, diğer altcoinler kadar fiyatını katlamayabilir. Dex istenilen düzeyde kullanım hacmine ulaşamayabilir.
Ki şuanki durumda waves'i çok fazla büyük gücün desteklediğini söyleyemeyiz. En başta zaten poloya saydırdık. Diğer exchange siteleride hem rakip olarak gördüğü (belki) hem de ötekileştirme olsun diye görmezden gelmeye devam edebilir. Bu, projenin çok fazla kişiye ulaşmasına engel teşkil edebilir.
Son olarak özel yorumum: en baştaki cümleyi okuduğunuza göre, bu yazdıklarım kesinlikle sizi yatırım yapmaya teşvik etmemeli. Dediğim gibi, bir neo çinlileri arkasına alırsa, alır başını gider. Ama waves zaten baştan 1-0 geride başladı. Ben waves konusunda rahatım çünkü 70 cent teyken satın aldım. Ayrıca bu piyasanın oyunlarına da çarpıla çarpıla alıştım. ( eskiden hep birileri bana; kaybettikçe zamanla pişersin demişti. gerçekten öyle hissediyorum
)
Ben gerçek ve rasyonel projeler sunan projeleri severim.
Doğo dostu olduğunu eklemeyi unuttum : Waves pos madenciliği ile çevreye zarar vermeyide en aza indiriyor. POW nedir allah aşkına, sırf enerji israfı. Ayrıca gpu ve antminer satanlar ETH VE BTC fiyatında spekülasyon yapmıyorsa NE OLAYIM. Piyasada GPU kalmadı aq. Ama yinede kar kardır. Bak yol yakınken onlardan alın Dedim size ben duygusal düşünüyorum diye