|
April 24, 2018, 01:28:17 PM |
|
Yorumları aşağı yukarı tek tek okudum. Katıldığım yorumlarda var, katılmadığım yorumlarda var. Benim düşüncelerim şöyle: 1- Enflasyon düşmez. Çünkü enflasyonu tetikleyen paranın basılması değildir. Paranın basılması Bütçeden kaynaklanan açıkların giderilmesidir. Yani para basılması enflasyonun neticesidir. Enflasyonun sebebi ise, ürün alımlarda arz-taleb dengesi, ülke parasının diğer ülke paralarına göre değer kaybetmesi (bu para basma meselesi değil, para basılmadan da değer kaybına uğrayabilir) ithalatın yüksek olması, üretimin az olması. 2- Yatırım konusunda ise, dünyanın tamamen dijital paraya geçtiğini düşünürsek, (diyelim ki sadece bitcoin kullanılıyor) yatırım yapılacak birşey bulamazsınız. Şuan ki yatırım TL ver bitcoin al, bitcoin sat TL al olduğu için yatırım olarak gözüküyor. Ve insanlar bu sayede yatarak para kazanıyor. Lakin dijital paraya geçersek o zaman daha çok çalışmak zorunda kalabiliriz. 3- Basılan para olmadığı için ürün fiyatlarında ciddi düşüşler yaşanabilir. Ama her üründe değil. Özellikle temel ihtiyaç maddeleri dışındaki ürünlerde düşüş, temel ihtiyaç ve sağlık ürünlerinde ise ciddi artış olabilir. 4- Para transferlerinde çok ciddi kolaylık sağlar. 5- Para cinayetlerinin artacağını düşünüyorum. Sizde dijital varlık olduğunu bilen ve dijital varlığa sahip ol/a/mayan şahıslar terör estireceklerdir. 6- Kara para aklamak oldukça basitleşecektir.
Benim fikirlerim bu yönde. Tabi ki yanılabilirim.
|