Karar Anı isimli okumayı istediğim fakat alamadığım bir kitap vardı. Borsa, forex ve diğer yatırım araçlarındaki yatırımcıların psikolojik davranışlarını analiz eden, hangi fiyatlara geldiğinde, beyinlerinde oluşan düşünceler ve aldıkları kararları anlatan bir kitap.
Oldukça kalın ve kitap kurdu değilseniz almayın. Ben alsam sonuna kadar okuyabilir miyim emin değilim. Birileri çok fena sizlerin sonuna kadar psikolojik kararlarınızı biliyor. Sizi panikletmek, çikolata yedikten sonra oluşan endorfin gibi mutluluk hormanlarınızı harekete geçirecek her türlü davranışı ezberlemişler. İstedikleri gibi at koşturuyorlar.
Her zaman merak ettiğim bir konu var. Hani derler bu fiyatlar nasıl oluşuyor diye. Cevap olarak Alıcı-satıcı fiyatın ne olacağına karar verir şeklinde yanıt verirler. Çok farklı düşünüyorum. Nasıl mı?
Alıcı satıcı piyasadaki fiyata karar vermez. Yalnız tek bir kişi veya grup bot ile veya manuel işlemleri ile piyasadaki fiyata karar verir. Etherscanda baktığım bir hesapta 1 milyar dolar civarında bir token görmüştüm. Kaç yüz milyon taneydi hatırlamıyorum. Uzun seneler boyu tutup tıpkı Ripple'ın kurucusunun 40 milyar dolarlık serveti edindiği gibi bir plan yapıyor olabilirler.
Neyse konumuza dönelim. 1 dolardan başlayıp borsaya dahil olan coin-tokende her zaman olmasa da pump çılgınlığı başlayabilir. Müthiş bir ivme ile belki birkaç gün veya daha kısa sürede psikolojik dirençlere getirebilirler. 2-3-4-5 dolar gibi ve bir seviyede alır başını 1 doların altına düşürürler. Bunları yapan aynı kişilerdir. Ayı ve boğa hareketlerini yapan bence aynı kişiler.
Kıytırık bir borsada bile neden hep yükselişin bir noktasında geri çekilme oluyor ve ardından tekrar yukarı, iki-üç tepe direnç yapalım aşağıya salalım bu hareketler oluyor. Eğer alıcı, satıcı savaşı yaşansaydı bu hareketleri kolay olarak yapamazlardı. Hepsi danışıklı dövüş. Gece, gündüz 24 saat boyunca siz uyurken bile grafikleri istedikleri gibi botlar ile yönlendiriyorlar.
Birileri alıcı, birileri satıcı oluyor parayı kırıyorlar, arada olan küçük yatırımcıya oluyor.
Birileri çok pis işler çeviriyor. ether, btc zirveleri gördü ve müthiş gerileme yaşandı fiyatlarda. En çok isyan etmesi gereken Etherin kurucusu veya elinde btc, etherleri en çok bulunduran kişiler değil mi? Ama yapmıyorlar. İsyan eden hep küçük yatırımcı.
Forex ile birkaç kelam edeyim. Forex'in market hacmi şu kadar trilyon dolar da manipüle edilemez diye sözler sarf ederler. öyle bir manipüle ederler ki şaşar kalırsınız. Balinalar zaten zengin ve asıl istedikleri dünya nüfusunu olabildiği kadar fakirleştirmektir.
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Beğendiyseniz bir meritinizi alırım.